Watervogelbond

De Watervogelbond uit België heeft Lucky's site ook gevonden en heeft me gevraagd om bij te dragen aan haar site en magazine. Een aantal van mijn schrijfsels zullen dan ook daar te vinden zijn in de nabije toekomst.
Wellicht kan ik ook nog bijdragen aan de kennisbank door zelf gericht onderzoek te doen naar eendengedrag waar nog niet zo heel veel van bekend is.

Nena's Kuikens Slot

Vandaag heb ik de vier 'kuikens' die ondertussen helemaal klaar zijn qua ontwikkeling en hun moeder bovendien dagelijks lastig vallen, gevangen (weer door de vijver leeg te laten lopen want op een andere manier blijkt onmogelijk) en aan de Wittsee vlak over de grens, losgelaten. Ik had geen camera bij me want ik dacht dat dat weinig zin zou hebben. Maar, hoewel er eéntje gelijk naar de overkant vloog en daarmee uit het zicht verdween (blijkbaar blij om van zijn familie verlost te zijn), de andere drie bleven in formatie niet al te ver uit de buurt zwemmen.
Dat zou ik nog goed hebben kunnen filmen. Jammer. Maar helaas. Niks meer aan te doen.

Ik hoop dat het ze goed gaat. Aangezien ze keihard zijn, dat weet ik ondertussen wel zeker, redden ze het wel. Het zal even wennen zijn.
Ik had ze eigenlijk morgenvroeg willen loslaten maar moeders kreeg er vanmorgen flink van langs en toen heb ik het een dag vervroegd. De kuikens, en vooral de twee mannetjes, vechten om de vijver heerschappij.
Maar vanmorgen wilde één van de vrouwtjes Nena duidelijk maken dat zij ook de baas wilde zijn.

Toen ik terugkwam heb ik de vijver verder leeggemaakt en schoongespoten, het mannetje Bob er op gelaten toen er weer genoeg water in zat en uiteindelijk ook het vrouwtje Nena weer de vijver opgestuurd. Vreemd genoeg zijn die twee onmiddellijk weer vrienden. Geen gevechten, geen gekissebis. Alles is weer zoals het was vóór de kuikens.
Misschien komt dat straks nog, want het is natuurlijk even wennen nu de kuikens er niet meer zijn. Bovendien loopt het water nog. De vijver is pas half vol.
Maar dat is dan eén tegen eén. Dat is niet gevaarlijk. Als er een hele groep achter eén eend aanzit kan dat slachtoffers geven.

In ieder geval; Missie volbracht. Phhhieeew Happy Dat was niet eenvoudig.

Nena's Kuikens 19

Vandaag heb ik de vijver eindelijk weer eens grondig schoongemaakt. Een hele operatie. Het mannetje dat in het hogere deel van de ren apart moet zitten om te overleven, moet gevangen en even in een hok gezet. Het vrouwtje met de kuikens weigerden toen echter naar boven te verhuizen. Dus heb ik de vijver leeg gepompt en ze van de bodem geplukt, in een transportkist gezet en vervolgens naar het hoge deel gebracht. De kuikens kunnen al vliegen maar de wanden van de vijver zijn te steil om dat al te redden. Nena, het vrouwtje is nog in de rui. Die kan niet vliegen. Al komen de pennen al goed door.
Ik verwachtte eigenlijk een dikke meurende laag modder op de bodem omdat ik sinds 26 juni het water alleen een paar keer ververst heb door langdurig vers water toe te voegen (minder ingrijpend voor de kuikens). Maar het viel heel erg mee. Wel ietsje meer dan normaal maar niet spectaculair veel meer. Terwijl het toch een dikke 2 maanden geleden is dat alle troep weggespoten was. De pomp die het water naar de UV lamp leidt zat wel dicht met smurrie maar de rest was vrij acceptabel. De laatste tijd werd het water niet meer helder (omdat de UV lamp niet meer door de troep heenkwam waarschijnlijk) dus ik vreesde dat de zooi op de bodem zo erg aan het rotten was dat de algen zich niet meer lieten afschrikken door vers water. Niks hoor. De methode heeft prima gewerkt tijdens het grootbrengen van de kuikens.
Dat het niet meer helder werd kan mede door het superwarme weer verergerd zijn.

Ik kan de Nonnetjes alleen nog uit elkaar halen als ze op de kant zitten. Mam (links) heeft een ring om. De kinders niet. Zo te zien zijn dat trouwens twee mannekes (de twee in het midden) en twee vrouwkes. De mannetjes zijn net iets groter lijkt het. Vooral als ze allemaal naast elkaar staan. Zittend is het wat moeilijker te zien.
Maar ik kan me ook vergissen. Ik heb ze niet gesekst. Als ze het zelf maar weten.

kuikens17

Nena's Kuikens 18

Nou, de kuikens zijn bijna niet meer te onderscheiden van Mams. Mam heeft een ring om maar verder.... Ik heb Bob onder begeleiding een paar keer op de vijver gelaten maar de jongen gedragen zich als een doodseskader en jagen hem onder en boven water op tot hij van uitputting onder een struik vlucht. Het maakt de kuikens niets uit dat ik in de ren loop. Moordzucht. Dat verwacht je eigenlijk niet van die kleintjes maar het zit er blijkbaar in.
Als ik er niet bij zou zijn zouden ze waarschijnlijk doorgaan tot hij verdronken was. Ze laten hem geen rust en de eén neemt de achtervolging over van de ander.
Gisteren heb ik daarom een kinderzandbak ingegraven en met water volgegooid in het gedeelte waar Bob het tot nu toe heeft uitgezongen met veel kleinere bakken water. Ik hoopte dat de situatie tijdelijk genoeg was om dat te kunnen vermijden maar hij zal daar gewoon nog een week of drie/vier moeten blijven tot de kuikens kunnen vliegen en losgelaten kunnen worden. En hij zag er al mottig uit vanwege te weinig zwemmen. Nu spattert hij lustig rond in het geinproviseerde vijvertje.
Niet ideaal maar goed genoeg

Nena's Kuikens 17

Ik had blog 16 nog niet geschreven of er dreven slagpennen op het water van de vijver. Nena is in de rui geschoten. Huh? Dat betekent volgens mij dat ze er klaar mee is. Want als ze nog de moedereend uithangt zijn vleugels wel belangrijk. Ze kan nu dus niet vliegen. Dat leek me een goeie gelegenheid om Bob weer op de vijver te laten. Wat schetst mijn verbazing, Nena laat hem eigenlijk vooral met rust maar de kuikens jagen wel achter hem aan. Andersom niet zo. Maar Bob bijt wel van zich af. Ook een teken dat Nena klaar is met de kuikens en dat die het zelf nu moeten klaren. Geen probleem. Ik kan ze bijna niet meer uit elkaar houden. Ze zijn er wel klaar voor. Hoewel het nu dus onrustig op de vijver is kijk ik het even aan. Volgens mij moet het nu kunnen lukken maar Bob zal zijn positie wel even moeten heroveren. Op het moment zit hij onder de varens. Ik was al bang dat hij verdronken was want ik kon hem eerst niet vinden. Tjonge. Die nonnetjes zien er zo grappig uit maar zelfs de pubers zijn krengen van het zuiverste water...Ik kan alleen maar duimen dat het nu wel goed komt. Ik wil Bob niet nog langer afzonderen. Zijn veren zien er niet uit omdat hij niet op de diepe vijver kan. Duimen!

Nena's Kuikens 16

De kuikens zijn precies een maand oud vandaag. En kijk eens hoe snel dat gaat met die Nonnetjes. Ze zijn al bijna net zo groot als moeder en als moeder er niet naast zit weet je even niet of je een volwassen of een jonge Non voor je hebt. Moeder zit vooraan in deze foto. Het zal wel te maken hebben met de wat ruigere omstandigheden van de plek waar ze normaal grootgebracht worden. Alles lijkt in versneld tempo te gaan.Eén week opwarmen, tweede week al veel zelfstandiger en nu al bijna volgroeid. De vleugels komen flink opzetten. Zijn nu ongeveer een decimeter of anderhalf lang. Het is wachten op de slagpennen. Eigenlijk hebben ze overal al gewone veren. Alleen boven de staart is het nog wat pluizig en de kop is nog wat donker maar verder zijn ze bijna klaar. Apart. Of lijkt het alleen maar zo snel te gaan?

kuiken16s

Nena's Kuikens 15

Gisteren had ik het plastic scherm van de afscheiding tussen Bob en Nena met kuikens weggehaald om te zien of er agressie te bespeuren viel. Dat was niet zo. Nena bleef heel rustig en ontspannen. Dus vandaag dacht ik Bob weer bij de club te kunnen laten. FOUT! Nena dook er meteen bovenop toen hij op het water ging maar hij liet zich niet meer wegjagen en draaide de rollen om. Ging achter Nena aan en bovendien achter de kuikens. En niet zachtzinnig. Ik heb 'm na een minuut of 10 alweer uit de vijver gevangen want er zou zeker bloed gevloeid zijn.
Dat is nou jammer. Je moet dus 2 vijvers hebben als je Nonnetjes aan het broeden slaan (staat niet in de boekjes want de meesten doen die kuikens waarschijnlijk gewoon in een opkweekbak). Ik moet er dus nog eén aanleggen. Ga ik ook doen. Als de kuikens groot zijn. Tot dan heeft Bob eenzame opsluiting. Ach gut. gelukkig duurt dat niet te lang meer. Die kuikens zijn nu meer dan de helft van moeder in afmetingen. Het gaat heel snel.

Nena's Kuikens 14

Ik zie ondertussen al veren komen op de schouders maar verder is het eigenlijk alleen vreten alsof er geen morgen komt met de jeugd. Tjonge, wat kunnen die vreten. Happy
Oh wacht, de vlerkjes groeien nu ook en ze hebben de voerbak op de kant eindelijk gevonden. Da's wel handig want de meelwormen tijd is wel bijna voorbij nu. Ik ben nu aan het afbouwen.

Nena's Kuikens 13

Als ik goed reken is het viertal nu 16 dagen oud en in prima conditie. Als ik ze meelwormen voer (wat trouwens een vrij kostbare aangelegenheid is in de hoeveelheden die ze op deze leeftijd aankunnen, maar gelukkig ook maar tijdelijk) lijken het net sprinkhanen. Dat schattige van de eerste dagen is er wel een beetje af. Ze zijn net zo vinnig als Mams en vreten elke keer alsof het de laatste maaltijd ooit is. Dat hoort natuurlijk ook zo. Ze groeien daarom zo hard. Voordeel is dat ze nergens meer tussendoor kunnen kruipen waar ze in de problemen zouden kunnen komen.
Als ik ze voer komen ze zelfs al op de kant zitten. Dat deden ze tot nu toe niet. Maar als ze genoeg hebben gaan ze weer het water op en zwemmen steeds verder uit de buurt.

Arme Bob is bijna klaar met de zomerrui maar zit nog steeds apart. En als ik het gedrag van Nena zie denk ik niet dat ik snel ga proberen hem erbij te laten. Zo gauw de kuikens in de veren zitten ga ik dat bovenste deel van de ren opnieuw inrichten. Planten weg en vijverbak erin want dit wordt een jaarlijks terugkerend probleem en Bob moet toch een beetje beter uit de voeten kunnen.
Omdat de kuikens nog vrij jong en kwetsbaar zijn (al merk je daar weinig van) kan ik nu eigenlijk niks doen en moet Bob het maar uitzingen.

Op de foto de kuikens zoals ze er gisteren bijliepen. Ik heb van die gazen matjes op de rand liggen om ze makkelijker uit de vijver te laten komen maar ze gebruiken ze maar zelden. Niet nodig dus.
En een Close upje is soms ook wel leuk. Happy

kuiken14s

kuiken15s

Nena's Kuikens 12

Het Nonnetjes kwartet is 10 dagen oud, begint al de volwassen vorm aan te nemen en alles is nog steeds naar wens, want die donderstralen kunnen nergens meer tussen waar ze niet horen.
Ze vreten natuurlijk steeds meer dus de meelwormen gaan als zoete broodjes maar ook de drijvende korrel is gelukkig al behoorlijk populair aan het worden. Ik bestel de meelwormen per kilo....Dure hobby. Maar ze zijn er gek op en groeien dus als kool. Ze fluiten een beetje als mezen en dat vaak en veel en zoals al eerder opgemerkt; ze zijn veel zelfstandiger dan kuifeend kuikens. Moeder zit nu al vaak op een meter afstand. Ze houdt ze wel in de gaten maar zit er niet bovenop als een Kuifeendmoeder. Die was er pas na drie weken helemaal gerust op. Het gaat snel met deze kleintjes.

kuiken13S

Nena's Kuikens 11

Het viertal is nu 8 dagen oud en ze doen het prima. Al een paar dagen heb ik ze niet meer onder Mams zien duiken dus Nonnetjes kuikens zijn beter en eerder bestand tegen het weer dan andere kuikens. Wie weet worden ze 's nachts nog opgewarmd maar dat kan ik niet zien want als het donker wordt duikt de hele bups onder een struik uit het zicht. Als moeder de kuikens aankijkt beginnen ze allemaal te knikken. Heel grappig. Ze zijn nu langwerpig en niet meer alleen een pluizenbolletje en ze zijn ongeveer twee of drie keer zo groot als op de dag van uitkomen.
Geen vermisten meer gelukkig. Ze liggen nu niet meer tegen Mam aan als er gerust wordt maar een centimeter of 20/30 ervanaf. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en worden al zelfstandiger.
Arme Bob zit nog steeds apart en elke keer als ik hem ga voeren zie ik dat hij meer zomerkleed heeft gekregen. Hij past zich langzaam aan. Ik geef hem ook meelwormen als tractatie. Want ik vind het wel wat zielig voor hem. Maar ja. Beter dit dan dood. En ik weet zeker dat Nena niet zou rusten tot hij met de pootjes omhoog ligt.

Nena's Kuikens 10

We zijn nu bijna een week verder. De jongens groeien als kool. Het gaatje waar nummer 5 doorheen is verdwenen is blijkbaar te klein geworden want de rest is gebleven. Het stoort me nog steeds dat ik niet weet waar dat kuiken gebleven is. Maar ja. Ik kan er niks mee.
De vier die we nog hebben zijn vinnig en actief. Zoals de ouders. Ze duiken veel meer dan Kuifeendkuikens en zijn ook ondernemender. Ze durfden al na een paar dagen op plekken uit het zicht van mam te blijven.
Kuifeenden doen dat niet. De nonnekes leven op drijvende zeeëendenkorrels en meelwormen. Op de kant staan opfokkorrels maar ik heb ze er nog niet aan zien eten. Dit zijn pas echte watervogels. Ze komen er alleen uit voor opwarmbeurten bij Mams en om te zonnen (om dezelfde reden waarschijnlijk). Ze passen al bijna niet meer onder moeder. Dat gaat sneller dan bij kuifeenden maar een Nonnetje is smaller dus ze groeien er heel snel onderuit. Hoe dat gaat met een nest van 9 is mij een raadsel. Dat kán helemaal niet als je het mij vraagt.
Wat me erg opviel is dat bij deze kuikens de snavel het eerst groeide. Van een schattig puntje is het nu al een flinke snavel die meer lijkt op die van de ouders.
De kuikens lijken me wel wat harder en iets minder gevoelig voor kou. Ze worden niet zo vaak opgewarmd. Kuifeenden elk half of heel uur minimaal. Nonnetjes eéns in de twee uur. En soms duurt het nog langer.
Nou is het weer wel erg goed geweest maar dat maakte bij de Kuiven weinig uit. Nonnetjes broeden normaal in Skandinavische streken
(Finland, Lapland en zelfs Siberië ) en dus moeten de kuikens wel een betere temperatuurregeling hebben.
Ze trekken zich nu trouwens terug onder een struik als ze rusten, wat ik dan weer niet geweldig vind want dan lijkt het dan net alsof de hele bups weg is. En koppen tellen is er ook al niet meer bij dan.
Als ik meelwormen op het water ga gooien komt de hele bups naar de kant. Het duurde maar een paar dagen voordat ze dat deden. En naarmate ze minder honger krijgen schuiven ze langzaam op, verder weg. Heel typisch. De Kuifeenden kwamen nooit zo dichtbij. Maar moeder was dan ook echt wild. Nena is wat makkelijker.

kuiken11m

Nena's Kuikens 9

Nog een vervelend moment. Ik ben er eentje kwijt en kan hem niet vinden. Hij moet ontsnapt zijn want ik heb de waterslang vanmiddag in de vijver gehangen en het water is weer helder. ik kan tot op de bodem kijken en daar ligt geen kuiken. Als hij ontsnapt is, is hij helaas geschiedenis want er wonen hier eksters in de omringende bomen. Ik ben de renwand nog maar weer eens nagelopen en heb nog maar meer gaas geplaatst op plekken waar eigenlijk zo'n kuiken helemaal niet door kan passen... Maar voor alle zekerheid... Erg vervelend en jammer. En toen waren het er nog maar 4.... Het opvallende aan deze verdwijning is dat Nena niet aangeeft waar het kuiken door verdwenen is. Dat deed Lucky wel. Die stond luid krakend in de buurt van de plek waar het kuiken ongeveer moest zijn. Maar Nena doet dat niet. Vandaar dat ik denk dat een rover hem al heeft meegenomen.
Heel misschien ligt hij wel op de bodem maar dan in het gat waar de afvoerpomp staat. Dat is té donker om te zien. Als dat zo is zal hij over een paar daagjes ook wel boven komen drijven. Zucht...

Nena's Kuikens 8

Toch nog een klein droef momentje. Er kwam een ei bovendrijven in de vijver met een Nonnetjeskuiken dat volgroeid en half uit het ei was maar blijkbaar tijdens het uitkomen toch dood is gegaan. Nena heeft het dode beestje blijkbaar meteen verwijderd want vlak na de exit van de anderen lag er niets meer in de broedkorf. Het dode diertje rook al behoorlijk onfris dus misschien was het wel van de dag ervoor. ik heb het meteen uit de vijver gehaald omdat het een ziektekiemen bron kan zijn. De familie zat net op de kant dus dat zou ik normaal even hebben uitgesteld maar zo'n lijkje in het water is te riskant en bovendien is het knoepertwarm hier. Zo koud zullen de kleintjes het niet krijgen. Eigenlijk waren het er dus 6. Zonde. Ik hoop niet dat er nog meer op de bodem liggen. Ik kan de bodem nu net niet meer zien. Misschien moet ik morgen maar weer de waterslang erin hangen.

Nena's Kuikens 7

Ik blijf kuikens aan het tellen maar alles gaat goed. Zoals ook bij de Kuifeendkuikens gebeurde is gisteren een Nonnetjeskuiken buiten de ren terecht gekomen. Waarschijnlijk onder de deur door. Het is nu al een erg smalle strook omdat het aangepast is toen dat kuifeendkuiken zo slim was maar deze kuikens zijn nog kleiner en het kiertje moest nog kleiner. Gelukkig was mijn vrouw thuis dus het beestje is gered en teruggezet. Overigens gebruiken de Nonnetjeskuikens de hele vijver en ze blijven niet netjes bij moeder. Dat maakt het tellen moeilijker maar tot dusver doen ze het prima. Ik geef ze twee maal daags meelwormen en die kuikens hebben het al door en komen ook duidelijk veel dichterbij als ik de wormen/larven in het water gooi. En ze gaan er in als koek. Eén of twee van de 5 kuikens zijn extra actief. Die worden minder opgewarmd dan de rest omdat ze steeds aan het fourageren blijven en als laatste onder moeder kruipen. Dat zijn duidelijk de sterksten.