Einde 2014

Nou, hoewel ik niet veel geschreven heb waren de laatste maanden niet zonder enerverende gebeurtenissen. De nonnetjes hadden bezoek van de Rat (een bruine rat), die overal gangen groef en bovendien flink mee at van de eendenkorrels. Ik heb de camera opgehangen omdat ik het in de gaten wilde houden en heb zelfs een avond met de windbuks zitten posten en ook een schot gelost. Helaas, mis. Het beest sprong 30 cm hoog op het moment dat de buks knalde en ik schoot eronderdoor. En daarna gaf ie geen gelegenheid meer. Omdat zo'n rat al snel zijn familie zou uitnodigen moest ik wel een verdelger inschakelen en die heeft blijkbaar gewerkt. Het ziet er naar uit dat het beest 'verdwenen' is.
Net heb ik wel een muis uit het water gevist waar Nena aan zat te trekken en dat is een groot bijkomend risico. Als het beest vergif heeft gehad kan Nena ook vergiftigd worden.
Ook bleek het feit dat ik een week lang 's nachts een buitenspot aan had gelaten om te proberen de rat nogmaals te beschieten slecht voor Nena's gezondheid. Ze trok zich overdag terug in de struiken en zag er steeds zieliger uit. Ik zag het al helemaal mis gaan en besloot de lamp uit te doen. Daarna knapte ze al snel weer op. Dat is ook een ding dat niet in de boekjes staat en dus het vermelden waard.
Het mannetje Bob leek er geen last van te hebben maar het vrouwtje duidelijk wel. Ik schat dat dat komt omdat zij alleen verantwoordelijk is voor de kuikens en dus gevoeliger is voor de veiligheid van de omgeving.
Muizen in de ren zijn trouwens onvermijdelijk. Ratten zijn een risico. Het zijn ziekteverspreiders, ze kunnen agressief zijn tegen de eenden én ze ondergraven de hele ruimte in een paar dagen tijd.
En daarmee sluiten we 2014 af. Enerverend en qua kuikens niet heel erg succesvol maar toch, alles leeft nog en verkeert in goede gezondheid.
Ik wens alle eendenvrienden een fantastisch 2015!

Kuikens 10

Maandag 29-09-2014: De twee Kuikens zijn vrijgelaten bij de Wittsee(D). Grappig was dat ik mijn camera niet mee had genomen omdat ze het vorig jaar gelijk een heel eind uit de buurt vlogen en fotograferen niet mogelijk bleek. Maandag heb ik ze op een andere plaats vrijgelaten waar bomen over het water hangen en toen bleken ze rustiger te blijven en er niet meteen vandoor te gaan. Dus hier een phone foto. Meer zat er niet in. Wel weer wat geleerd. Ze zwemmen met de kop laag (nerveus) maar bleven een tijdje in de buurt en verwijderden zich veel rustiger terwijl ze om zich heen keken en zelfs al doken.
De Wittsee ligt in een groepje meren met verschillende biotopen waaronder eén speciaal voor de roerdomp en het is een walhalla voor watervogels. Het ideale tussenstation voor ze om zich voor te bereiden op de reis naar Siberië (waar ze vandaan komen).
Het stikt er momenteel trouwens van het eendenkroos dus voedsel in overvloed. Kroos is eiwitrijk voedsel en de beestjes die er in verborgen zitten zijn ook smakelijk. Het water is altijd gezond als er eendenkroos op ligt.
Mijn kuikens zijn trouwens nooit tam dus wat dat betreft hoef ik me ook geen zorgen te maken. Ik bemoei me er alleen in uiterste noodzaak mee en verder laat ik ze hun gang gaan. Ze zijn net als wilde vogels.

1604406_765757273481468_9077127534942115825_n

Kuikens 9

Het was een rustig broedseizoen dit jaar. Geen moeilijkheden. De twee kuikens zijn nu net zo groot als moeder en zien er ook hetzelfde uit. Ze oefenen het vliegen regelmatig en Bob, de non man zit ook weer in de ren. Hij is nog voorzichtig want moeder heeft haar slagpennen nog niet laten vallen en is dus nog in beschermende modus maar alles gaat vrij soepel. Ik zou de jongen nu al los kunnen laten maar ik wacht op een goede gelegenheid. Ergens deze maand zal het gebeuren. Dan hebben ze vrij veel tijd om zich voor te bereiden op de winter. Meer dan anders want in vorige jaren waren ze pas eind augustus helemaal klaar. Ze vreten nu heel veel want ze verbruiken door het vliegen ook meer energie dus ik laat ze wat vet opbouwen voordat ze de natuur in gaan. Ze zijn schuw zoals het hoort en sterk bovendien. Niets verkeerds te melden. Het hele seizoen niet eigenlijk, afgezien van het kleine aantal kuikens en het ene kuiken dat al snel en om onverklaarbare redenen dood ging.

Kuikens 8

Alles gaat prima met de beide kuikens, die ondertussen half zo groot zijn als moeder en al flink veren beginnen te krijgen. Vooral op de rug. Het gaat voorlopig probleemloos dus er is ook niet veel te melden. Het ene kuiken waar ik twijfels over had is volledig hersteld en ze gedragen zich zoals gezonde actieve kuikens zich moeten gedragen. Geen bijzonderheden. Bob vermaakt zich in de met water gevulde zandbak. Ik heb een tuinslang ernaartoe gelegd zodat ik om de dag of zo, of vaker als het warm is, alleen de kraan een uurtje aan hoef te zetten om het water te verversen en dat bevalt prima. Hij is aan het ruien en zal er binnenkort als Nena uitzien. Zijn witte pak gaat weer voor een paar maanden op grijs.

Kuikens 7

Het gaat nog steeds goed met beide kuikens. Ze groeien hard en ze zijn actief en vinnig zoals het Nonnetjes betaamd. Wel kwam er rond de middag weer een gevuld ei bovendrijven. Dat heeft wel erg lang op de bodem gelegen. Maar ei met inhoud is erg compact en vrij zwaar dus daar zal het wel aan liggen. In totaal had Nena dus 6 kuikens net als vorig jaar maar blijkbaar was het geen sterke lichting. Vlak voor het uitkomen was het weer erg wisselvallig en daar zou de hoge sterfte van dit jaar aan te wijten kunnen zijn. Ik hoop dat er nu niks meer op de bodem ligt want dit ei stonk al een uur in de wind.

Kuikens 6

Nena heeft nog steeds 2 kuikens die in goede gezondheid lijken te zijn. Ik ben er natuurlijk nog steeds niet gerust op en elk kraakje van Nena is reden om even te checken of alle eenden nog op hun plaats zitten. Gisteren heb ik er één tussen de varens uitgehaald. Hij leek zich vastgelopen te hebben en Nena gaf Bob (de man die apart zit) de schuld en probeerde in zijn perk te komen door in het gaas te gaan hangen. Ik vroeg me af waarom ze dat deed,zag maar één kuiken, en ging daarom op zoek naar het missende kuiken. Maar die zat niet bij Bob. Hij bleek na lang zoeken onder de varens te zitten. Ik heb 'm ertussenuit gehaald en weer op het water gezet en toen was moeder weer rustig. Vorig jaar was er ook een kuiken weg maar die oen kon ik toen niet vinden. Hij was er de volgende morgen gewoon weer bij dus ze komen er wel weer uit ook. Maar die was al ouder. Die kleintjes kunnen nog niks.
Overigens zitten er in de varens enorme spinnen zag ik. Misschien vinden die kuikens die spinnen wel lekker want waarom duiken ze anders in de struiken? Veel nut heeft dat anders niet. In ieder geval gaat het goed op het moment. Blijven duimen.

Kuikens 5

Het kuiken dat gisteren zijn broer/zus achterna scheen te gaan lijkt zich te hebben herpakt. Wellicht heeft het verversen van het water geholpen of misschien was ik ook gewoon te bezorgd. Het zwemt actief en vinnig rond alsof er niks gebeurd is. Natuurlijk is zo'n kuikenlijkje dat 3 dagen in het water ligt (het kuiken dat niet eens uitgekomen is) niet echt goed voor de waterkwaliteit en het tweede kuiken is ook op het water gestorven maar in de vrije natuur ligt er nog veel meer troep in het water dus ik weet niet of dat de oorzaak kan zijn geweest. Het blijft gissen met die eenden. We zullen zien of het zo blijft gaan. Ik ben er pas helemaal gerust op als ze een anderhalve week oud zijn en wat groter en wat sterker zijn. Dan kan er nog wel wat mis gaan maar ze zijn dan niet meer zo enorm kwetsbaar.

Kuikens 4

Vanmorgen heb ik eén van de drie kuikens uit het water gevist. Hij heeft het niet gehaald. Het zat er al aan te komen. Er was er één die kleiner was en minder actief, zich vaak afzonderde, minder op het water zat en over het algemeen wat wiebelig bewoog. Vangen lukte niet want zelfs zwak zijn ze nog watervlug, en je kunt niet de gezondheid van de anderen in gevaar brengen door stress in de ren te veroorzaken. Ik kon er dus alleen het beste van hopen. Maar dat mocht niet baten. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren. De kuikens zijn zeker de eerste week erg kwetsbaar en als er iets mis mee is zal dat meestal slecht aflopen. Heel jammer. De andere twee zijn voorlopig actief en alert.
Beetje karig nest dit jaar dus. De zwakke winter en het warme voorjaar is geen garantie voor veel of gezonde kuikens.

Update 14:45
Het ziet er naar uit dat een tweede kuiken ook in moeilijkheden zit. Hij blijft langer op de kant dan de ander en is niet zo actief. Hij eet nog wel zie ik net.
Wellicht had de zwakste een ziekte die hij doorgegeven heeft aan de anderen. Het is daarom mogelijk dat ze allemaal dood gaan dit jaar.
Ik duim maar het ziet er niet goed uit. Ik heb de waterslang in de vijver gehangen en ik laat de pomp urenlang lopen om het water op die manier te verversen want wellicht is dat nu besmet door de twee dode kuikens ( het kuiken dat in het ei al gestorven is en die van gisteren).
Vervelend. Maar ik laat het mijn humeur niet bederven deze keer. Er is niets aan te doen als het helemaal mis gaat. Het was toch al raar gelopen dit jaar en blijkbaar heeft dat ook gevolgen voor de gezondheid en kracht van de kuikens die wél uit het ei weten te kruipen.
We zullen zien. Ik kan niets anders doen dan afwachten.

Kuikens 3

Vanmorgen dreef er een dood kuiken in de vijver dus de schrik sloeg me even om het hart maar het bleek de inhoud van het verloren ei te zijn dat ze de 27ste mei aan het opeten was. Ik vermoedde al dat er eéntje de eindstreep niet gehaald had. Als Nonnetjes met eierschalen slepen is het óf omdat de kuikens uitkomen óf omdat er één is gestorven in het ei. Vorig jaar is er ook ééntje gesneuveld. Wel jammer. Dit kuiken was vrijwel klaar maar er ontbrak dons op kop en borst. Die had het ook niet gehaald als hij wel uit het ei had weten te klimmen. Waar dat aan ligt kan ik niet zeggen. Het duurt trouwens zo'n drie dagen voor zo'n kadavertje boven komt drijven. Dat had ik vorig jaar ook al geconstateerd.

Kuikens 2

Voorlopig gaat het prima met de 3 kuikens. Moeders heeft ze de hele ren al laten zien, ze zaten regelmatig lekker in het zonnetje en eten en jagen alle drie. De korrels gaan eerst door de koffiemolen (grove maling) want die zijn nog wat te groot maar muggen zijn al niet meer veilig als ze over het water vliegen. Die Nonnetjes zijn al snel vinnig. En dat wordt alleen maar erger.

IMG_1004s
zonnebaden! dat scheelt weer werk voor moeders...

IMG_1012xs
na een opwarmbeurt peinst de jeugd er nog over of ze nou wél of niet gaan zwemmen...

Kuikens 1

3 stuks maar? Oef. Dat is maar de helft van vorig jaar. Ik vrees dat ik nog wat achterblijvers ga vinden in de broedkorf maar ik kan nog niet gaan kijken. Het trio krijgt nu (na 10 minuten al) een opwarmbeurt op de kant net op mijn route naar de broedkorf. Ik moet wachten tot ze het water weer opgaan.
Het kan ook zijn dat die achterblijvers al op de bodem van de vijver liggen. Zo doen Nonnetjes dat. Maar ik hoop er maar het beste van.
Ze liggen nu in een bloemenstruik. Het leverde wel een mooi plaatje op Happy Die plaats ik later want ik moet de camera paraat houden. De lamp van de couveuse brandt alvast om het alvast op te warmen. Ik vrees dat ik de natuur ook deze keer een handje moet helpen. Wel kwamen deze 3 kuikens er snel uit, liepen niet vast in het struikgewas en doken gelijk het water op. Vorige keer ging dat iets minder soepel. Ik zie het gezinnetje nu niet. Ze zijn dieper de struik in gedoken.

Het blijft bij 3. Ik heb er net even ingekeken en de broedkorf is leeg. Dan kun je dus zien dat als ze vroeger beginnen dat niet meteen goed is voor de vogelstand. Het wisselvallige weer en de mannekes die er nog niet klaar voor zijn hebben effect op het aantal kuikens.
Nou ja, in ieder geval kan de couveuse weer uit en dat blijft zo tenzij eén van de kuikens het moeilijk krijgt.

Kwaliteit van de foto's laat te wensen over maar het was nog te donker. Beetje bijgewerkt om het toch te kunnen laten zien. Omdat het te donker was was elke beweging er eén te veel en dan krijg je wazige vlekken die er eigenlijk als eenden uit hadden moeten zien:

IMG_0872s

Haantje de voorste is er net uitgesprongen

IMG_0890s

Het drietal "has left the building"

IMG_0943s

Moeder probeert waar de kleintjes op de kant kunnen en daar vindt de eerste opwarmbeurt plaats.

Kom op Kuikens

Vandaag moet het gebeuren. Of het nest is mislukt en alle kuikens hebben het niet gehaald of ze komen er binnen nu en een paar uur uit. Ik had het eigenlijk gisteren verwacht omdat moeders eergisteren een eierschaal heeft weggewerkt maar niets. Vandaag was ik dus om 5:00 uur op. Het schemert nog maar ik zit paraat. Als er ingegrepen moet worden doe ik dat. 's Nachts kan dat niet. Dan maak je meer kapot dan je helpt. Maar nu kan het weer. Men zegt dat je het gewoon moet laten gaan maar het zijn mijn eenden en ik ben er verantwoordelijk voor. Als ik kán helpen doe ik dat. Het scheelt natuurlijk wel dat ik maar één koppel heb.
Ik hoop dat het allemaal goed gaat en dat Nena het allemaal zelf op weet te lossen. Maar voor het geval dat...: de couveuse staat klaar, een schepnet ook voor als de kleintjes op het water in de problemen komen.
Het gaat nu al anders dan in voorgaande jaren. Ik las in de Nieuwsbrief van de Watervogelbond.be (waar ik erelid van ben) dat veel nesten dit jaar mislukken en dat de eieren vaak niet bevrucht blijken te zijn. De vrouwtjes waren natuurlijk veel vroeger dan anders maar de mannetjes blijken er niet klaar voor te zijn geweest.
We zullen het vandaag zien.

Broeden 3

Er is iets gaande maar ik weet niet wat. Gezien het feit dat het vorig jaar 26 dagen duurde voor de eieren uitkwamen had ik ze eigenlijk vandaag verwacht maar vanwege het echt beroerde weer zou het maar zo uitgesteld kunnen worden. Wel zag ik net Nena een eierschaal wegwerken (opeten) op het water en ik zag vanmorgen zaagsel voor de uitgang van de broedkorf liggen. Het kan zijn dat ze een mislukt ei heeft weggegooid maar er kunnen ook al kuikens in de broedkorf liggen. Ik heb haar niet naar buiten zien komen en het is mogelijk dat het ei er al sinds vanmorgen in lag.
De koffiemolen staat trouwens al klaar om de korrels te malen voor die kleine bekjes en ik heb net vers zaagsel in de opvangkooi gedaan voor eventuele achterblijvers, dus het mag wel gebeuren. Hopelijk niet vannacht want ik kan er niet voor opblijven. In het donker kun je ook niks doen zonder doodsangsten te veroorzaken bij moeder en kroost waardoor het echt fout zou lopen.
Dit zou de derde keer zijn dat er Nonnetjes geboren worden hier. Is het nog spannend? Jazeker.................. Happy

Eenden in de tuin

Ik kreeg vanmorgen bericht van de familie Brouwer (Ron en Conny) waar weken geleden een nest wilde eenden was uitgekomen in de tuin en waar ik sindsdien af en toe wat advies over heb kunnen geven.
Naar aanleiding van hun ervaringen heb ik overigens een rubriek toegevoegd in het menu: "Eend in de tuin" want het is al vaker voorgekomen.
Ze hebben zich het lot van moeder en kroost direct aangetrokken, de tuin opgeofferd, en de eendenfamilie al die weken op alle mogelijke manieren ondersteund met voer en bescherming.
Nu waren de kuikens ondertussen zo groot geworden dat de tuin en de vijver te klein (en te vies) werden en hulp met de verhuizing was noodzakelijk want de kuikens konden de tuin niet zelfstandig verlaten.
Ze hebben daarom een tijdlang zo'n open hondenbench in de tuin gezet, daar het voer in gezet zodat de kuikens er aan zouden wennen en uiteindelijk (gistermorgen vroeg) toen moeder er, na een klein uitstapje ook weer bij was, de deur van de bench dichtgedaan toen de kuikens er met z'n allen in gingen eten. Omdat ze er al aan gewend waren, was er nauwelijks stress en moeder ging er ook niet vandoor.
Lopend, met moeder voorop en steeds in het zicht, zijn ze toen door de poort een heel eind naar de sloot gelopen waar moeder vandaan kwam. Die ging alvast op het water zitten, alsof ze wist dat het zo de bedoeling was, en toen de kuikens weer vrijgelaten werden sprongen die er zonder omwegen achteraan. De hele familie eend blij en de familie Brouwer natuurlijk ook.
Missie volbracht, zonder stress en problemen (voor de eenden dan, want ik schat dat het voor de mensenfamilie wel erg spannend is geweest). Geweldig gedaan familie Brouwer! Hoe fantastisch is dat! Van zo'n verhaal wordt mijn dag mooi!

Broeden2

Zo, vijver is weer schoon en de pomp pompt het water weer behoorlijk rond. Hij staat trouwens in een emmer met een omgekeerde aarden bloempot erbovenop en een stuk gaas om het gat van de bloempot te beschermen maar de pomp raakt toch erg gemakkelijk dicht met eendendrab. Die is namelijk dun maar toch dik genoeg om er een papje van te maken op de bodem. De pomp is zwaarder dan die ik eerder gebruikte maar die bleef veel beter open. Het roostertje van deze pomp is te fijn en verstopt vrij snel. Ik moet er wat beters op verzinnen.
Nena kwam wel naar buiten voor een onverwachte pitstop maar toen was de vijver op een centimeter na alweer vol.
Ik heb de kabel van de grondwaterpomp snel even verwijderd want die ligt altijd vlak langs de etensbak. Daar blijft ze uit de buurt en dan eet ze dus niet. Maar daarna was het goed. Eten, zwemmen en wassen zoals normaal. Alles is klaar voor de kuikens hoop ik Happy Verwacht worden ze rond de 28ste mei.

Broeden

Het broeden is gisteren officieel begonnen. 1 Mei, de dag van de arbeid. Nena bleef de hele dag in de broedkorf en kwam alleen voor een splash en dash naar buiten. Groot verschil met vorig jaar is dat ze niet onmiddellijk agressief tegen het mannetje Bob blijkt te zijn. Maar hij was zelf zo bezitterig dat hij toch apart gezet moest worden. Ze moet rustig kunnen eten en wassen anders gaat het helemaal mis.
Hij was er dit keer niet erg van onder de indruk. Hij kent de procedure nog blijkbaar.
Vandaag heeft Nena ook een ei verwijderd en in het water gegooid en later ook nog opgegeten (dat doen ze om de kalk niet verloren te laten gaan). Als er iets mis mee is gaat ze er niet op zitten maar gooien het weg. Misschien was het gebarsten of ze wist al dat het niet bevrucht was maar iets was er niet goed mee. Apart dat die vogels dat weten.
Morgen ga ik de vijver maar schoonmaken zodat het niet op het laatste moment hoeft. De achterblijvers van vorig jaar kunnen heel goed veroorzaakt zijn doordat ik de vijver te kort voor de kuikens het nest verlaten heb schoongemaakt (ik was pas een half uur van tevoren klaar omdat ik meende dat ze nog dagen aan het broeden zou zijn).
Ook bij het schoonmaken is de timing erg belangrijk. Ik ga pas schoonmaken als Nena voor een splash en dash (Formule 1 term voor een pitstop waar alleen getankt wordt) naar buiten is geweest. Mocht dat al te laat op de dag zijn zodat ik pas tegen de avond klaar ben moet ik het uitstellen want 's avonds is ze vaker buiten en ik wil niet storen en met een lege vijver zitten op het moment dat ze het water nodig heeft. Misschien kan ik ook beter een weekje wachten zodat ze al wat vaster op de eieren zit maar dat besluit ik morgen pas. De pomp begint al flink verstopt te raken (fijn ding) dus voor een betere waterkwaliteit is het wel van belang om het zo snel mogelijk te doen. Bovendien is dan het water weer helder zodat ik beter kan zien als ze eieren uit het nest gooit.

Eieren 2

Ik heb Nena de hele dag nog niet gezien en het is 13:30 geweest. Ze is of stevig aan het leggen of al aan het broeden geslagen. Bob is weer regelmatig nerveus heen en weer aan het zwemmen en weet niet hoe hij het heeft. Als Nena aan het broeden is zal ze hem dat snel duidelijk gaan maken. Dan slaat haar stemming opeens om en zal ze hem de kooi doorjagen als ze weer verschijnt. Tijdens de leg nog niet. Dan paart ze nog tussen de stops in de broedkorf door. Als ze nu aan het broeden is zou dat exact een maand eerder zijn dan vorig jaar (29-5-2013) wat op zich opmerkelijke timing is. Okay, alles is vroeger dit jaar maar exact een maand vind ik vrij apart. En ook vandaag is het beroerd weer, net als vorig jaar een maand later. Hm, aparte vogels die Nonnetjes

Ik had het nog maar net geplaatst en ze kwam er uit. Geen agressie naar Bob, dus ze is nu aan het leggen en/of het nest aan het bekleden met dons. Als dat gebeurd is zal ze gaan broeden. Jammer dat ik niet in die korf kan kijken Happy

Eieren

Nena is al een aantal dagen bezig met leggen als ik me niet vergis. Ze verdwijnt voor langere periodes in dezelfde hoge broedkorf als vorig jaar en zat er vanmorgen ook in toen ik opstond. Als ze eruit komt is ze nog niet agressief tegen het manneke Bob en dat betekent dat ze nog niet aan het broeden is. Maar dat zal wel niet lang meer duren. Het is natuurlijk een dikke maand eerder dan vorig jaar maar alles is vroeger dit jaar. Dat krijg je blijkbaar met een winter van niks.

toch al nieuws

Net toegevoegd in de Lucky's vrienden hoek; het zo schattige verhaal van Mirjam over Lucky (II) de Wilde Eend die een ietsje minder schattige wilde woerd bleek te zijn Happy

Eerste Schrijfsel

Er is nog niet veel te melden maar dat geeft niks. De Nonnetjes paren al regelmatig sinds wat voor de winter moest doorgaan en het vrouwtje Nena begint de nestplekken, die natuurlijk al klaar voor gebruik zijn met vers hooi en zaagsel, voorzichtig te onderzoeken. Verder is alles nog rustig. Ik ben benieuwd of ze weer eind mei, begin juni gaat beginnen of dat ze vanwege het zeer zachte weer misschien al eerder aan de slag gaat. Het is en blijft afwachten.