Kuikens 5 weken

Na slechts 5 weken lijken de jongen al heel veel op Mam Nena. Het gaat sneller dan met andere eendensoorten. Ze zitten al bijna volledig in het verenpak en de vleugels zijn al bijna volgroeid. De slagpennen komen pas echt door als die volgroeid zijn. Het gaat waarschijnlijk zo snel omdat ze uit Siberië afkomstig zijn en de zomers daar nog korter en heviger zijn dan bij ons.

IMG_1911XS

Kuikens 4 weken

Vorige week vergeten te posten maar het gaat niettemin heel goed met de nonnetjes. Zo zagen ze er vorige week dus uit. Ze waren erg mottig met her en der losse donsveren in het opkomend verenpak. Als ze doken leken ze nat maar dat waren ze niet echt.


IMG_1902xS

IMG_1896xS

Kuikens 3 weken

Afgelopen Zondag waren de kuikens precies 3 weken oud en ze zijn nu al half zo groot als Mam. De veren op de rug komen door en sinds Zondag zijn de vlekjes ook dubbel zo groot geworden. Moet ook wel, anders passen alle veren er straks niet op. Ze doen het uitstekend, zien er sterk en gezond uit. Ze zijn ook al behoorlijk afhankelijk en luisteren alleen nog naar Mam als die waarschuwt voor mogelijk gevaar. Omdat ze al zo groot zijn breek ik sinds vandaag geen korrels meer en gooi alleen nog hele korrels met nog steeds wat gedroogde meelwormen op het water. Ik denk dat dat moet kunnen.

IMG_1873XS

Kuikens 2 weken

Ze groeien echt snel en de eendenvorm zit er al in. Geen pluizenbolletjes meer die verdwaasd achter moeder aanhobbelen maar miniatuureenden met pit. Ze klimmen al op de kant om droogvoer te scoren uit de voerbak terwijl ze eerst alleen aten wat er op het water gegooid werd. Moeder gaf mij ongeveer een keer of 5 per dag aan dat ik moest voeren door op een bepaalde plek in de vijver alle kuikens achter zich te roepen en daar te blijven zitten totdat er voer werd gegooid (een mengsel van gebroken zeeëendenkorrels en gedroogde meelwormen). Ik voeg ook steeds meer gewone korrel toe omdat ze die blijkbaar ook kunnen verwerken. Moeder laat me nog steeds weten dat er gevoerd dient te worden al is het nu een keer of zes/zeven per dag en bovendien vreten de jongen de bak op de kant ook nog geleidelijk aan leeg. Het zijn net sprinkhanen als ze het voer op het water verorberen en daarna gaan ze op de kant zitten rusten en wassen.

IMG_1840S

Kuikens. Anderhalve week oud.

Anderhalve week oud en 3 x groter dan bij de geboorte. Ze zijn al een paar dagen niet meer afhankelijk van moeder tenminste niet overdag (of ze 's nachts nog onder haar vleugels liggen kan ik niet zien want ze zitten dan onder een grote struik) maar dat is iets van Nonnetjes. Ze komen oorspronkelijk uit Siberië dus zijn ze vanzelf harder dan andere eendensoorten. Ze groeien natuurlijk als kool maar dat doen alle eendenkuikens.

IMG_1784S

Einde Broed, Kuikens

IMG_1683bS
Afgelopen Zondag 5 Juni 2016 om ongeveer 8:30 uur kwam Nena naar buiten met 4 kuikens. Ik heb vlak daarna toch even in de broedkorf gekeken om te zien of er achterblijvers waren (geleerd van eerdere jaren) en daar zaten er nog twee en bovendien nog een loos ei dat ik meteen verwijderd heb. Omdat de achterblijvers netjes opgedroogd waren heb ik besloten om ze nog een half uur te geven in de hoop dat het dan toch nog goed zou komen. Net binnen de tijd kwamen de laatste twee ook naar buiten. Het was tijd om de hond uit te laten en toen ik daarvan terug kwam was er eéntje al bezig met verdrinken. Onder de warmtelamp ging het na enige tijd weer beter met hem en ik kreeg tegen de avond zelfs hoop dat het toch nog goed zou komen maar de volgende morgen heeft hij niet gehaald. De andere achterblijver lijkt wel in orde op dit moment hoewel er af en toe eéntje net iets later naar moeders toezwemt dan de anderen en ik vermoed dat dat de andere achterblijver is. Ze lijken allemaal te eten en er beginnen zich al karakters af te tekenen. Eén kuiken is het meest ondernemend en is nog aan het onderzoeken op het water terwijl de anderen in het zonnetje liggen. Er wordt al gedoken door alle kleintjes al is het dons nog zo luchtig dat ze moeite hebben onder water te komen en ook snel weer boven wippen als pingpongballetjes.
Ik ben benieuwd hoe het dit jaar allemaal gaat verlopen. Het gaat in ieder geval al een stuk beter dan vorig jaar toen er geen enkel kuiken het water heeft gehaald.

De Broed 2

Er dreef een ei op het water. Kapot. Er was een stuk uit de schaal en Nena gooit het dan uit het nest omdat er geen hoop voor is en als het gaat rotten de andere eieren kan besmetten. Ze was misschien iets te lomp bij het binnengaan van de nestkorf. Jammer maar zo gaat dat. Wanneer ze het weggegooid heeft weet ik niet. Het duurt een paar dagen voor ze gaan drijven als het nog niet rot was toen ze het weggooide.

De Broed

Mijn timing was perfect. Vorig jaar duurde het nog een paar dagen voordat Nena echt begon met broeden nadat ik het mannetje apart had gezet en gisteren bleef ze ook nog uren buiten nadat ik Bob in veiligheid had gebracht maar vandaag heb ik haar alleen een paar keer kort buiten de korf gezien. Het is officieel. It's ON! Happy

Het broeden is begonnen

Ook dit jaar wil mevrouw Nonnetje bijdragen aan de Nonnetjesstand en de afgelopen weken heeft ze het druk gehad met nestkast zoeken, omgeving inspecteren, paren, eieren leggen nest voorbereiden en al dat soort dingen. In de oud nieuws rubrieken staat al uitgebreid beschreven hoe het in vorige seizoenen ging (met 2015 als treurige uitzondering en geen kuikens) en dit jaar is het vergelijkbaar gegaan. Vandaag is Nena op het nest gaan zitten wat je merkt aan het krakende geluid dat ze opeens maakt naar het mannetje als ze naar buiten komt en ik heb daarom het mannetje in de afzondering (een apart stukje ren met eigen water en voer) gezet.
Hoe verder de broed vordert hoe agressiever Nena tegen Bob zal gaan doen tot uiteindelijk het punt waarop ze zal gaan proberen hem een kopje kleiner te maken (geen grapje).
De broed is officieel begonnen en zal ongeveer een dag of 26 tot 28 duren als alles goed gaat. Dus ik schat dat er 2 tot 4 juni wat eieren gaan breken.
Van de week heb ik stiekem in de korf gekeken en onder het stro lagen inderdaad eieren maar ik weet niet hoeveel en of ze bevrucht zijn. Het is weer afwachten of het gaat lukken. Ik duim natuurlijk dat het beter gaat dan vorig jaar.