Laatste keer vijverschoonmaak

Je verwacht het niet maar bij de laatste keer vijver schoonmaken voor dit jaar (hoop ik) heb ik blijkbaar een kikker gewekt die al in de modder lag te winterpitten. Opeens zat hij op de pomp. Deze kikker heeft negen levens want de nonnetjes vinden het maar al te leuk om er net zo lang aan te trekken tot er geen leven meer in zit. Ik heb 'm natuurlijk gevangen (makkelijk, want hij was erg traag) en naar de vijver van buren een aantal huizen verderop verhuisd. Daar zitten alleen wat visjes en dat is een stuk veiliger voor de kikker. Een hele dikke bruine was het, en dat is zelfs een beschermde want zeldzame kikkersoort voor zover ik weet. Mooi. Dat is een goede afsluiter van het jaar. Ik hoop dat ie zo weer inslaapt en volgend jaar deze vijver mijdt als de pest.
In ieder geval denk ik dat dit de laatste melding is van het jaar. Het was rustig in 2015 maar dat komt helaas door het mislukte nest. Ik hoop dat dat volgend jaar een stuk voorspoediger verloopt. Het heeft toch wel wat om die donsballetjes te zien opgroeien tot stevige vertegenwoordigers van hun soort en ze dan de natuur in te laten. Het kan niet altijd lukken.
Signing off... groetjes
P.s.; altijd bereikbaar voor advies natuurlijk :)

Broeden3

Het is helaas al einde verhaal voor dit jaar. Het begon er 31 mei mee dat Nena een aangepikt ei uit de korf gooide. Ze doet dat wel vaker maar meestal in het water en deze lag nog op de vlonder onder de broedkorf. Het kuiken bleek nog te leven dus ik heb me er maar over ontfermd, heel voorzichtig en in verschillende etappes het ei verder opengemaakt en het kuiken leek het te kunnen overleven. Maar 1 juni lag het 's morgens toch dood onder de warmtelamp. Die dag zag ik op een gegeven moment ook een ander kuiken zitten onder de broedkorf dus ik meende dat er meerdere in de struiken zouden zitten. Nena was niet te zien dus ik nam aan dat ze de kleintjes in de bosjes zou opwarmen. Maar 's middags zag ik haar de korf ingaan en daar blijven en ik zag geen kuiken(s) meer onder de korf terwijl die toch anders fanatiek achter mams aanhobbelen en er zo dicht mogelijk bij in de buurt blijven. Dat was verontrustend. Na een uur of anderhalf geen Nena gezien te hebben begon ik me toch zorgen te maken om dat kuiken onder de korf en ik heb even in de struiken gezocht om dat ene kuiken daar ook dood te vinden. Na weer een uur of wat kwam Nena uit de korf maar zonder te roepen wat ze normaal doet om de kuikens uit de korf te lokken. Ik ben maar gaan kijken want ik voelde al dat het niet goed zat en dat was ook zo; 3 dode kuikens in de korf en een nog onaangepikt ei. Einde verhaal.
Waar het aan ligt is niet duidelijk. Ik hoorde dat veel nesten dit jaar mislukken, ook bij kippen en zelfs ooievaars, en dat de Noordooster wind daar debet aan zou kunnen zijn. Door die wind drogen de eieren te snel in en wordt de schaal te hard waardoor de kuikens te weinig zuurstof krijgen en te weinig kracht hebben om er uit te komen en als ze er wel uitkomen zijn ze vaak beschadigd. Klinkt wel aannemelijk. Erg jammer.

Broeden2

Gisteren een dooie muis uit het water gevist. Gebeurt wel eens dat er eéntje invalt en er niet meer uitkomt. Helaas. Vandaag ook een ei uit de vijver gevist. Heeft ze er net ingekwakt. Blijkbaar was het ei al rot want het bleef drijven.

Broeden

Het broeden is begonnen. Ik weet niet helemaal zeker wanneer. De 4de of de 5de. Ik denk de 4de. Als het goed gaat zal er eind Mei, begin Juni iets uitkomen. We duimen!

4 eieren

Ik heb even gespiekt omdat het dit jaar weer anders voelt als andere jaren en er liggen nu vier eieren in de broedkorf. Als het aantal gelijk blijft dit jaar moeten er nog twee komen en dan kan het broeden beginnen. Ik ben benieuwd.

Waggel

Net een topverhaal ontvangen van de familie Sluimer die een gevonden eenden-ei hebben weten uit te broeden met niets meer dan een warmtelamp. Missie geslaagd bovendien. Waggel maakt het goed. Leerzaam en erg fijn om te lezen bovendien. Het kan dus wel. Het is moeilijk maar dat heeft de familie Sluimer niet weerhouden! Zie HIER het verhaal (staat in de sectie "Lucky's vrienden")

Nog geen broedseizoen

Het gaat dit jaar weer ander dan in voorgaande jaren. Ik heb het gedrag van Bob verkeerd geïnterpreteerd. Vorig jaar werd hij bezitterig vlak voor Nena aan het broeden sloeg maar dat is nu al een week of 2 aan de gang en vanmorgen, bij de grondige schoonmaak van de vijver, zag ik dat Nena nog niet eens gelegd heeft. Ze zit wel vaak in de broedkorf maar gelegd wordt er nog niet. Rare vogels die Nonnetjes. Waar die verschillen in gedrag per jaar precies door komen weet ik niet. Het is de natuur. We wachten gewoon af. Toen de vijver leeg was had ik Bob apart gezet in de verwachting dat er al eieren waren maar toen dat niet zo bleek te zijn heb ik hem weer bij Nena gelaten. Wellicht moet er nog gepaard worden.

Broedseizoen

Het is alweer zo ver. Nena begint het nest op orde te brengen. Vorige week werd ze door Bob uit het water gejaagd. Dat is een teken dat de paartijd is afgelopen en het broedseizoen nadert. Nu zit ze regelmatig langer in de oude vertrouwde nestkorf (vuurkorf met nieuwe bestemming; zie afgelopen jaren) en Bob zwemt dan nerveus heen en weer. Het is wat vroeg in het jaar voor ze. Mei is normaler, vorig jaar begon het eind April, maar wat doe je er aan? Als het begint dan begint het.