Welke Eend gevonden?

Omdat het nogal lastig kan zijn om aan een kuiken te zien wat voor soort eend je voor je hebt vind je hier misschien een aanknopingspunt.
Met uitzondering van het Nonnetje (die ik er bij heb gezet omdat ik ze zo grappig vind en ze bij mij op de vijver wonen) broeden de soorten op deze plaat in Nederland en zou je daar eventueel kuikens van kunnen vinden.
Het is echt geen compleet overzicht want smienten, krakeenden, zomertalingen, bergeenden en slobeenden broeden hier schijnbaar ook wel eens. Maar die plaat zou dan wel heel erg vol worden. :)
Klikken op het kleine plaatje hieronder levert een veel groter plaatje op.

eendensmall

Als je een kuiken gevonden hebt is de kans waarschijnlijk het grootst dat het om een Wilde Eend gaat.

Een volgende mogelijkheid zou de Muscovy kunnen zijn. Dat is een vrij grote tamme soort (of zoals de kwekers oneerbiedig zeggen; soepeend) die hier en daar ook veel voorkomt in het wild.
Die kuikens hebben vaak nog wat meer geel in het dons dan op het inzetje. Ook andere kleinere tamme soorten hebben vaak gelere kuikens.
Maar sommige kuikens van Wilde Eenden die ergens in de stamboom met tamme soorten gekruist zijn, hebben ook meer geel.

Bij de kuikens kun je vooral aan de lichaamshouding van het kuiken zien om welk type eend het gaat.
Het
Zwemeendenkuiken (Muscovy of Wilde Eend) loopt meer horizontaal, heeft wat kleinere voeten bijna midden onder het lijf geplaatst, en is ook meestal wat lichter en opvallender gekleurd dan een Duikeendenkuiken.
Het
Duikeendenkuiken staat veel rechterop en heeft grotere voeten die verder naar achteren geplaatst zijn. De snavel is ook wat groter en sterker maar met eén kuiken is dat moeilijk te vergelijken. Ze zijn donkerder en onopvallender van kleur.

De kans om Duikeendenkuikens te vinden is duidelijk kleiner. Duikeenden broeden naast het water en brengen de meeste tijd op het ruimere en meer afgelegen water door en komen, als er iets niet goed gaat, daar dan ook meestal om zonder dat iemand dat ziet.
Als je ze al vindt zijn dat waarschijnlijk ontvoeringsslachtoffers die door de kraai, reiger of de havik als lunchpakket zijn meegenomen.
Ook Zwemeendenkuikens worden natuurlijk wel ontvoerd maar die kun je ook tegenkomen als ze nog bezig zijn de weg naar zwemwater te vinden. Al dan niet met moeder in de buurt.
Wilde eenden hebben de neiging om een stuk verder van het water te broeden (ik denk zelf omdat de woerden erg opdringerig blijven, ook als er kuikens zijn) en lang niet altijd op slimme plekken.
Als moeder er te laat achter komt dat ze haar kuikens niet naar het water kan leiden omdat er teveel barriéres zijn waar de kuikens niet overheen komen, laat ze die vaker in de steek om ergens anders opnieuw te beginnen.
De natuur is hard. En de bouwwerken die mensen neerzetten helpen meestal ook niet.