Het onderkomen:


De eerste dagen van het verblijf van het kuiken bij u thuis kunt u het in een willekeurige kist zetten. Een dak van gaas voorkomt dat het ontsnapt.
Houdt er vooral rekening mee dat een eend overal een grote rotzooi van maakt. Het spettert met het drinkwater en vermengt het met het voer. De opfokkorrels vallen bovendien uit elkaar bij contact met water en maken zo een voedzame modder vermengd met poep. Want poep is het allerbelangrijkste en onuitputtelijk probleem waar u mee te maken zult krijgen. De kist moet dus goed schoon te houden zijn.
De curverbox die wij gebruikt hebben voldeed, maar is nooit langer dan een uur schoon geweest. Omdat we de bodem met kranten bedekten gingen er dagelijks vier of vijf kranten doorheen. Gelukkig was er de METRO. Die pastte precies.
Het scheelt enorm als u houtsnippers/zaagsel gebruikt. Dat neemt vocht goed op en hoeft dus minder vaak schoongemaakt te worden dan kranten.

In de eerste week heeft het kuiken zeker extra warmte nodig. Wij hadden van twee bouwlampstatieven en een bezemsteel daartussen een soort van galgje geimproviseerd en daar een rode warmtelamp aangehangen. Met ijzerdraad. Als het op de bodem aangenaam handwarm voelt hangt de lamp hoog genoeg. Te hoog heeft geen zin en te laag is gevaarlijk. Dan kan het kuiken oververhit raken of zich zelfs branden.
Omdat de warmtelamp de hele bodem verwarmde hadden we er een onbrandbare plaat opgelegd die maar een gedeelte van de box openliet. Zo konden we controleren of de lamp nog nodig was. Op een gegeven moment (na een week of zo) lag het kuiken nameliijk nooit meer onder de lamp maar vooral in de schaduw van de afdekplaat. Dat was het teken om de lamp weg te halen.

Een kuiken kan niet lang alleen zijn. Overdag zeker niet. Dan wil het zo dicht mogelijk bij de pleegouder zijn. Dus een langer verblijf in de kist is niet verstandig. Het kuiken blijft dan piepen en door de bak stuiteren om te proberen te ontsnappen, vooral als het weet dat de pleegouder in de buurt is. En daarbij maakt het nog meer rommel dan normaal. Want het stuitert overal doorheen. Door het water, de voerbak en de oude handdoeken die we in de bak hadden gelegd zodat het kuiken wat zachter kon liggen. En ondertussen laat het overal poep vallen.

Als de pleegouder helemaal weg is, houdt het kuiken zich rustiger. Vooral 's avonds. En vooral nadat we een scheerspiegel in zijn bak hadden gezet. Dan slaapt het snel in.

Pasted Graphic
Lucky 5 dagen oud

Ik heb dat natuurlijk uitgetest door de deur naar mijn werkkamer achter me dicht te doen en dan te luisteren.
Maar als ik gewoon aan het werk was, was het vogeltje werkelijk onstuitbaar. Dan bleef het eindeloos oorverdovend piepen, zelfs als het niet rondsprong.
Ik heb nog geprobeerd het te negeren door oordopjes in te doen maar dat mocht nauwelijks baten. En het was te riskant. Het kuiken was gewoon te opgewonden in de bak. En net als baby's hebben kuikens ook veel rust nodig.
Daarom heb ik het al snel bij me op het bureau gezet. Dan lag het tegen mijn arm aan te slapen of rustig rond te kijken. Mijn bureau zag er al snel uit als een slagveld. Ik had er water en voer neergezet omdat het beestje toch steeds moest blijven eten en ook op mijn bureau maakt het een gigantische puinhoop. Maar het gedroeg zich heel ontspannen en daar had ik wel wat voor over.

Pasted Graphic 1
Lucky 11 dagen oud

Op mijn bureau stond ook een open kattenreiskooi (traliekooi). Dat was om het waterbakje aan op te kunnen hangen en om gewoon naar het toilet te kunnen. Want het kuiken probeerde me al heel snel overal te volgen. Als ik dan naar het toilet moest zou het zonder meer van het bureau springen om me achterna te komen. Nu kon ik het even veilig opsluiten in de kooi zolang als de pitsstop duurde. Maar ik hield dat altijd zo kort mogelijk want ook in die kooi deed het kuiken niets anders dan heen en weer stuiteren.

Zo'n eendenkuiken groeit razendsnel. In drie weken tijd is het drie keer zo groot geworden. Het is dan veel sterker en kan hoger springen. Een hogere box is dan wel nodig. Want het kan dan al bijna over de rand van de curverbox kijken.
Ook dan geldt dat de box goed schoon te houden moet zijn.