2012

Nena's Kuikens 6

Bij deze toch een foto van het opwarmen. Ze zit aan de overkant. Dát is te fotograferen. Ze zitten er niet echt heel netjes onder maar het is niet heel erg koud.

kuiken09M

Nena's Kuikens 5

De kuikens hebben de eerste nacht allemaal doorstaan. Toen ik buiten kwam zaten ze op het water en zaten er twee eksters op de omringende daken, waarschijnlijk met lekkere trek, maar die kunnen er natuurlijk niet bij. Ik voer ze gekraakte drijvende zeeëendenkorrel. Ze zijn nog wat te klein voor de grote korrels. En ze stropen aan eén stuk door de hele vijver af op zoek naar eten. Die couveuse heb ik niet nodig maar die blijft staan tot ze groot zijn, Voor alle zekerheid. het is nu erg vredig op de vijver zonder Bob. Ik hoop dat die snel zijn zomerkleed krijgt en weer op de vijver kan. Maar dit is wel de beste oplossing. In de vrije natuur was Bob natuurlijk allang weggepest. Dus doen we op deze manier net alsof. Rust voor mam.

Nena's Kuikens 4

Nena warmt de kuikens toch wel op. Heel ingenieus maakte ze, toen de zon weg was, een tunnel van vleugel waar de kuikens dan inzitten. Ik zal proberen daar een foto van te maken maar ze deed het de eerste keer op een te lastige plek.
Ik heb Bob's ruimte ook nog even met een strook vuilniszak moeten blinderen want zelfs daar wist hij Nena nog te irriteren als hij net voor de gaten in het struikgewas heen en weer liep. Morgen zal ik eens zoeken naar een badje voor hem want de schotel die hij nu heeft is wat aan de krappe kant. Zo'n kinderzandbak misschien. Als die niet te groot wordt. Leeg laten lopen is niet moeilijk omdat zijn gedeelte zoveel hoger ligt.
Problemen, problemen. Happy Maar verder gaat alles goed.

kuiken06M

Nena's Kuikens 3

Zo gezegd, zo gedaan. Bob werd weer met geweld door de vijver gejaagd en verdween naar het hoogste gedeelte in de ren. Ik ben erachteraan gelopen en heb het achter hem dichtgemaakt. Water neergezet en voer natuurlijk. Hij moet het even zonder zwemmen doen want dat is te gevaarlijk. Dat zou hem zijn gezondheid kosten. Ik weet niet hoe lang dit gaat duren maar waarschijnlijk tot Bob zijn prachtkleed helemaal heeft afgegooid en daarmee dan meer op een vrouwtje lijkt. Die Nonnetjes zijn echt niet zo vriendelijk als ze er uit zien. Vinnige krengen zijn het Happy Maar ja, dat zal wel zijn redenen hebben. Nadat ik de ren verliet ben ik toch nog even teruggegaan met een stel meelwormen om Nena wat gerust te stellen. En het hielp.

Nena's Kuikens 2

Arme Bob mag nu zijn kop helemaal niet laten zien. Als hij dat vergeet krijgt hij er ongenadig van langs. Ze gaat in zijn veren hangen en volgt hem onder, boven en buiten het water. Ik zit te denken dat ik hem misschien beter even apart kan zetten maar om hem daar te krijgen moet ik er zelf achteraan gaan jagen. Da's niet zo'n goed idee. Als Nena achter hem aan zit, spuiten de kuikens alle kanten op en duiken ook onder water. Hoe minder dat gebeurt hoe beter. Als Nena hem een keertje naar het hogere gedeelte jaagt zal ik dat stuk achter hem afsluiten. Maar dat is even afwachten.
Verder gaat het goed met de kuikens. Tot mijn verbazing gaan de kuikens niet onder moeders vleugels. Ze liggen er gewoon bij of naast maar niet eronder zoals bij Kuifeenden na elk half uur/ heel uur. Het lijkt er op dat Nonnetjes wél een goede temperatuurhuishouding hebben als ze uit het ei komen. Maar het is ook niet echt koud. Dus misschien ligt het daar gewoon aan. Ik weet niet wat ze 's nachts zullen doen. Dat weten we morgenvroeg pas. Elk moment is nu in ieder geval een mijlpaal. Want ik leer er van en ben steeds blij als ik er weer 5 tel Happy Na een week of anderhalf zal het gewoon worden.

Nena's Kuikens 1

Het zijn er 5 geworden. ik heb al in de korf gegluurd of er geen achterblijvertjes zijn (in of buiten de eierschaal). Maar alles is gelukkig goed gegaan. De korf is leeg. Ik zie ook geen eierschalen wat ik dan weer vreemd vind. Maar misschien eet moeders ze op??
Ze zwemmen nu heel koddig achter mam aan.
Moeders duikt al om de jongen daar aan te laten wennen maar die zitten dan als botsauto's te kijken omdat ze niet snappen waar ze gebleven is. Dat is dus nonnetjes opvoeding.
Ik ben in de ren gegaan om even te gluren in de broedkorf maar heb wel meelwormen meegenomen om op het water te gooien. Dat heb ik gedaan om de kuikens alvast aan me te laten wennen. Ik hoop dat dat werkt.

Eerste indrukken. Het lukt ze trouwens allemaal om op de kant te komen. Terwijl ik dit schrijf springen ze er allemaal op. Op aandringen van moeder natuurlijk. Ze zitten in het zonnetje.
Perfect! Dat is natuurlijk ook een aandachtspunt omdat de randen van mijn vijver niet glooien. Maar ze springen er zo op.
Broedmissie is geslaagd boven verwachting. Gefeliciteerd Nena (en Bob Laugh)

kuiken03

kuiken04

Einde Broed

Er is één kuikentje buiten. Moeder kwam eerst en Kuiken hobbelde erachteraan. Die zit nu buiten terwijl moeder binnen de anderen aanmoedigt om ook naar buiten te gaan. Want blijkbaar blijft het niet bij éentje.
De broed heeft dus uiteindelijk precies 30 dagen geduurd. Ik denk dat ze die marge van 27 tot 30 dagen aanhouden omdat de meeste eendenhouders niet nauwkeurig in de gaten kunnen houden wanneer het allemaal exact begint. Weer iets geleerd. De eerste twee foto's zijn natuurlijk beroerd want ik moest ze schieten door de hor en omdat ik schuin naar beneden schiet wordt die wat ondoorzichtig.
Bovendien moet ik nog zoomen ook. Lastig. Maar daar gaat het even niet om Happy Joepieeee!!
Oh wacht. Ik loop even naar het raam en zie nummer 2 en 3 ook naar buiten rollen. Eéntje rolt op zijn rug en wacht even voordat hij zich omdraait. Ze zijn erg koddig. Er zijn er nog meer. AAARGH Laugh
(Er was trouwens wat mis gegaan met de foto's bij het posten. Opnieuw geupload met andere naam)

kuiken01

zkuiken02

Broeden 29e dag

Nou, ze maakt het dus weer extra spannend. Nena kwam er pas om 16:30 voor de eerste keer uit vandaag (dat dat beest niet ontploft van die poepbommen die ze dan met geweld in het water schiet), om 17:30 nog eens en rond 19:00 uur de laatste keer. En sindsdien zit ze weer in de korf. Ze is dan trouwens weer even heel venijnig tegen Bob als ze zich buiten laat zien. En Bob laat zich, stom genoeg, toch weer teveel zien en wordt vervolgens even door de hele ren gemept. Dat duurt gelukkig nooit lang.
Volgens de watervogelbijbel duurt de broed voor Nonnetjes van 27 tot 30 dagen. Maar als het uitkomen dan 24 tot 48 uur kan duren kan het maar zo dinsdag worden voor ik zeker weet of er kuikens zijn of niet. Ik hoop op Zondag. Ik zou nu zo graag even in die korf gluren maar helaas, dat risico is me te groot.
Ik kan er nu wel van uitgaan dat de eieren bevrucht waren want anders was Nena er al lang mee aan het gooien gegaan. Zo is ze wel Happy Duim even voor mij, alsjeblieft Laugh

Broeden 29e dag

Als het heel stil is hoor ik minimale geluidjes uit de broedkorf. Lichte en korte ratelachtige geluiden. Het raam zit er vlak boven vandaar dat ik het kan horen als ik goed luister en de buurt nog in rust is. Er is wel meer dat wijst op de komst van Kuiken(s). Ik heb Nena gisteren de hele dag maar 2 keer buiten gezien. En tijdens de normale broed komt ze veel vaker naar buiten. Bob zwemt heen en weer ter hoogte van de broedkorf en weet ook dat er wat te gebeuren staat. Maar wat.... Laugh Kortom, nog geen kuikens gezien. Misschien later op de dag.
Ik heb trouwens een camera met infrarood speciaal om dit proces in de gaten te kunnen houden. Maar ik had hem al weggehaald toen Nena het eerste nest had opgegeven. Ik dacht dat het voorbij was. En toen ze eénmaal weer was begonnen wilde ik niet meer storen. Da's nou wel jammer. Maar misschien maar goed ook.

Broeden 28e dag

Dit is de laatste officiële broeddag. Aangezien niet helemaal zeker is wanneer de broedtijd exact ingegaan is houd ik er rekening meer dat er in de loop van vandaag iets gebeuren kan. Maar het blijft gewoon afwachten. Komen er echt kuikens en zo ja, hoeveel zullen het er zijn? Allemaal onbekend.
Krijg ik ze vandaag al te zien of pas morgen of overmorgen? Alleen Nena weet het. Ik kan nog steeds alleen maar afwachten.
Bob is nu flink aan het ruien geslagen. Zijn trotse witte pak ziet er slordig uit, hij laat zijn kuif ook liggen en zijn kop is niet meer helderwit. Er komt grijs en bruin doorheen piepen. Hij is bovendien zwijgzaam geworden.
Dat s ook wel verstandig want Nena stelt zijn haantjesgedrag niet meer op prijs.
Ik vraag me af hoe hij zich zal gedragen tegenover kuikens. Vandaar dat ik het allemaal nauwlettend in de gaten zal houden. Er zijn nogal wat onbekende factoren waar de literatuur niet over rept.
Al doende zal ik wel weer een heleboel leren over eenden.

Broeden 25e dag

Nog 3 dagen... AAARGH. De spanning stijgt...
Ik heb de vijver schoongemaakt door de waterslang er in te hangen en 'm 3 uur lang te laten lopen. Het werkt, dus dat is een prima methode voor wanneer de kuikens er zijn en het water te vies wordt. Als het er veel zijn zou dat nodig kunnen zijn. Als het er maar eén of twee zijn zal het wel houden tot ze oud genoeg zijn om ze er even uit te halen.
Nena is er nog maar eén keer uit geweest sinds vanmorgen. Dat is al anders dan anders. Bovendien is Bob nog maar eén keer op het water gezien en hij vertoeft voorlopig in het hogere gedeelte. Waarom hij dat doet is niet bekend. Ik denk dat ik daar even een waterbak en wat voer ga neerzetten want het wordt erg warm morgen en overmorgen. Er staat blijkbaar wat te gebeuren als de eenden hun dagelijkse schema zo sterk omgooien.
In ieder geval zijn we al ver voorbij het punt in de broedtijd dat het vorig jaar misging.

Broeden 23e dag

Nog 5 dagen voor D-day.
Het is toch wel geweldig hoe die eenden dat doen. Nena was er net weer even uit, zwemt dan wat rond, eet wat, poept natuurlijk behoorlijk en dan klimt ze weer op de kant bij de broedkorf, wacht even, denkt na of ze weer op het nest moet gaan zitten, maar besluit dan eerst nog snel een rondje te zwemmen en gaat dan pas, nog nat, de broedkorf weer in. Luchtvochtigheidsregeling zoals de natuur dat bedacht heeft. Ze bedruipt de eieren als het ware. Erg indrukwekkend systeem vind ik. Dat ze het doet, maar vooral ook dat ze weet wanneer het nodig is.
Ze is minder agressief tegen onze Bob. Als hij op de kant blijft tolereert ze hem. Als hij op het water wil mept ze hem er bijna uit. Ik vraag me af hoe dat gaat met de kuikens. Moet Bob dan de hele tijd op de kant zitten?

Broeden 22e dag

Nog 6 dagen!
Interessant. Als Nena de broedkorf uitkomt vliegt Bob (bij wijze van spreken want het is helaas een geleewiekte eend) als door een bij gestoken de kant op. En op de kant laat Nena hem nu met rust. Maar als hij zijn teen maar in het water steekt als zij er op zit, springt ze er letterlijk b o v e n o p. Als hij op het water gaat, wanneer zij op de kant zit vindt ze het, vreemd genoeg, wel okee. Dat is allemaal gedrag dat zich de laatste dagen heeft ontwikkeld. Gisteren dacht ik nog dat het toevallig was maar het herhaalt zich nu elke keer als Nena buiten komt (vandaag 3 keer).
Er drijven steeds meer veertjes op het water. Bob is aan het ruien. Waarschijnlijk is dat de reden waarom Nena hem niet meer probeert te vermoorden. Zijn testosteron spiegel is snel aan het zakken. Binnenkort ziet hij er weer uit als een Nonnetjesmeisje.
Ik ga toch nog een keer de waterslang in de vijver hangen. Vanwege dat rare weer ziet het een beetje groen en ik wil het wat schoner hebben als er kuikens komen (als, niet wanneer. Ik hou nog steeds rekening met een broedflop) Maar dan laat ik de pomp gewoon lopen en vervang het water door de slang diep in de vijver te hangen en het warmere water bij het oppervlak daardoor de afvoer in te dwingen want die zit op waterspiegelhoogte. Zodoende hoef ik de vijver niet leeg te maken. Als dat naar behoren werkt kan ik dat ook gebruiken als er kuikens zijn. Want, afhankelijk van hoeveel het er zouden kunnen worden, ze zouden er een troep van kunnen maken Laugh

Broeden 21e dag

Nog maar 7 dagen en alles lijkt nog te kloppen. Gaat toch nog erg snel allemaal. Ik verwachtte dat het op jaren zou gaan lijken.
Het zou me verbazen als het zomaar lukt maar dan ben ik natuurlijk ook wel blij. Dat is vooral een teken dat de nonnetjes het hier naar de zin hebben en gezond zijn.
In deze broedkorf is het aan het gebeuren:

broedkast

Ik had deze foto vorig jaar ook geplaatst maar omdat het lastig zoeken is in de archieven toch nog maar een tweede keer, Het is zo'n vuurkorf voor op het terras. Nonnetjes zijn holenbroeders en op z'n kant doet dit ding een hol goed na. Happy Er zit zaagsel in en hooi en het is waterdicht. En ondertussen zitten er natuurlijk ook veren,dons en niet te vergeten eieren en Nena zelf in.
Voor alle zekerheid heb ik ook maar alvast een couveuse op de kop getikt. Tweedehands konijnen- of caviahok voor binnen. Iets makkelijker schoon te maken dan de kisten die ik normaal voor noodopvang gebruik en bovendien makkelijker te verplaatsen. Ik heb er een kleinere lamp boven dan toen met Lucky maar de grote heb ik ook nog voor het geval deze niet sterk genoeg is. Hangt ervan af hoeveel kuikens er onder moeten als het mis gaat. Voordeel van de konijnenbak is dat ik er gewoon water in kan laten lopen als ze kunnen zwemmen. Met een opstapje van stenen hebben ze dan even een minivijver. Maar ik hoop dat dat allemaal niet nodig zal zijn en dat ze gewoon buiten kunnen opgroeien.
Dat zou het ook allemaal nog veel spannender maken, omdat nonnetjeskuikens niet schijnen te willen eten zonder moeder. Nonnetjes lijken me trouwens erg fanatieke moeders, zeker vergeleken met Kuifeenden, dus ik verwacht dat Nena er wel iets moois van zal kunnen maken.


opvanghok

Broeden 18e dag

Nog 10 dagen. Nog geen eieren in het water, Bob houdt zich erg koest en Nena is iets minder venijnig tegen hem als ze buitenkomt. Spannend allemaal. Maar ik hou er nog steeds rekening mee dat het opeens afgelopen kan zijn. Het hangt er allemaal van af of er wat in de eieren gebeurt of dat het loze eieren zijn. Het punt waar dat voor Nena duidelijk wordt komt naderbij. Maar ondertussen kan het aftellen beginnen.....

Broeden 14e dag

We zijn zo'n beetje halverwege en alles lijkt goed te gaan. Vanmorgen dreven er nogal wat kleine veertjes op het water. Nena heeft Bob te pakken gehad óf (en dat is wat ik zelf denk) Bob schiet nu in de zomerrui om zijn baltsverenpak af te gooien en niet meer het mikpunt van Nena's woede te zijn. Hij laat zich helemaal niet meer horen en verstopt zich steeds beter onder de struiken als Nena naar buiten komt. Toch wel apart hoe die eenden dat regelen. Verder kan ik weinig melden want ik weet niet wat er zich in de broedkorf afspeelt.

Broeden 10e dag avond

De vijver is weer schoon. Héhé... En net toen het allemaal klaar was ging het regenen. Perfect getimed. Nena is sindsdien niet buiten geweest maar kwam zoëven toch weer buiten kijken. Bob hoorde haar in de gang van de broedkorf krabbelen en dook meteen de bosjes in. Dat is een stuk slimmer. Want Nena wil hem niet zien. Als ze hem ziet gaat ze er achteraan als een raket, grijpt hem waar ze hem grijpen kan en jaagt hem door de hele ren.

Ze eet nu, poept (grote wolken in het schone water) en zwemt wat rond. Volgens mij regelen eenden de luchtvochtigheid door de broedkorf in te duiken als ze net in het water hebben gezeten. Soms doet Nena dat pas als ze even op de kant heeft gezeten en soms als ze net uit het water komt. Erg knap hoe ze dat regelen.
Toen ik de vijver schoongemaakt heb, heb ik trouwens ook nog een paar gaatjes gedicht waar kuikens eventueel in vast zouden kunnen komen te zitten. En de ruimte onder de steiger heb ik ook maar gelijk afgesloten met rollen gaas. Daar dook Bob altijd in als Nena achter hem aan zat en dat leek me gevaarlijk. Het is daar krap en hij zou vast kunnen raken of zichzelf beschadgen. Bovendien kunnen kuikens er straks onder terecht komen. Want Nonnetjeskuikens zouden wel eens nog onbenulliger kunnen zijn dan Kuifeendkuikens. Ze zullen in ieder geval actiever zijn.
Voorkomen is beter dan genezen.
Vervelend dat ik niet weet wat er zich in de broedkorf afspeelt. Maar ik laat me gewoon verrassen. Ik neem geen risico's meer Happy
Terwijl ik dit schrijf duikt Nena alweer de korf in. Ze is zo'n 8 minuten buiten geweest. Bob heeft weer even rust.

Broeden 10e dag

Ik heb het er maar op gewaagd en de vijver leeg gemaakt nadat Nena buiten was geweest om te eten en te poepen (en om arme Bob weer even alle hoeken van de ren te laten zien). In plaats van met de harde waterstraal de wanden van de vijver schoon te blazen heb ik een sproeier gebruikt en het zo kort mogelijk gehouden. In de buurt van de broedkorf heb ik heel voorzichtig gelopen om Nena er geen bedreiging in te laten zien.
Ik kon niet vermijden dat ik er een paar keer langs moest.
Ik vond het zelfs griezelig om te doen en heb het ook zo lang mogelijk uitgesteld.
Het moest wel want het was echt hoog nodig maar toch. Ik hoop maar dat ze het allemaal accepteert en niet met de eieren gaat gooien.
De vijver is alweer half vol. Met een beetje geluk komt Nena er pas weer uit als ie weer bijna helemaal vol is. Ik kreeg Bob natuurlijk niet naar het gedeelte waar ze altijd heen gaan als er schoongemaakt wordt en heb hem met het net gevangen toen het water erg laag stond. Dat gaf me wel de gelegenheid om zijn zere teen even van dichtbij te checken. Dat gaat gelukkig goed. De zwelling neemt flink af en het is ook niet meer roze. De druk is er af.
Het verschil in de vijver schoonmaken met of zonder Kuifeenden is trouwens enorm. De Kuiven veroorzaakten een dikke drab op de bodem, de bodempomp en de wanden. Nu ze weg zijn is dat er niet meer. De pomp glimt zelfs en dat is al lang geleden. Het water begon nu wel troebel te worden maar dat heeft meer dan drie keer zo lang geduurd dan toen de Kuiven er nog waren.
Ik zou wel eens willen weten wat die Kuiven anders doen dan de Nonnetjes. Het kan niet alleen de hoeveelheid poep zijn. Misschien dat de Kuiven meer voedsel het water in sleepten en de Nonnetjes netjes eten.
Met die puntsnaveltjes zijn ze natuurlijk wel een stuk preciezer. In ieder geval zie ik weinig modder op de bodem. Mooie bijkomstigheid.



Broeden 6e dag

We zijn bijna een week onderweg en arme Bob heeft het zwaar te verduren als Nena even een broedpauze inlast. Ze jaagt hem de hele ren door (ook onder water) en hij blijft dan uiteindelijk, als Nena even rust neemt, ergens doodstil zitten om haar maar niet te irriteren. Ik dacht een paar keer dat ie dood was omdat hij zo vreemd stil zat. Zijn techniek werkt nog niet echt en hij krijgt pas weer echt rust als ze de broedkorf weer induikt. Wat gelukkig al na een 10 minuten tot een kwartier gebeurt.
Dit is natuurlijk gedrag en zal er over een aantal weken voor zorgen dat Bob in de rui gaat en er straks bijna precies zo uit ziet als Nena. Waardoor hij niet meer zo bedreigend is waarschijnlijk.
Hij knort zijn balts-knor al niet meer. Nena laat hem weten dat het voorbij is met de pret en dat ie zich nu moet gaan gedragen. En dat doet hij ook.
Arm beest. Maar ja, de natuur heeft dat zo verzonnen en hij kan niets anders dan volgen.

Broeden 3de dag

Nena is serieus aan het broeden geslagen. Niet op de eerste Juni maar op de tweede. De eerste Juni was blijkbaar doe-het-zelf-nest-fatsoeneren dag om alles in gereedheid te brengen. Ut giet oan! (zoals ze volgens mij bij de elfstedentocht zeggen als ie doorgaat; Vergeef de typefouten, ik heb geen idee hoe je in het Fries schrijft) Bob zwemt wat doelloos en vergeten rond. Zijn taak zit er blijkbaar op. Hij knort nog een beetje maar het is opeens een stuk stiller op de vijver. Ik denk er maar niet teveel over na. Ik heb geen idee of er wat van komt, en er kan werkelijk van alles mis gaan, maar dat Nena het toch een tweede keer probeert vind ik wel een fijne gedachte. De nonnetjes hebben het blijkbaar naar de zin hier. Hoeveel eieren er zijn weet ik niet. Ik weet dat ze rond de 30ste moeten uitkomen. Maar dat is ook het enige. Ik ga niet schouwen. Ik laat het onze Nena helemaal zelf uitzoeken en bemoei me er niet mee. Ik moet wel de vijver nog schoonmaken maar ik doe dat deze keer met de Franse slag. Leeg laten lopen en tegelijkertijd nieuw water erbij laten lopen. Allemaal vanaf de poort.
Zodat ik niet langs de broedkorf hoef te lopen.
Dat zal langer duren maar is het minst ingrijpend. Het is dan ook niet echt schoon maar er zit dan wel weer vers water in.

Iets te vroeg geroepen

Hoewel ze gisteren vanaf 's morgens in de broedkorf zat is de broed toch nog niet echt begonnen. Gisteravond vanaf een uur of zes kwam ze eruit en hoewel ze daarna een paar keer kort binnen is wezen kijken bleef ze te lang buiten om dat als normaal broedgedrag te kunnen opvatten. Vanmorgen sliep ze ook gewoon op de kant. Ik vermoed daarom dat ze gisteren vooral het nest verder heeft ingericht. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze het nu al opgeeft. Het kan allemaal. Ik zou het niet weten. Hoewel ik natuurlijk geneigd ben om te gaan kijken wat ze precies allemaal uitspookt in die broedkorf kan ik me voorlopig nog beheersen. Moet ook wel. Want in de aanzet van het broeden is een scheve zucht wind al genoeg om ze van de broed te halen. Het is weer gewoon afwachten en in het duister tasten met Nena. Had ik maar geduld... Happy

Broeden 1e dag

Nena is vanmorgen of vannacht begonnen met broeden, zoals ik gisteren eigenlijk al aankondigde. Rust op de vijver dus. Behalve als ze naar buiten komt om te eten en te wassen. Dan krijgt Bob er even van langs.
En toen ik een halve boterham voerde was ze ronduit agressief. Alle veren op de kop plat en ze keek me steeds recht aan met die kraaloogjes. Ze had wat weg van een zwarte mamba (slang) en gedroeg zich ook zo driftig.
Maar ze at het wel. Alsof haar leven ervan af hing.
Of het wat wordt is natuurlijk onbekend en ik ga ook niet schouwen omdat ik dat niet kan doen zonder dat ze het merkt.
Lukt het, dan lukt het. Het is nog niet eens bekend of Bob wel vruchtbaar is. En of een tweede nest eigenlijk biologisch wel kan.
Veel onzekere factoren in ieder geval. Maar ze probeert het toch. Blijkbaar is het wel goed dat de Kuiven weg zijn.
De spanningen die zij opleverden waren niet goed voor Nena.
Duimen voor Nena. Zou wel leuk zijn, zo'n mini nonnetjes in de vijver Happy

Oow, ik schreef het net in de agenda en zie dat ze het me wel heel erg makkelijk maakt door op 1 Juni te beginnen. 28 juni zou het dus officieel Uitkomdag moeten zijn. (maar het kan ook 27 tot 30 juni worden)

Eieren

Tja, Nena is nog steeds aan het nadenken over de prangende vraag; 'Broeden of niet broeden!' Ik heb met een zaklamp in de broedbak geschenen en zag dat er veren aan het nest zijn toegevoegd. Dat is al meer dan ze deed bij de vorige eieren. Die lagen gewoon bovenop het hooi dat in de broedkorf ligt. Dus het lijkt er wel op dat ze het gaat proberen. Maar zeker weten doe ik het niet. Bij vlagen is ze agressief tegen het manneke en verder duikt ze opvallend veel en daarnaast slaapt ze ook veel. Maar voorlopig nog buiten de broedkorf. Ik weet niet hoeveel eieren ze al heeft gelegd. Ze zijn bedekt met veren. Normaal gesproken zijn het er een stuk of zes maar aangezien dit de tweede lading is kunnen het er minder zijn of juist veel meer. Ik zou het niet weten. Het blijft afwachten. Als ze het gaat proberen kan ze elk moment een begin maken.
Ik voerde ze vanmorgen een ouwe boterham (nu mag dat nog. Als er kuikens zijn natuurlijk niet meer) en zag dat er een roze knobbel op de teen van Bob zit. Hm, dat is inog iets wat ik in de gaten moet houden. Hij wordt nogal door de ren gejaagd. Eerst door de kuiven en nu door zijn vrouwtje en daarbij is de teen waarschijnlijk beschadigd. Vervelend, al lijkt hij er nog niet veel last van te hebben. Ik hoop dat het vanzelf overgaat...

Ei, ei

De dag na de kikkeraffaire lag er een ei in de vijver. Aangezien er maar weinig kippen overvliegen hier moet het er één van Nena zijn geweest.
Vreemd. Ik denk nu dat de kikkers als bedreigend werden gezien en dat ze een ei dat ze die dag gelegd had meteen heeft gedumpt.
Een dag daarna heb ik even gespiekt en toen lag er weer één ei in de broedkooi (toen het ei in de vijver lag zat dáár trouwens niets meer in).
Daarna durfde ik niet meer te kijken.
Vandaag neemt opeens de agressie tussen Nena en Bob toe. Waardoor ik aanneem dat Nena gaat broeden of al aan het broeden is.
Want dat is het moment dat het Nonnetjes mannetje opeens ongewenst is en dat wordt hem ook duidelijk gemaakt.
Niet lang daarna zal het mannetje in de rui schieten en verkleurt hij weer naar hetzelfde pak als het vrouwtje. (zomerkleed)

Hm...het boek zegt dat Nonnetjes het vrijwel nooit twee keer in een jaar proberen maar ik heb natuurlijk weer een uitzondering te pakken.
En hoe moet dat nu met vijver schoonmaken? Gelukkig is ie lang niet zo smerig als toen de Kuiven er nog waren maar vóórdat de eieren uitkomen
moet er toch een keer water vervangen worden. Dát gaat een kwestie van goed timen worden en heeeeeeeel voorzichtig werken.
Als Moeders al een paar weken op de eieren zit zal ze ze niet gemakkelijk opgeven (in het begin wel zoals de kikkers al hebben laten zien)
dus als ik dan zorg dat alles soepel en zo geruisloos mogelijk verloopt, en niet zo grondig schoonmaak (wat veel lawaai maakt vanwege de harde waterstraal) kan het maar zo lukken.
Wie had dat gedacht.

Geen idee hoeveel eieren en ook geen idee of ze bevrucht zijn. Ze hebben er wel hun best voor gedaan (veel vaker dan vorig jaar) maar ik weet niet of Bob wel vruchtbaar is.
We zullen zien of het nu lukt.

kikkers

Nonnetjes en kikkers zijn geen goeie combinatie. Blijkbaar was er een stel kikkers van andere vijvers hier komen kijken. Gisteravond hoorde ik een raar gekwaak en ik dacht dat er iets met de nonnetjes aan de hand was (die kwaken ook als kikkers soms) maar het bleken de doodskreten van een echt flinke kikker te zijn (gestrekt zo'n 15 centimeter lang). Het paartje Nonnetjes was samen aan het proberen om de kikker dood te maken. En het beestje werd steeds aan zijn achterpoten uit de vijver gesleurd, wist dan weer het water in te komen om dan door de andere Non aangevallen te worden. Niet om aan te zien, natuurlijk. Het leken wel hyenahonden die een antilope aan het vermoorden waren.
Toen ik de ren inliep trokken de Nonnetjes zich terug en ik kon de kikker gewoon uit het water scheppen. Hij had het dus eigenlijk al opgegegeven. Maar hij was verder niet beschadigd. Alleen vermoeid. Ik heb het beestje dus bij een buur in de vijver gezet. Tegen de tijd dat ik daar aangekomen was had kikker zich al weer een beetje hersteld en hij zwom meteen naar de diepte toen hij weer water voelde. Dat zag er verder goed uit. Ik geloof dat ik net op tijd was.
Maar vanmorgen bleek er toch nog een dode kikker op de bodem te liggen. Hij/zij lag op de rug en de witte buik was dus zichtbaar anders had ik hem/haar waarschijnlijk niet eens kunnen zien. Die kikker was zelfs nog een tikje groter dan die van de avond tevoren. Wel 20 cm. Die heeft de ontmoeting met die Nonnetjes dus niet overleefd. Erg jammer. Ik heb niks met kikkers maar ik vind het wel erg mooie schepsels en zeker geen Nonnetjesvoer.
De kikker was niet aangevreten trouwens dus het was ook meer speelgoed geweest voor de Nonnetjes. Wat ik al helemaal zonde van zo'n diertje vind.
Ik heb het al eens eerder gezegd; eenden zijn helemaal niet aardig. Al zien ze er wel zo uit.
Ze stammen volgens sommigen zelfs rechtstreeks af van de velociraptor (vleesetende dinosaurus) en ik geloof dat wel want dat komt nu en dan duidelijk tot uiting in het gedrag.
Ditzelfde gedrag laten ze trouwens ook zien bij onbekende kuikens. Vandaar dat je een kuiken niet bij andere eenden (kuikens van andere leeftijden of volwassenen) kunt zetten. Er wordt niet geadopteerd in de eendenwereld. Ze maken korte metten met de zwakkeren.

Overigens blijft de vijver verrassend helder sinds de Kuiven weg zijn. Ik verwachtte dat het vies worden van de vijver met ongeveer de helft minder zou worden maar het blijkt nu dat de Kuiven de allergrootste rotzooi maakten. Ik heb de vijver weken geleden schoongemaakt maar het water is nog steeds zo helder dat ik zonder enige moeite de bodem kan zien. Toen de Kuiven er nog waren begon het water na drie dagen wat zepig te ogen en werd het elke dag wat troebeler. Maar op het moment, zelfs nu met die hoge temperaturen, blijft het allemaal heel netjes helder. Wie had dat gedacht. Kuiven zijn viezerikken Laugh

Uitbroeden van Eieren

In het gastenboek staat Brenda's verhaal en wat vragen over het uitbroeden van eieren. Daar kun je al informatie uit halen.
Technische aspekten (en daar zijn er nogal wat van als je eieren op die manier wilt uitbroeden) kun je
hier vinden, namelijk op de Aviornis site!
Link staat ook op de Linkspagina. (Bedankt Brenda!)
Bedenk wel dat als alles lukt, je opeens met kuikens zit die ook niet helemaal vanzelf groot worden Happy Weet dus waar je aan begint.
Het uitbroeden duurt ongeveer zo'n 30 dagen (hangt af van de soort) en daarna volgt nog eens 8 weken kuikengepiep Happy
Maar daar is deze site dan weer voor.


Eiernieuws

Nena heeft de eieren toch opgegeven. Gisteren lag er al eén naast de vuurkorf. En toen ik daar in keek zag ik dat de andere twee eieren er ook niet anders bijlagen dan toen ik ze de eerste keer zag. Die heb ik dus ook maar weggehaald. Misschien probeert ze het een tweede keer maar daar reken ik niet op. De boekjes zeggen dat Nonnetjes het meestal geen tweede keer proberen.
Door de eieren weg te halen zou ze het misschien sneller toch kunnen proberen. Want het kon wel weer dagen duren voordat ze alle eieren zelf opgeruimd zou hebben.

Ik heb toch nog eén plaatje uit het ernstig mislukte filmpje geplukt van Lucky en Henk's vrijlating. Je ziet nog het spoor van Lucky waar ze over het water liep vanuit de transportkist en ze zwemt aan het eind van het spoor. Henk (of moet ik hem nu Heinrich noemen omdat hij naar Duitsland is geemigreerd) landt net links naast haar. Meteen hierna vlogen ze door naar die bomenrij daarachter en dat trok de camera niet meer.


luckyenhenkwittsee

En nog meer nieuws

Ik vond de vorige post al flink nieuwswaarde hebben maar er is onverwacht toch nog wat meer te melden vandaag. Nadat ik de Kuiven weg had gebracht ben ik de vijver gaan schoonmaken. En terwijl de afvoerpomp liep heb ik wat onkruid weggehaald en even gekeken of de nestgelegenheid voor de Nonnetjes nog in orde was. En daar bleken 3 eieren in te liggen!
Dat was natuurlijk niet de afspraak maar daar hebben Nonnetjes lak aan blijkbaar. Vorig jaar begon Nena pas eind mei. Had ik dat maar van tevoren geweten dan had ik de Kuiven veel eerder vrijgelaten want ik stoor ze liever niet in deze omstandigheden.
De eieren zijn trouwens koud en er liggen geen veren bij. Wat wil zeggen dat Nena alleen nog maar aan het leggen is en nog niet aan het broeden is geslagen.
Er moet blijkbaar nog meer komen. Vóórdat ze begint met broeden doet ze eerst veren in het nest, die dan de broedwarmte vasthouden als ze even van het nest af moet, en dan pas zal ze echt gaan zitten.
Ik ben benieuwd of dit beter gaat lukken dan vorig jaar. Ze is lang niet zo gestresst, heb ik de indruk, dus wie weet. Een vreemde dag vandaag....
Het kan natuurlijk zo zijn dat mijn beroerde timing deze keer roet in het nest gooit maar omdat de Nonnetjes eigenlijk wél vrij tam zijn (dit in tegenstelling tot de Kuiven) hoop ik dat het Nena allemaal niet zoveel heeft kunnen schelen. Misschien was mijn timing juist wel heel goed. Later meer... Duim voor Nena!

Lucky en Henk Vrij!

Een uur geleden heb ik Lucky en Henk vrijgelaten zoals al eerder aangekondigd. Wederom bij de Wittsee waar ook Riddle zijn leven als vrije eend is begonnen.
Ik had natuurlijk de camera klaar voor actie maar die Kuifeenden hadden daar geen boodschap aan, dus het filmpje is serieus waardeloos geworden. Ze waren binnen enkele seconden zo ver weg dat verder filmen geen zin had. Die Kuifeenden kunnen echt tempo maken.
Nou ja, geeft niet. Ze gingen allebei meteen op de vleugels toen ze de transportkist uitkwamen. Lucky dook een heel eind weg de oeverbegroeiing in (zoals het een wilde eend betaamd eigenlijk) wat trouwens alleen zichtbaar was vanwege de landingsgolf die ze maakte omdat het zo ver weg was, maar Henk is een paar keer rond het grote meer gevlogen. En toen nog eens en nog eens. Die had het blijkbaar meteen naar zijn zin en wist niet hoe hij het had. Er zat nog een ander Kuifeenden koppel op het water dus ze hebben ook meteen wilde aanspraak.
Ik weet dat het goed is. Die twee komen er wel.

Op mijn vijver waren ze niet blij genoeg. Ze vraten goed, waren actief en doken veel, maar de Nonnetjes hebben de heerschappij overgenomen en Bob hield vooral Lucky teveel van het water af.
Hij is erg territoriaal geworden. Vorig jaar was Henk de agressiefste. Dit jaar was Bob de baas. De Nonnetjes doen het dus prima. Die vermaken zich wel uitstekend hier. Blijkbaar past deze vijver beter bij die soort. Misschien hadden de Kuiven het meer naar de zin gehad als ze er alleen waren geweest maar ze lagen nu dagelijks met de Nonnetjes in de clinch. En in mei wordt dat alleen maar erger. Tijd voor serieuze maatregelen.
Zoals ik al eerder had aangegeven kon ik alleen de Kuiven vrijlaten. Bob is geleewiekt en kan niet vliegen. En ik had bovendien de indruk dat Kuiven verder van zich af willen kunnen kijken. Die zitten meestal op groot water. Dus de keus was niet moeilijk.

Ik heb er helemaal geen moeite mee. Ik wil geen vogels houden als ze het niet naar de zin hebben. En het was zelfs erg mooi om ze te zien wegvliegen.
Ik hoefde ook niet zo nodig te gaan zoeken wat ze gingen doen. Iets wat ik bij Riddle wel heb gehad. Maar die was dan ook behoorlijk tam.
De Kuiven hebben hier in een vrij natuurlijke situatie gezeten. Met zo weinig mogelijk bemoeienis van mensen. Ze waren absoluut niet tam.
En ze zitten nu op een plek waar ze alle kanten mee opkunnen. Top. Het boek Lucky kan dicht.


Goed nieuws!

Niets dan goed nieuws. Henk en Lucky zijn er weer helemaal bovenop. Ik weet nog steeds niet wat het precies was. Toen Henk weer herstellende was ging Lucky er wat mottiger uitzien. Maar ik heb het dieet drastisch omgegooid en niet alleen zien ze er weer topfit uit, ze zijn ook veel actiever. Zelfs nu de vijver half is dichtgevroren. Ik denk zelf dat ze het andere voer dat ze erbij kregen teveel aten. Dat daardoor de balans een beetje zoekraakte. Nu krijgen ze alleen nog de hoge proteine drijvende korrel (Kasper Faunafoods Zeeëendenkorrel). En daar doen ze het uitstekend op. Als het een griepje was geweest zouden de Nonnetjes er eigenlijk ook last van hebben moeten gehad maar die waren al die tijd nergens van onder de indruk. De dooi zet in en dat is ook al goed nieuws want ik werd helemaal niet goed van dat ijshakken elke morgen, nog vóór de koffie. En in het weekend zullen de buren er ook niet blij mee zijn geweest. Ik zal blij zijn als ik die vijver kan gaan schoonmaken want dat is hard nodig en de pomp liep niet met die vorst.

Ander nieuws is dat twee van de kuikens die begin November nog geboren waren (!!!) in Nieuwegein en waar Ania zich bewonderenswaardig om bekommerd heeft, het uitstekend maken. Ze zijn nu groot. Eéntje blijkt nu een woerd, de andere is een eend.

IMG_2779small

Het derde kuiken is altijd een beetje een zorgenkuiken geweest maar op een gegeven moment was hij ernstig lek. En dat is vaak het einde van een wilde eend. Maar Ania heeft hem naar de vogelopvang gebracht. Daar zit hij sinds eind vorig jaar. Hopelijk krijgt hij daar de kans om sterker te worden. Groot voordeel was dat er nog meer eenden zaten van ongeveer dezelfde leeftijd.
Geweldige plek voor een zwakke eend! Het is die apart gespikkelde rechtsboven de warme lamp op de foto hieronder.

IMG_0358small

Vorst

Henk is weer een beetje aan het herstellen. Hij ziet er weer patent uit en gedraagt zich ook weer vrij normaal. Lucky heeft trouwens ook een beetje een inzakker gehad maar niet zo zorgwekkend als haar manneke.
Ze krijgen alleen nog drijvende korrels want dat zal ze het eerst weer in topvorm brengen. Voor de verrijking is afwisselend voer goed maar om aan te sterken is de hoog-proteine korrel toch het beste. Omdat je niet weet welke korrels ze het meest nemen is het zo het beste te controleren. Ik was trouwens gisteren bij de Wittsee in Duitsland en daar zitten nu ook Kuifeenden. Die zagen er allemaal wat mottig uit. Misschien heerst de Kuifeendgriep of zo.
Of het komt doordat het klimaat een beetje vreemd doet momenteel. De nonnetjes doen het juist uitstekend. Ze vermaken zich veel beter dan de Kuiven en zitten allebei fraai in de veren.
En dan is er die vorst opeens. Ik hoopte al dat we er dit jaar geen last meer van zouden hebben maar de vijver zat vanmorgen voor het eerst helemaal dicht. Omdat ik, zoals elke morgen sinds het zo hard vriest, een wak moest maken en het ijs uit de vijver moest halen, is het waterniveau nu te laag. Dus heb ik van armoe de kraan maar aangezet. Voordeel daarvan is dat het water uit de kraan warmer is dan het vijverwater dus met een beetje geluk wordt het wak nu vanzelf groter. Ik zal de kraan wel uren moeten laten gaan natuurlijk. Je moet wel eens wat. Ik zit nog te peinzen of ik de grondwater pomp moet inzetten maar ik ben eigenlijk een beetje bang dat die bevriest. Dus ik kijk eerst eens hoe dit werkt.

Eerste Post 2012

Ik hoop dat alle lezers een goed jaarwisseling hebben gehad! De beste wensen nog voor het nieuwe jaar. Te laat maar niet minder gemeend.
Het is een tijdje geleden dat ik de tijd vond om hier wat te melden. Ik had het veel te druk op het werk. Bovendien leek het er op dat Henk, de Kuifeendman, een fatale ziekte had opgelopen. Hij raakte maar niet uit de rui. Zag er slecht uit en verdween vaak en lang onder een struik. Ik maakte me grote zorgen. Niet iets waar ik graag over schrijf.

Het lijkt er nu op dat hij het toch gaat overleven maar zeker weten doe ik dat nog steeds niet. Ze zijn keihard en laten helemaal niet zien wat er precies aan de hand is.
Niet lang voordat Henk er zo slecht uit ging zien zat er een turkse tortelduif op het vogelhuisje met duidelijk een ernstige ziekte. Toen ik buitenkwam vloog hij niet eens op. En ik kon zien dat zijn kop vol snot zat. Hij was niet meer te redden. Ik heb er niet over nagedacht, hem gepakt en hem meteen, snel en vooral pijnloos naar de eeuwige jachtvelden geholpen.
Daarna heb ik hem diep begraven, het vogelhuisje leeggemaakt en ontsmet met dettol om te proberen te voorkomen dat er andere buitenvogels aangestoken zouden worden.
Maar de duif had al een aantal dagen rond ons terras gezworven en ik vrees dat Henk er wat van heeft meegekregen. Want de duif zat ook vaker op de eendenren.
Wat voor ziekte die Duif precies heeft gehad weet ik natuurlijk niet.
Maar Henk ging er opeens mottig uitzien. Na bij de dierenarts en een eendenhouder te hebben geinformeerd kreeg ik het advies om hem te ontwormen.
Ik kreeg van de dierenarts ontwormingsmiddel dat met een spuitje gegeven moest worden. Daarom heb ik Henk drie dagen uit de vijver gehaald en hem in een hok gezet. Zodat ik zeker wist dat Henk het spul in de juiste hoeveelheid (op gewicht) en op de juiste tijd binnen zou krijgen. De anderen hebben het middel via het voer gekregen.
Niet ideaal trouwens om Henk van het water te halen want zonder water poetst een eend niet meer zo fanatiek.
Na die drie dagen heb ik hem weer snel op de vijver gelaten en gehoopt dat hij, ondanks de stress van het opgesloten zitten, toch weer boven Jan zou raken.
De eerste dagen zag het er slecht uit. Hij was ook echt flink lek. Maar dat was hij ook al enigzins vóórdat ik hem binnenhaalde.
Nu begint zijn verenpak wat beter te liggen en ziet hij er niet meer zo zwak en zielig uit. Maar of hij het echt gaat redden weet ik natuurlijk niet. Ik maak me er nog steeds zorgen over.
Hij zit nu in ieder geval weer vaker op het water en lijkt ook vrij goed te eten. (Dieet heb ik ook meteen maar aangepast, minder gevarieerd maar meer eiwit).
Het blijft afwachten wat het gaat worden. Ik heb nu weer een beetje hoop. En dat heb ik een paar weken lang eigenlijk helemaal niet gehad.
Maar ik kijk wel elke morgen als eerste of onze Henk nog overeind zit.

Noot; Ik begrijp wel dat er mensen zullen zijn die denken; laat hem onderzoeken en behandelen door een dierenarts. Misschien heeft hij een ontsteking waar je met antibiotica wat tegen kunt doen.
Maar dierenartsen zijn, met alle respect, niet erg goed met vogels, gissen eigenlijk net als ik, en van antibiotica worden eenden niet sterker.
Bovendien kunnen zieke vogels dat soort extra stress, onderzoek, prikken, reis etc. niet gebruiken. Daar zijn ze toch al extra gevoelig voor.
Antibiotica maakt ze trouwens ook erg vatbaar voor allerlei andere ziekten omdat de hele weerstand erdoor tijdelijk wordt lamgelegd.
Zeker als ze gewoon buiten zitten.
En het is met vogels vaak ook nog zo dat als je ze kunstmatig door zo'n zwakte periode krijgt, ze bij de volgende rui meestal alsnog het loodje leggen.
Ze moeten er dus op eigen kracht door kunnen komen. Beter voor het individu en beter voor de soort.
Ik kan alleen de omstandigheden scheppen waardoor het ze misschien beter lukt.
Parasieten zijn natuurlijk een extra aanslag op de weerstand, dus die kun je eventueel elimineren en met de voeding kun je ze ook een handje in de goede richting helpen.
Maar verder zijn de mogelijkheden erg beperkt.