Kuikens 19

Omdat de vleugels nu ook beginnen te groeien ben ik gestopt met de meelwormen, levend dan wel gedroogd. Ik pas er voor op dat het allemaal sneller gaat dan zou moeten omdat dat problemen kan geven met de ontwikkeling van de vleugels. Als de veren op de vleugels sneller zouden groeien dan de vleugels zelf en de daarbij horende spieren kan het gewicht van de veren ervoor zorgen dat zo'n vleugel omklapt en verkeerd uitgroeit. Dan zijn de rapen gaar want dat is erg moeilijk te herstellen. De veren steken dan haaks op het lijf uit en dat noemt men draaivleugel of angelwing. Dat gebeurt sneller bij tamme en zware rassen als de Muskuseend maar het kan ook bij wilde soorten voorkomen vooral als ze met de hand grootgebracht worden. Dus het is even oppassen geblazen dat ze niet teveel eiwit krijgen. Meelwormen leveren 50% eiwit en de zeeëendenkorrel 35%. Meelwormen zijn daarom riskanter in de vleugelperiode.
Het kleinste kuiken heeft nu ongeveer dezelfde veerkransen als de grotere broer eergisteren. Hij/zij loopt dus inderdaad zo'n anderhalve dag achter in ontwikkeling. Dat is de reden dat moeders die in de steek heeft gelaten. Nog een wonder dat ze wel uit het ei is gekomen.
De grootste was vast komen te zitten in het ei. Dat kan gebeuren als de schaal gebroken is maar het kuiken het ei niet onmiddellijk verder sloopt. Het eivlies begint snel in te drogen en dan wordt het al snel te taai voor het kuiken.
Allebei hebben ze dus vooral een timing probleempje gehad. Dat is dodelijk in de vrije natuur maar ze zijn hier gewoon actief, vinnig en alles werkt naar behoren voor zover ik kan zien. Ze hebben geluk gehad.