Scientology in het nieuws

Spaans gerechtshof besluit dat Scientology als
een religie kan worden geregistreerd.

MADRID  — Een Hof in Spanje heeft zich uitgesproken voor de inschrijving van de Scientology Kerk
in het nationale, officiële register van religies, volgens een uitspraak die het AFP 1 november 2007 ontving.

De Bestuurskamer van Madrid's Hoge Raad oordeelde dat een besluit van 2005 van het Ministerie van Justitie om de kerk uit het register te schrappen “in strijd met de wet” was.

In antwoord op een door de kerk ingediend verzoek luidde de uitspraak dat er aan het Hof geen documenten waren voorgelegd die aantoonden dat ze iets anders was dan een religieuze instelling.

"Een gevolg is dat het juister is, en binnen de liberale uitleg die hierop van toepassing is, om de verzochte inschrijving (in het register) goed te keuren”, aldus de tekst van de uitspraak.

De in Los Angeles gevestigde Scientology Kerk werd in 1954 in de Verenigde Staten opgericht door de schrijver L. Ron Hubbard, die het omschreef als een “toegepaste religieuze filosofie”.

Ze leert dat technologie de geest kan vergroten en kan helpen om problemen op te lossen en telt acteurs Tom Cruise en John Travolta onder haar 10 miljoen leden.

In 1993 erkende de Amerikaanse Belastingdienst IRS na een langdurig juridisch gevecht haar officieel als kerk voor belastingdoeleinden.

De beweging wordt nog met wantrouwen bekeken in diverse Europese landen, met name in België, Frankrijk, Duitsland en Griekenland.

Ze is sinds 1983 in Spanje aktief waar het een grote, luxueuze hoofdzetel heeft in het hart van Madrid.

Afgelopen april heeft het Europese Hof voor de Mensenrechten uitgesproken dat Rusland Scientology had weerhouden van registratie als kerk in Moskou en gelaste betaling van 10.000 Euro’s (13.000 dollars) als schadevergoeding.

Bron: AFP 1 november 2007                                                                                                                                Vertaling, editting en samenstelling: Karel Jeelof

 

Klik hier voor het persbericht van het AFP ( Engels).

Klik hier voor de volledige uitspraak (pdf, Spaans).

Klik hier voor de uitspraak vertaald in het Engels (pdf).


06


Back Home Next