Scientology in het nieuws

Europees Hof kapittelt Rusland om Scientology

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft donderdag Rusland veroordeeld omdat het land weigert de Scientology Kerk als religieuze organisatie te erkennen.

Moskou moet de beweging 10.000 euro smartengeld betalen.

Het ministerie van Justitie in Moskou registreerde Scientology in 1994 als religieuze organisatie. Na een wijziging van de wet in 1997 diende de beweging opnieuw een verzoek tot registratie in, dat vervolgens werd afgewezen.

Scientology heeft tussen 1998 en 2005 elf keer tevergeefs geprobeerd zich opnieuw te laten registreren. De weigering van het ministerie mist elke juridische grondslag, meent het hof. Het verwijt de Russen dat ze inbreuk hebben gemaakt op hun plicht tot neutraliteit en gelijke behandeling van religieuze gemeenschappen.

© Reformatorisch Dagblad                         Geplaatst: 5-04-2007 | 21:18

 Commentaar:
Met deze uitspraak bevestigde het Hof voor de mensenrechten een eerdere uitspraak waarin zij al liet blijken dat scientologen dezelfde rechten hebben onder het EVRM (Het Europese Verdrag voor de rechten van de mens) als de gelovigen van andere godsdiensten of religies. De uitspraak is niet alleen geldig voor Rusland, maar is jurisprudentie voor alle 47 landen die het Verdrag hebben ondertekend (dus ook Nederland en BelgiŽ).
In de visie van het Hof wordt de democratie in Europa het beste gewaarborgd door een zo groot mogelijke pluriformiteit aan godsdiensten en levensovertuigingen; het bemoeilijken van Scientology kerken door sommige overheden is een schending van de mensenrechten.

Klik hier voor het persbericht van het Hof voor de Rechten van de mens in Straatsburg (pdf; Engels).

Klik hier voor de volledige uitspraak (pdf; Engels).

Klik hier voor een uitleg van deze uitspraak  van een expert (pdf; in het Nederlands vertaald).

Klik hier voor de tekst van het Europese Verdrag voor de rechten van de mens (pdf; Nederlands).

Klik hier voor het bericht over de uitspraak in de NRC (jpg).

01


Back Home Next