En nu heeft u misschien wel even tijd om Lucky's verhaal te lezen. Misschien terwijl u het kuiken nog in uw handen warm houdt.

Welkom op Lucky's Site



Pasted Graphic
Lucky

Lucky is een Europees Kuifeendje dat op verbazende wijze in onze tuin terecht is gekomen. Het moet van de Maas gekomen zijn, waarschijnlijk uit het water geplukt door een Kraai of zo. Het heeft dus zeker zo'n 500 meter in de bek van die rover gehangen en heeft de val in onze tuin, toen de Kraai even niet oplette, ook nog eens overleefd.
Vandaar de naam, die we haar pas gegeven hebben toen ze de eerste week gezond was doorgekomen.
Wij waren de hele dag (4 augustus 2007) weggeweest, naar de Beekse Bergen nota bene, en vonden het daarom pas tegen een uur of zeven. Op zaterdagavond. Onze buren zeiden dat ze eerder die dag wat door de tuin hadden zien rennen maar hadden het niet als eendje herkend. Het was erg snel geweest. Toen we het eenmaal achter een watergieter vandaan hadden gehaald en mijn dochter haar in haar handen warmde, brak er wel een beetje paniek uit. Wat moet je er mee?
Om de eén of andere reden hebben we meteen besloten het beestje op te vangen en te verzorgen en als dat mogelijk was verantwoord groot te brengen.
Dat is echt geen aanrader voor iedereen. Ik vond het een heel leuke maar ook zware en vermoeiende taak vooral omdat het veel extra zorgen en heel veel schoonmaakwerk oplevert. Veel meer dan je zou verwachten van zo'n klein vogeltje.

Bij ons was het mogelijk, omdat ik thuis werk als Illustrator. Ik ben vrijwel de hele dag thuis, kan mijn eigen tijd indelen, heb een ruime werkkamer waar ik eend de hele tijd in de gaten kon houden en ik heb bovendien al vaker dieren opgevangen en grootgebracht (waaronder bijvoorbeeld een nest wilde konijnen, maar ook verdwaalde postduiven, egels en een kraai). En mijn hele gezin heeft bij het grootbrengen van, en oppassen op het eendje enthousiast meegeholpen. Ondanks de gigantische puinhoop die zo'n klein donsballetje weet te veroorzaken.

Als u tijd heeft om het beestje bijna de hele dag in de gaten te houden, u bent niet bang om u erg aan het vogeltje te gaan hechten of om het vogeltje zich aan u te laten hechten, u bent bereid om alles te doen om het vogeltje als echte eend groot te brengen, en u bent niet bang voor de enorme teleurstelling mocht het kuiken onverhoopt toch doodgaan, zou u het kunnen proberen. Maar als u smetvrees hebt, of u wilt niet al uw vrije tijd aan zo'n kuiken spenderen, voor een periode van minimaal 8 weken, doe het dan vooral niet. Geef het dan zo snel mogelijk over aan de Dierenambulance (zie boven voor het landelijk telefoonnummer), een vogelopvangcentrum in uw buurt, of aan een goedwillende eendenhouder als u die kent. En doe dat dan voordat het kuiken zich aan u kan gaan hechten.

Als u de taak toch op u neemt, wens ik u heel veel succes en plezier, want zo'n eendje is toch een heel apart en boeiend diertje waar wij als gezin enorm veel plezier aan beleefd hebben. Zelfs zoveel dat ik nu een eigen verantwoorde eendenvijver gebouwd heb. Ook niet iets wat ik iemand zou aanraden trouwens. Het is namelijk MOEILIJK om dat goed te doen.

Omdat ik zelf veel te veel tijd heb gespendeerd met het zoeken naar goeie informatie over het grootbrengen van eendenkuikens heb ik deze informatiesite gemaakt. Ik hoop dat u er wat aan heeft.
Als u toch nog vragen heeft kunt u me altijd mailen door op de webmaster link te klikken hieronder, of door een bericht achter te laten in het Gastenboek.
Als u al ervaring heeft met het grootbrengen van eendenkuikens en u wilt dat nog wel eens vaker doen stel u dan beschikbaar als eendenpleeg.

Frans Mensink, auteur en webmaster van deze site is erelid van Watervogelbond.BE-WaterfowlAssociation.EU