Scientology in het nieuws

Duitsland geeft poging om Scientology te verbieden op 

POTSDAM - Veiligheidsofficials hebben vrijdag medegedeeld dat Duitsland haar poging om Scientology te verbieden opgeeft omdat er onvoldoende bewijs van illegale activiteit is gevonden. Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schaeuble en zijn collega's van de 16 deelstaten waren het vrijdag eens dat er niet voldoende bewijs was om de stappen te ondernemen die tot een verbod zouden kunnen leiden.

De Scientology Kirche in Duitsland is meer dan tien jaar onder observatie geweest van de veiligheidsdiensten van de deelstaten. Vorig jaar december vroegen topambtenaren aan de Bondsregering om te onderzoeken of ze voldoende redenen hadden voor een verbod.  Volgens August Hanning, medewerker van Schaeuble, zijn de meeste veiligheidsbureaus van mening dat er niet voldoende bewijs is.  Officials verklaarden dat de veiligheidsdiensten van de deelstaten de kerk wel in de gaten blijven houden. De Scientology Kerk verwelkomde het besluit van de ministers om de poging tot een verbod te komen te beŽindigen als "het enige mogelijke". "Er was nooit een wettelijke basis voor wat ze deden", zei Sabine Weber, woordvoerster van Scientology in Duitsland. Scientology riep de officials verder op de observatie te staken, en wat het noemde "de discriminatie en het lastigvallen dat ermee gepaard gaat." De Scientology Kerk heeft lang gestreden om een einde te maken aan de observatie, die ze een inbreuk op de godsdienstvrijheid vindt, en het State Department van de Verenigde Staten bekritiseert Duitsland regelmatig in haar jaarlijkse rapport over de mensenrechten.

Referenties:
Associated Press: Germany drops attempt to ban Scientology
NRC: Duitsland staakt poging tot verbod van scientology
Wat ligt aan de basis van de weerstand tegen Scientology in Duitsland

Is Scientology een gevaar voor de democratie?
Rechtbankuitspraak nu definitief: Ook Scientology Kerk Beieren is niet commercieel

             Bron: AP  21 november 2008                            Laatste aanpassing 13 juni 2009                                                                                               Samenstelling: Karel Jeelof


Back Home Next

018