Scientology in het nieuws

 

Boodschap tentoonstelling goed ontvangen

AMSTERDAM - De tentoonstelling “Psychiatrie, een industrie des doods” heeft sinds haar opening op 14 februari al honderden bezoekers gehad in het Post CS gebouw in Amsterdam. De grote meerderheid van de bezoekers reageert positief op de tentoonstelling.

De tentoonstelling geeft de bezoekers informatie over de geschiedenis van de psychiatrie, van de folteringen zonder enige wetenschappelijke onderbouwing begin 19e eeuw tot de enorme hoeveelheden voorgeschreven medicatie vandaag de dag.

De panelen belichten onder andere de rol van de psychiatrie in de Holocaust, in het racisme, in politieke onderdrukking en in het drogeren van miljoenen volwassenen en kinderen op dit moment.

De reacties van de bezoekers op de tentoonstelling lopen uiteen van zeer kritisch tot zeer positief. De overgrote meerderheid van de reacties is positief, zowel van groepen studenten en hun docenten als van mensen die werkzaam zijn in de psychiatrie en alle anderen die de tentoonstelling bezocht hebben.

Een woordvoerster van het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (organisator van de tentoonstelling), Hanneke Teunisse, zegt hierover: “De tentoonstelling geeft mensen inzicht in een voor hen vaak nog onbekende kant van de psychiatrie. Sommige mensen willen deze kant liever niet zien, anderen zijn blij met de informatie. Wij bieden iedereen de mogelijkheid om de tentoonstelling gratis te komen bekijken.”

Enkele reacties van het publiek waren:

bullet

“Ik ben geschokt, het geeft me een heel ander beeld van de psychiatrie, het gaat alleen om geld en macht, niet om het helpen van mensen.”

bullet

“Ik werk in de psychiatrie maar zal hier na het zien van deze tentoonstelling veel bewuster en kritischer naar kijken.”

bullet

“Er is heel wat afgerommeld en geëxperimenteerd in de geschiedenis van de psychiatrie en eigenlijk hebben ze nog steeds geen enkele wetenschappelijke onderbouwing, ook niet voor de pillen.”

bullet

“Ik was verrast door de link tussen schoolschietpartijen en psychiatrische medicatie, waarom zie ik dit niet op het nieuws?”

bullet

“Het verband tussen de psychiatrie en de Holocaust was mij onbekend maar het is eigenlijk heel logisch als je de gegevens op een rijtje ziet.”

bullet

“Ik heb de antipsychiatrie teruggevonden en daar ben ik erg blij mee.”

De tentoonstelling “Psychiatrie een industrie des doods” is nog t/m 27 februari te bezichtigen in het Post CS gebouw, Oosterdokskade 3-5, 1011 AD Amsterdam. Dagelijks geopend van 9.30 tot 21.00. Niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. TOEGANG IS GRATIS.

Bron: Persbericht NCRM         19-02-2008                                                                                                                            Editting en samenstelling: Karel Jeelof

Bezoek de website van het NCRM               Bezoek de anti-psychiatrie startpagina           
09


Back Home Next