Jubileumboek
"Om niet te vergeten".

Het eerste lustrum van het AOK werd gevierd met een uitvoering in het Concertgebouw waarbij o.a. Mimi Aarden, sopraan, en de Italiaan Antonio Nardelli als solisten optraden. Het werd een eclatant succes.

Kort daarna, op 20 januari 1956, werden in de Apostolische Kerk in Hilversum opnamen gemaakt van het koor met het Omroeporkest van de Nederlandse Radio Unie en organist Pierre Palla, en door Philips op een langspeelplaat uitgebracht. De elpee kon voor
de prijs van ƒ 12,50 worden aangeschaft.
Het was destijds een unicum in de geschiedenis van
de grammofoon dat van een amateurkoor opnamen
voor de handel werden gemaakt.

In 1957 doet een nieuwe voorzitter zijn intrede namelijk de heer C.C. van Asselt, na een jaar in 1958 opgevolgd door de heer A.J. Geerds die deze functie tot zijn dood in 1976 uitoefende. Arend Geerds begon met een praktisch failliet koor doch wist het in de achttien jaar van zijn voorzitterschap weer tot bloei te brengen. Hij heeft het koor, toen dat zo in de problemen zat, met al zijn kracht en energie weer langzaam maar gestaag er bovenop kunnen werken. Hij was een eerste-klas ambassadeur voor het koor en zeer geliefd bij de leden.

In 1957 kon het AOK ook zijn 1000e donateur begroeten, ter gelegenheid waarvan het AOK zijn donateurs een gratis opera-concert aanbood. Maar dat was nog niet het einde van de groei. Aan het eind van 1957 telde het koor 200 zangers en zangeressen en maar liefst 1500 donateurs. De donaties werden soms maandelijks aan huis opgehaald. Wat hebben de vrijwilligers in die
tijd toch een enorme berg werk verzet!
In november 1958 wordt gewag gemaakt van de minder gunstige financiële toestand waarin het koor verkeert, mede ten gevolge van de invloed van de televisie.
Op een aanvraag voor steun bij de Persil Mij. werd niet gereageerd middels plaatsing van een advertentie doch door een spaaractie van Emmertjes door de leden.
50 jaar AOK
Volgende pagina
Vorige pagina