VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 16

Maandag 27 januari 2014
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Andy Soest en John Pex
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Inhoud

- Verhuizing (links)
- Programma extern (links)
- Interne competitie (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Jeugd (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

Verhuizing

Uitgesteld

Programma extern

KNSB
Za 8 feb VAS - HWP Haarlem
Za 8 feb VAS 2 - Oud Zuylen
Za 8 feb VAS 3 - De Wijker Toren

SGA
Do 30 jan VAS 7 - EsPion 2
Vr 31 jan ENPS 2 - VAS 4

Interne competitie

In ronde 2 van de nieuwe keizer werd er maar aan 10 borden geschaakt. De opkomst in de keizer is in januari dus wat aan de magere kant. Wel is er een potentieel nieuw lid komen kijken, Ton Koekoek. Hij liet gelijk zien wat hij waard is en won van ondergetekende.

1 Soest Andy - Van Dongen Joost 0-1
2 Arts Jos - Cohn Samuel 1/2-1/2
3 De Casparis Peter - De Leeuwe Peter 0-1
4 Koekoek Ton - Ramer Milan 1-0
5 Meijer Casper - Greeuw Sietske 0-1
6 Pieter Jerry - Lesger Morrison 0-1
7 Hendriks Victor - Duivenvoorden Ben 1-0
8 Nota Corjan - Bogaard Milo 0-1
9 De Vos Sjoerd - Van Dam Niels 1/2-1/2
10 Straks Kees - Brouwer Floris 1-0

Na afloop van zijn partij tegen Casper twee weken geleden heeft Andy nog een keer met de computer naar het hem al zo bekende Traxlergambiet gekeken. Hieronder zijn analyses.

Gambiet en Fritz, een vloek of een zege(n)?
Door Andy Soest

Afgelopen donderdag speelde ik tegen Casper Meijer (ook al zo’n sterk jeugdlid). Gezien het tijdstip speelden we 40 minuten p.p.. Casper, met wit, gaat in op de voor hem onbekende Traxler-variant. Deze variant speel ik a tempo, het zijn de zetten uit het openingen boekje van dr M.Euwe, deel 11.
1. e4 e5
2. Pf3 Pc6
3. Lc4 Pf6
4. Pg5 Lc5 (de Traxler)
5. Pxf7
beter is Lxf7, (5 Pxf7 is hooguit remise voor wit)
5. ... Lxf2+
6. Kf1
beter is Kf2, (zie boven), met Kf1 gaat wit naar een variant met 2x remise of 2x verlies
6. ... De7
7. Pxh8 d5
zwart heeft nu minimaal remise
8. exd5
8. Le2 Lb6 en zwart heeft na verovering paard voldoende compensatie Kaila-Prins 1949
8. ... Pd4 Belangrijk moment, wit heeft de keuze tussen Kf2, c3 of h3. Alleen h3 leidt tot geforceerd remise. Maar hier gaan zowel wit als zwart de fout in. Bedenk wel dat deze jeugdspeler het gambiet niet kent en in slechts 10 minuten geweldige zetten op het bord zette!
9. c3 Lg4
10. Da4+ Pd7
11. Kxf2 Dh4+
12. g3 Df6+
13. Ke1
De theorie geeft aan dat zwart na 11. ... Dh4+ een winnende aanval heeft. (zie de “vergeten” partij Mikyska-Traxler, 1896). Jaren geleden heb ik destijds deze stelling thuis geanalyseerd, vond zelf Dh4 en daarna Df6 maar zag daarna niet zo snel de winnende voortzetting. Dus toen snel Fritz geraadpleegd, die gaf echter remise aan (0,00) en toonde een remisevariant met Pf3+.
Ik vertrouwde op Fritz, ging er nu dus vanuit dat mijn tegenstander, gelet op de voor hem pas 10 minuten verstreken bedenktijd, kennelijk zijn klassiekers en Fritz beheerst, en om die reden welbewust de remisevariant kiest die Fritz mij destijds liet zien. Ik speel dus gelaten:
13. ... Pf3+
14. Kd1 Pd4+ en remise door eeuwig schaak.
Maar o schrik, na achteraf invoeren partij in Fritz geeft deze onbetrouwbare b…..d na 3 jaar eensklaps wel de winstvoortzetting voor zwart.
Ziet u ook de winnende 13e zet voor zwart?
Stelling na 13. Ke1 (zwart wint nu na. ??)
C. Meijer- A. Soest 09-01-2014

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Vierde ronde:
vr 31 jan.:
ENPS 2 - VAS 4

VAS 5 - Klasse 1A
Vierde ronde:
do 16 jan.:
VAS 5 - Amsterdam West 3 3˝-4˝ Vijfde ronde:
vr 14 febr.:
Chaturanga 1 - VAS 5

VAS 6 - Klasse 2A
Vijfde ronde:
do 9 jan.:
Amsterdam West 4 - VAS 6 2˝-5˝
Zesde ronde:
VAS 6 vrij
Zevende ronde:
do 13 mrt.:
VAS 6 - ENPS 3

VAS 7 - Klasse 2B
Vierde ronde:
do 30 jan.
VAS 7 - EsPion 2

VAS 8 - Klasse 3A
Vierde ronde:
vr 17 jan.
VAS 8 - Amsterdam West 7 2˝-5˝
VAS8 tegen West6
Door John Pex
De thuiswedstrijd VAS 8 tegen West 6 was verschoven naar de vrijdagavond 17 januari. Aldus enkel de twee teams waren aanwezig en een wedstrijdleider annex barbeheerder, onder- getekende. De bar was een beetje improviseren. Een weldadige rust na aanvang van de partijen werd benadrukt door een paar zoemende apparaten die in een moderne schoolkantine niet ontbreken.
VAS 8 was deze competitie aardig uit de startblokken gekomen met 2 overwinningen en 1 maal verlies. Deze avond zou helaas evenwicht brengen in deze score.
Casper Meyer - Henk Kelch 0-1
Samuel Cohn - Herbert Tulleken 0-1
Dion van Lange - Kees Heijnis 1-0
Milo Cornelissen - Ronald Kersbergen ˝-˝
Elvis Somers - Willem Visser 0-1
Branco Titus - Maarten Roos 1-0
Jos Arts - Paul Aarsman 0-1
Kees Straks - Ronald Segers 0-1
Op bord 1 speelde Casper Meyer een dijk van een wedstrijd tegen de veteraan Henk Kelch. Volgens mij was de man was nog wel ouder dan een veteraan. Methusalem kon wel eens qua leeftijd aardig in zijn buurt komen. Enfin, dhr. Kelch begon onverdroten met een aanval op de damevleugel. Casper ving geduldig de aanval op en zorgde voor een sterk centrum. Na omzichtig manoeuvreren wist Casper een riant plekje op c3 te vinden voor een prachtig paard. Het zou nog maar een kwestie van tijd zijn en Casper zou met zijn geslepen spel de tegenstander oprollen. Maar tijd was nu juist het probleem. Kasper had nog 6 minuten op de klok en zijn tegenstander 45. Alvorens Casper zijn winststrategie nog binnen 6 minuten zou kunnen uitvoeren besloot houwdegen Dhr. Kelch ook op de koningsvleugel met een aanval te beginnen. Die sloeg daverend door, het koste Casper zijn kop.
Op bord 2 speelt Samuel lange tijd een gelijk opgaande partij. Wit had wel een aardig centrum maar dat was het dan wel. Naar mijn mening was er ergens op het einde van het middenspel de noodzaak voor Samuel snel een paar goede zetten te vinden want anders zou zwart dat doen. Het lukt niet en wit wordt in het defensief gedwongen. Een open h-lijn met toren voor zwart en een voortdurend dreigende dame zetten wit uiteindelijk het mes op de keel. Een punt voor West.
Dion van Langen wist op bord 3 geduldig zijn positie met kleine stapjes te verbeteren. Hij mist een aantal pionnen op zijn koningsvleugel, daartegenover staat dan wel een stuk. In een vergevorderd stadium, als Dion vindt dat zijn stukken goed staan, waaronder een batterij torens opgesteld op de e-lijn en met een leuke truc (anders mat) ook nog een kwaliteit is binnengehaald, gaat hij vol op de aanval en de tegenstander Kees Heijnis geeft op voordat zijn bouwval een ruďne wordt.
Milo Cornelissen schudde zijn zetten uit de mouw. Al heel snel verdwijnt er veel materiaal van het bord. Beide spelen met Dame, Torens 1 paard en 5 pionnen. Alles losjes gedrapeerd over het hele bord. Veel open lijnen en aanknopingspunten die om aandacht vragen. Wat opvalt zijn de twee mooie verbonden pionnen van Milo in het centrum. Alle ingrediënten voor een mooie voortgang van deze pot. Milo lijkt ook wel greep op de wedstrijd te hebben en maakt langzaam vorderingen. De tegenstander Ronald Kersbergen heeft echter een eeuwig schaak onder de knop. Volgens berichten (later telefonisch van Jos Arts na conclaaf met Milo) kon Milo alleen onder het eeuwig schaak uit met het verlies van een pion. Remise werd overeengekomen.
Elvis speelt op bord 5 een Franse partij. Elvis besluit dat de tegenstander Willem Visser een paard op d6 mag planten, althans voorlopig, met schaak zou dan zijn koning nog een stapje opzij moeten zetten, maar daarna jongens, daarna zou Elvis het heft in handen nemen. Misschien zou ik het ook zo gedaan hebben. Toen ik even later na koffie en fris schenken terug kwam bij het bord was er toch wat mis gegaan. Een stuk was verloren gegaan en tot overmaat van ramp kon Elvis vanwege een penning zijn Dame opgeven en daarmee ook de partij. Jammer.
Branco Titus de Benjamin onder de gelederen speelde een puik potje. Zijn tegenstander op bord 6 Maarten Roos zat vaker met de handen in het haar. Een aanval van Branco op de koningsvleugel is niet doorslaggevend, maar levert wel een kwaliteit op en een handjevol pionnen. Dhr. Roos weet nog binnen te dringen met een toren en paard. Maakt echter een fout wat een toren kost en dus de partij.
Op bord 7 wil Jos Arts ijzer met handen breken in een stelling die mijn inziens wat meer vraagt om een subtiel verdedigings- netwerkje. In het vroege middenspel was Jos herhaaldelijk in een tijdrovende denktank te vinden. Een stuk schiet erbij in, maar Jos geeft zich niet gewonnen. Dapper blijft hij de beste zetten verzinnen. Maar ja tegenstander Paul Aarsman is ook niet gek en Jos komt met de rug tegen de muur te staan. Jos geeft uiteindelijk de pijp aan Maarten althans in dit geval aan Paul.
Kees Straks kende ik nog niet als lid van VAS. Een kersverse invaller blijkt. Uit het goed hout gesneden meteen in de aanval. Nebenbei vraag ik mij dan af of ik dan niet uit het goede hout ben gesneden, ik ben niet zo'n onvervalste aanvaller. (Waaibomen- hout?) Enfin, Kees zet zijn partij goed op en de tegenstander komt in de verdrukking. Een aanval op de koningsvleugel wordt door Ronald Segers echter afgeslagen. De Dame van Kees moet als de wiedeweerga, met de staart tussen de benen naar de eigen gelederen. Maar te laat. Dat kost zetten. Ronald Segers is degene die de lakens uit kan gaan delen. In het eindspel worden nog een aantal missers begaan maar met een stuk voorsprong weet zwart het punt binnen te halen op bord 8.
Vijfde ronde:
do 6 febr.:
EsPion 3 - VAS 8

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Vierde ronde:
za 4 jan.:
VAS - Utrecht 2 = 1˝-6˝
Geen verslag ontvangen.
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS - HWP Haarlem

VAS 2 - Klasse 3D
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS 2 - Oud Zuylen

VAS 3 - Klasse 3C
Vierde ronde:
za 4 jan.:
VAS 3 - Fischer Z = ˝-7˝
Geen verslag ontvangen.
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS 3 - De Wijker Toren

Toernooitijgers

Tata Steel Chess 2-14
Het was nog maar de vraag of het op twee naar oudste super grootmeester-toernooi dit jaar net zo'n groot succes zou worden als anders. Er was minder sponsorgeld beschikbaar waardoor er slechts twee grootmeestergroepen gevuld konden worden. Bovendien waren Anand en Carlsen er niet. De rest van de top tien was wel goed vertegen- woordigd. Helaas geen commentaar in de grote witte tent. Dit werdt wel elke dag op internet verzorgd en was te volgen op chess.com en tatasteelchess.com. Eigenlijk was dit wel een uitkomst. Ik heb zelf in ieder geval veel van de partijen kunnen zien voorzien van leuk commentaar van onder andere onze eigen Tex de Wit. Aronian won grootmeester groep A en Saric de B-groep. Volgens mij was ook dit jaar Tata Steel een geslaagd toernooi en ook de wedstrijden in het Rijksmuseum en in Eindhoven zijn goed veropen.
Maar er werden nog meer groepen gewonnen door ons-bekenden. Remy Hakvoort was in groep 7-H de sterkste! Hij leek oppermachtig, maar is toch bijgehaald en eindigde gedeeld eerste op 7,5 uit 9. Rommert Bakker behaalde knap de tweede plek in groep 7-E. Maarten Hoeneveld werd knap derde in groep 5C, Tejo Hagen precies in het midden met 4,5 uit 9, Ben Duiven- voorden in het midden met 5 uit 9 in groep 6G, Enrico Vroombout gedeeld derde in groep 2C, Tyro Bededam 2e in 6C, Marten van der Veen 4 uit 9 in groep 4Z en Ben Wijgers 4,5 uit 9 in groep 3G.
Verder won Floris Brouwer zijn weekend 4-kamp! Tom flesseman 2e in zijn dag-4kamp, Sietske 0,5 uit 3 in haar weekend 4-kamp, Elco Hakvoor 1,5 uit 3 in zijn weekend 4-kamp, Branco Titus won zijn weekend 4-kamp! Jeff Hamburg won zijn dag-4kamp! Wesley Ng 1,5 in zijn weekend 4kamp, Tom Prent won zijn weekend 4-kamp! Myron Roesink 3e in zijn 4-kamp, Veron Roesink 2e in zijn 4-kamp. VAS was zeker goed vertegewoordigd in Wijk aan Zee.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 08-01-2014 CvD