VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 13

Dinsdag 3 december 2013
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Tjoe-liong Kwee en Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Nu moet ik op mijn woorden passen"
Aldus Ben Wijgers, nadat VAS-nieuwsverslaggever Remy Hakvoort eens komt informeren naar de afloop van zijn partij.
Gehoord: "This is not how to develop your pieces, boys"
Jack Smith tegen de jeudige omstanders, als zij opmerken dat in Jack's partij alle stukken zich op de onderste rij bevinden.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Keizer vervolg (midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA vervolg (rechts)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Jeugd (rechts)

Programma intern

Even voor de duidelijkheid: aanstaande donderdag, 5 december is er GEEN clubavond!!

Programma extern

KNSB
Za 7 dec De Waagtoren - VAS
Za 7 dec De Waagtoren 2 - VAS 2
Za 7 dec Zukertort Amstelveen 3 - VAS 3
SGA
Di 3 dec Caïssa 8 - VAS 5
Do 12 dec VAS 7 - MSK 1
Do 12 dec VAS 4 - De Volewijckers 1
Do 19 dec VAS 6 - Caïssa 10
Vr 10 jan VAS 8 - Amsterdam West 7

Keizer

Uitslagen ronde 10
Door Remy Hakvoort
Victor Hendriks blijft maar winnen. Dit keer moest Rob van Dongen eraan geloven. In het begin dacht ik dat Rob een goede kans maakte om de winnning-streak van Victor te beëindigen, want hij stond weliswaar 2 pionnen voor, maar wel tegen een ontwikkelingsachterstand aan te kijken. Victor maakte daar handig gebruik van door een sterke loper op d6 te posteren, dit het Rob erg lastig maakte. Net toen Rob zich onder de druk vandaan geschaakt had (zo leek het) sloeg Victor toe met een mooie zet. Het betekende gelijk het einde (voor Rob dan).
Dick Paulis bewees in zijn partij dat open lijnen wel degelijk levensgevaarlijk kunnen zijn. In het begin van zijn partij tegen Sjoerd de Vos, wees niets er op dat deze pot snel beslist zou worden in het voordeel van eerstgenoemde; in tegendeel, de pionnenformatie van beide heren was zo solide dat ik dacht dat het een saaie remise zou worden. Maar wat kan een mens zich toch vergissen... Dankzij wat gemanoeuvreer van Dick wist hij zowel de g- als h-lijn open te krijgen en begon daarna aan een vernietigende koningsaanval. Helaas voor Sjoerd was er geen houden meer aan.
Er viel maar één remise op deze avond. Dat was tussen Ben Wijgers en Joost van Dongen. Uitspraak van Ben tijdens de analyse: Ik kon echt helemaal niets berekenen vandaag. Volgens mij komt er dan een van de twee heren goed weg (u mag zelf bepalen wie).
Milo Bogaard speelde tegen Samuel Cohn. In tegenstelling tot veel andere clubleden, heeft hij niet zo'n moeite met het Jeugdtempo (1 uur p.p.p.p). Hij bereikte al vlug een gezonde stelling en wist deze langzaam uit te bouwen. Uiteindelijk trok hij verdiend aan het langste eind.
Michael Brockmann liet zien dat hij alvast in vorm is voor de wedstrijd van VAS 5 tegen Caïssa. Gedecideerd versloeg hij Peter de Casparis.
Corjan Nota kon het helaas niet bolwerken tegen VAS-2 speelster Sietske Greeuw. In een d4 opening, die erg veel weg had van een siciliaanse structuur, wist Sietske met zwart al vlug wat druk op te bouwen. Een tijd lang wist Corjan zich nauwkeurig te verdedigen, maar zag later een paardvork over het hoofd en verloor daarmee de partij. Volgende keer beter.
Andy Soest speelde tegen Jack Smith. Andy was al vlug erg tevreden over zijn stelling want hij kreeg van Jack de kans om in het Frans met wit zijn befaamde gambiet uit te voeren. Dit is misschien enigszins risicovol, maar wit krijg wel genoeg compensatie. En dat bleek inderdaad juist. Jack werd al gauw ver teruggedrongen op eigen helft; wat heet, al zijn stukken stonden op de onderste rij! Dat kon nooit lang goed gaan. Geholpen door Jack's koning op a8, en een verre pion op b5/b6 en de daarmee verbonden dreigingen, wist Andy al gauw de situatie uit te buiten: 1-0. Aangezien de officiële partij wel erg snel was afgelopen, besloten beide heren om daarna nog maar een revanchepotje te schaken. Daarvan weet ik helaas de uitslag niet.
Daan Schaink speelde tegen niemand minder dan Camilo Guzman. En zoals het Camilo betaamd, komt er dan vaak een Franse stelling op het bord. Camilo kwam nog wel redelijk uit de opening, maar gaf daarna een pionnetje cadeau aan Daan. Daan die nooit te beroerd is om cadeautjes niet uit te pakken, wist daar wel raad mee. Het betekende een soevereine overwinning voor Daan.
Laurens Luijkens speelde tegen Floris Brouwer. En dat Floris heel aardig kan schaken, zagen we dus vandaag. Hij liet geen kans onbenut om zijn tegenstander verder in het nauw te dringen. Volgende keer moet hij duidelijk tegen een sterkere tegenstander worden ingedeeld.
Jaap Jung boekte een overwinning op Tom Flesseman. Of zoals Tom het zelf omschreef: "In het middenspel verloor ik een pionnetje en in het eindspel had hij dus een pionnetje meer. Dat speelde hij vakkundig uit."
In de partij tussen Pim Ghijssen en Remy Hakvoort besloot Pim maar zijn klassieke d4-opening met 5. e3 van stal te halen omdat dit toch wel lang geleden was dit hij dit had gespeeld. En zijn openingstheorie bleek inderdaad een beetje roestig want Remy kwam beter uit de opening. Gelukkig voor Pim koos laatstgenoemde het verkeerde plan, waardoor het openingsvoordeel weer verzandde. Toen hij ook nog besloot op pionnen op de h en g lijn mee te snoepen, was het duidelijk dat Pim alles weer onder controle had. Helemaal toen er een loperoffer op h7 volgde en de witte strijdkracht zich vol op de zwarte koning concentreerden: 1-0.

Keizer (vervolg)

Tot slot nog de partij tussen Han Dijsselbloem en Jos Arts. Het indelingsprogramma besloot dat het Han's dag was voor een bye, maar dat was extra jammer want zo vaak is Han niet op de club. Gelukkig was daar reddende engel Jos Arts, die aanbood wel een partij tegen Han te willen schaken. En Jos liefde voor Han ging zelfs nog verder; binnen no-time stond Han een kwaliteit (of was het een vol stuk) voor. Maar Jos bewees maar weer eens dat de aanhouder wint. Een harde schreeuw uit de mond van Han deed vermoeden dat hij al zijn voordeel had weggegooid. Dat werd bevestigd door dat daarna het verplichte handenschudden volgde en Jos zei: "Sorry, maar ik kon deze zet niet weigeren." Zo eindigde de dag dus in een overwinning voor Jos en een treurige dag voor Han.

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Derde ronde:
do 12 dec.:
VAS 4 - de Volewijckers 1

VAS 5 - Klasse 1A
Derde ronde:
di 3 dec.:
Caïssa 8 - VAS 5

VAS 6 - Klasse 2A
Derde ronde:
do 28 november 2013
Oosten-Toren 2 - VAS 6 = 6-2
Rob Koster won, John Pex en Henri François speelden remise, de overigen verloren hun partij. De gemiddelde rating van Oosten-Toren was 129 ELO-punten hoger.
Achteraf bekeken (4), beschouwingen achter het scherm en achter het bord: slachtmaand
door Tjoe-liong Kwee
Slachtmaand, dat is de traditionele oudhollandse naam voor november. Zeer van toepassing op onze SGA-teams. Met uitzondering van het achtste. Dat won halverwege de maand (hun seizoensopening) met 5–3, en elf dagen later met 4,5–3,5. Het vierde, vijfde, en zevende kregen alledrie met 3–5 op hun kop. Maar het zesde deed daar nog zeer ver voor onder. We openden de rij thuis op de eerste clubavond van de maand (1,5–6,5 ; één gewonnen en één remise), en sloten de rij uit in een dwarsstraat een paar blokken verderop op de laatste clubavond van de maand bij de bijna-buren (2–6 ; één gewonnen en twee remises). Het was gruwelijk.
Laatstgenoemde wedstrijd (Oosten-Toren 2 - VAS 6) werd ingeleid met een sombere maar toch (hoopvolle ?) oproepmail van de teamleider waarin hij breeduit het verschil in ELO uitmat: "Zo te zien maken wij geen schijn van kans. Of wel ?'" Was bedoeld om de strijdlust aan te wakkeren denk ik.
Hoe het ook zij, ik werd geruisloos weggeduwd. Een beetje tot mijn eigen verbazing zag ik alle goede zetten van mijn tegenstander al lang van tevoren aankomen, zonder er iets op te kunnen vinden. Als het konijn gebiologeerd door de slang. Binnen iets meer dan een half uur (zijn tijdverbruik) en een heel uur (mijn tijdverbruik) bij elkaar was hun eerste punt binnen. Of had Jerry nog eerder verloren? Enfin, 2-0 voor de thuisclub, en we gingen maar naar de bar om wat te drinken, en te ontdekken dat we alle drie een voorgeschiedenis in het voormalig N.O.I. hadden. Rob Koster kwam ons gezelschap houden, hij had gewonnen en rapporteerde remises van John en Henri. 3–2 voor de thuisclub. Werd het toch nog spannend. Hun eerste bord (Jerry’s tegenstander) dacht zelfs dat het misschien wel 4–4 zou worden. Dat moesten we zien.
En jawel, bij Ben Duivenvoorden stond het bord nog vol stukken en pionnen, met tactische kansen wederzijds en ruimtelijk voordeel en initiatief voor hem, maar wel veel minder tijd. Tom Prent stond ook prettig en had veel minder tijd verbruikt dan de tegenstander. Rommert Bakker stond gedrukt, en vocht tegen een vijandelijke pion op de zevende rij. Die hij onschadelijk wist te maken. Na hergroepering bleken beide spelers al hun materiaal op de eigen bordhelft te hebben staan alsof de opening amper achter de rug was. Toch verloor Rommert uiteindelijk: 4–2 voor de thuisclub. Prompt vlogen de remise-aanbiedingen over de tafels (en niet altijd correct, want het mag alleen in eigen bedenktijd vöör indrukken van de klok), waarop onzerzijds niet eens werd gereageerd. John schreef immers: "We kunnen in elk geval vrijuit schaken". Het werd dus uitermate spannend, maar in de hitte van de strijd verdampten of smolten de voordelen weg, afhankelijk van waar je de begintemperatuur veronderstelt. Het was gruwelijk.
Onze tegenstanders van de eerste ronden staan nu op de bovenste plaatsen. Wij op de laatste plaats met het minste aantal bordpunten. Het is gruwelijk. Volgende keer beter !
Vierde ronde:
do 19 december 2013:
VAS 6 - Caïssa 10

Externe competitie SGA (vervolg)

VAS 7 - Klasse 2B
Derde ronde:
do 12 dec.
VAS 7 - MSK 1

VAS 8 - Klasse 3A
Derde ronde:
di 26 nov.
SGA 3A
Caissa 12 - VAS 8 = 3½-4½
De mannen van VAS 8 speelden tegen Caissa 12 en wisten ondanks een mannetje minder (?!) toch een overwinning te boeken! Dat noem ik nog eens knap. Helaas heeft geen van de leden van VAS 8 de moeite genomen om een verslag te schrijven, dus zult u het met de einduitslag moeten doen.
Details: Casper Meijer, Samuel Cohn, Elvis Somers en Floris Brouwer wonnen, Milo Cornelissen speelde remise, Dion van Lange en Jos Arts verloren. De gemiddelde rating van het VAS-team was 55 punten hoger dan van Caïssa. Eerste ronde:
vr 13 dec.
VAS 8 - Amstel en Gein 1

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Derde ronde:
za 7 dec.:
De Waagtoren - VAS

VAS 2 - Klasse 3D
Derde ronde:
za 7 dec.:
De Waagtoren 2 - VAS 2

VAS 3 - Klasse 3C
Derde ronde:
za 7 dec.:
Zukertort Amstelveen 3 - VAS 3

Jeugd

Sinterklaas Schaken bij VAS
Door Enrico Vroombout
"Maar ik kan helemaal niet snelschaken!" riep Joppe Visch bij aankomst op de clubavond verschrikt uit. Inderdaad, het jaarlijkse Sinterklaassnelschaak stond weer op het programma. En dat betekent dat de hele jeugdclub elkaar in snel- schaakpartijen naar de keel vliegt.
Uiteraard wordt de indeling van de Groepencompetitie aangehouden. Dus de Koningsgroepers en Damegroepers bij elkaar, de Toren- en Lopergroepers en de Paarden- en pionnengroepers. En dat geeft dan een prachtig gezelschap te zien. De hoogste groep zit vol met ijzersterke schakers. Het winnen van die groep is alleen voorbehouden aan uitstekende spelers. Joppe rekende zichzelf daar niet bij. Maar hij speelde zeer goede partijen en won ze allemaal! Met 5 uit 5 werd hij glorieus winnaar van deze competitie. Volgens schaaktrainer Bert Schaefers, die de partijen van dichtbij heeft gevolgd, was zijn over- winning dik-en-dik verdiend. Maar hij was niet de enige jeugdspeler die 100% scoorde. Ook Floris Brouwer en Raf Amoraal behaalden 5 punten. Uiteraard een fantastische prestatie. Vooral ook voor Raf, die ook vorig jaar helemaal bovenaan de ranglijst van het Sinter- klaastoernooi eindigde.
In de groep daaronder liet Akram Ezzat zien dat hij deze discipline van het spelletje prima beheerst. Hij scoorde 5 punten en liet daarmee een uitstekend scorende Mats Erkens nipt achter zich. Ook Loran Sahin, de winnaar van de Lopergroep, presteerde goed en won vier partijen. In de allerjongste groep kwamen drie jeugdspelers helemaal bovenaan: dat waren Quincy Oladipo, Abel Fijnheer en Ameen Abdelrahman. Topwerk voor de toekomst dus. Alle toernooiwinnaars kregen een heerlijke chocoladeletter van Sinterklaas cadeau. En natuurlijk had de Sint ook voor alle andere jeugdspelers zo'n heerlijke letter meegenomen.
Kortom, het jaarlijkse Sinterklaassnel- schaaktoernooi was weer één groot festijn.
Voor meer jeugdnieuws: www.vas1822.nl

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD