VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 27

Donderdag 30 mei 2013
Tekst: Niels van Dam
Met bijdrage van Tejo Hagen en Aran Köhler
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gelezen/gehoord: "De spaarzame keren dat ik win komt er geen VAS-nieuws uit"
Sjoerd de Vos betrapt de redacteur op een opmerkelijk verband.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

Programma

De 15e en laatste (!!) ronde van de keizercompetitie wordt op 30 mei gespeeld. De week daarna op 6 juni zal er worden gesnelschaakt! De daarop volgende twee weken zal de match om het kampioenschap gespeeld worden. Voor de overige leden zal nog een passende avondinvulling worden bedacht!
30 mei: ronde 15 2e cyclus
6 juni : VAS snelschaakkampioenschap
13 juni: Partij 1 VAS kampioenschap + avondactiviteit
20 juni: Partij 2 VAS kampioenschap + avondactiviteit
27 juni: Afsluiting seizoen

Keizer

Ronde 14, 23 mei 2013. Aran neemt een voorschot op de titel
Door auteur
Voor nieuwe VAS begrippen was het een rustige avond. Met elf spelende borden was er echter genoeg te beleven. Sjoerd de Vos versloeg Corjan Nota. Sjoerd kende de opening beter dan zijn opponent. Deze kwam in onbekend vaarwater, dacht zich eruit te kunnen manouevreren, maar Sjoerd had net wat verder gekeken. Het moet gezegd worden, onze man heeft de goede vorm te pakken. De gesprekken over het eerste team zijn voorzichtig gestart.
Joost van Dongen werd in een gelijkopgaande partij verslagen door Michael Brockmann. Michael hoopte dat zijn voetbalclub Dortmund zijn voorbeeld zou volgen. Zij werden echter op Duitse wijzen verslagen. Pim Ghijsen versloeg competitiebeest Andy Soest. Er zijn niet veel mensen die dat Pim kunnen na zeggen. Andy is doorgaans moeilijk te verslaan. David Kleeman versloeg Elvis Somers. Aran Kohler en Elco Hakvoort speelde een lange pot. Ik zag een wat gelijke stelling. Daarmee is ook weer duidelijk wat mijn stellingsoordeel waard is. Remy Hakvoort werd verslagen door Peter de Leeuwe. Tom Prent en Peter de Casparis deelden de punten, datzelfde deden Milo Cornelissen en Dick Paulis. Een nette prestatie van Milo tegen VAS 2 speler Dick! Stephan Griesh heeft al een aantal keer mee gedaan. Hij twijfelt nog over lid worden. Deze twijfel kwam niet terug in zijn partij. Roland Wastiaux werd verslagen. Erg knap! Casper Meijer versloeg Ben Duivenvoorden. Sietske Greeuw tenslotte werd verslagen door Milo Bogaard. Dit betekent dat Aran de eerste plek in de tweede cyclus niet meer kan ontgaan. Hulde! Hij zal nu in een match met Veron Roesink, de winnaar van de eerste cyclus gaan bepalen wie zich kampioen van de club mag noemen.

Externe competitie SGA

De competitie is afgelopen. Het VAS kent twee kampioenen. VAS 3 heeft een huzarenstukje uitgehaald door winnaar van Amsterdam te worden! Hulde! Dit betekent tevens dat VAS volgend jaar met 3 teams actief zal zijn in de KNSB-competitie. De andere kampioen is VAS 5. Zij domineerden klasse 2B!!
Kijk voor meer informatie op de SGA website.

VAS 7 - Klasse 2C
Door Tejo Hagen
Afgedroogd door de Raadsheer
De Raadsheer2- VAS 7 : 7-1
Weinig verslagen zijn er dit seizoen voor het VAS-nieuws door mij gemaakt, zodat niemand van jullie een verslag heeft gekregen van de lijdensweg van dit roemruchte team. Wij mochten dit jaar slechts een overwinning boeken tegen Espion, Dit team deed het zelfs nog slechter dan wij en kon een keer een gelijkspel bijschrijven. Resultaat was dat VAS 7 zich in de eindrangschikking van de poule op de een na laatste plaats bevond en zich toch nog kon handhaven in de tweede klasse (dat is het enige lichtpuntje).
Over de oorzaak kan ik slechts speculeren. Te zwakke staart? Te zwakke kop? Off-days? Feit is dat we helaas ondergepresteerd hebben, hoewel we volgens onze gemiddelde rating precies uitkwamen waar we gekomen zijn.
Maar wat een tegenslag: slechts een keer konden we 4,5 punt scoren. De rest van de uitslagen waren bedroevend: tussen de 1 en 2,5 punt per gespeelde wedstrijd wisten we binnen te slepen. Waarmee het totaal aantal bordpunten niet hoger dan 13 was (ook nog een ongeluksgetal). 13 uit 48!
Het dieptepunt was de laatste wedstrijd tegen de Raadsheer. Alleen Peter de Leeuwe verdiende met een mooie aanvalspartij de volle winst en redde aldus de eer. Maar grootheden als Jeff Hamburg, Jan Stegeman, Sjoerd de Vos en ondergetekende op bord 1 t/m 4 moesten een vette nul incasseren. Ook Han Dijsselbloem en Tom Flesseman verloren en Peter de Casparis was niet verschenen.
Peter de Leeuwe scoorde dit seizoen 2,5 punt (2x winst en een maal remise) en werd daardoor gedeeld topscorer (samen met Jan Stegeman, 5x remise). Hij was dit keer bijzonder in zijn nopjes door te winnen van Hans Radder, die 250 elo-punten meer had.
Peter met wit kreeg een schitterende koningsaanval in een Hollandse partij. Vanaf de 26e zet ging het goed mis met zwart, die nog 9 zetten doorspeelde, maar gedesillusioneerd moest opgeven. Ik ben ervan overtuigd dat Peter deze partij graag in het VAS-blad wil publiceren!
Ik hoorde vandaag de voetballer Mark van Bommel de zin uitspreken: Ik stop ermee na een verloren seizoen.
Wij gaan echter door, met de hoop dat we volgend jaar, in een mogelijk wat sterker samengesteld team, wel onze tanden kunnen laten zien.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Door Aran Köhler
Hieronder een mooi verslag, geschreven door Aran Köhler, over de match tegen Utrecht 2. De wedstrijd die uiteindelijk cruciaal was voor de handhaving van VAS 1 werd op zaterdag 6 april gespeeld.
In een zinderende wedstrijd tegen het behoorlijk sterke team van Utrecht heeft het eerste van VAS een goede stap gezet op behoud van klasse. Gerrit Visser gaf het goede voorbeeld door overtuigend te winnen op bord 8.
Han Sinke die we evenals Joris van Vuure geleend hadden van het tweede team kwam in een ingewikkelde partij terecht tegen Meindert van der Linde (die heeft wel eens meegedaan in de jaren 70 aan het Niemeijer-Europees-jeugdkampioenschap, weet ik), maar koos eieren voor zijn geld en maakte remise in een stelling waar nog van alles had kunnen gebeuren.
Ook Lex Jongsma kwam comfortabel uit de opening met zwart en heeft het voorzichtig geprobeerd, maar maakte tenslotte remise. Natuurlijk speelt het mee hoe de andere borden er voor staan en het leek overal redelijk tot goed te gaan. Behalve misschien op bord 1 waar ondergetekende, i.p.v.een pion voor te komen (poisoned-pawn) op de 16e zet een pion achter kwam te staan door een onhandige Lh6-zet waardoor de pion op d6 viel.
Pim Ghijsen etaleerde weer eens zijn onverzettelijke betonschaak met wit en dat wordt vaak remise. Het was een genoegen dat de sterke Tex de Wit en Viktor Hendriks weer eens van de partij waren, want dan voel je je als team toch wat zekerder over een gunstige afloop. Tex en Viktor hebben het allebei hard geprobeerd maar wilden ook geen onverantwoordelijke risico"s nemen en lieten remise aantekenen.
Joris van Vuure op bord 7 speelde een lastige partij tegen een 12 jarig talent Sven Dijkhuis. Joris had het lastig. Ten eerste voelde hij zich niet helemaal 'top' deze dag en ten tweede speelde hij tegen een jongen die de hele dag heel rustig en geconcentreerd een formidabele prestatie ging neerzetten, want Joris wou het graag winnen, maar daar was de positie op een gegeven moment niet meer naar, wellicht heeft ie hem ook een weinig onderschat....
Gelukkig voor het team kwam Aran op bord 1 na de openings-perikelen weer goed terug in de partij tegen Nieuwenhuis. Hij won de pion terug en had voordeel van het loperpaar. Maar hoe win je een goede stelling, ik wou ook niet teveel risico nemen, remise mag op zo'n dag, want 4-4 was eventueel ook billijk. Maar mijn tegenstander werd zienderogen vermoeid en ik had het gevoel dat er nog wat in het vat zat. Ik ging in het eindspel zijn paard winnen, maar zeker nog niet de partij omdat vrijwel alle pionnen van zwart van het bord gingen met TL tegen TLL als eindresultaat wat natuurlijk remise moet zijn. Toen gebeurde het... ik gaf Le3+, Nieuwenhuis antwoorde snel met een fatale koningszet... 0-1 en 4 en half, Joris kon dus rustig verliezen en dat gebeurde ook. We zijn nu virtueel gehandhaafd, maar laten we niet te vroeg juichen... er kunnen rare dingen gebeuren zo'n laatste ronde en we moeten binnenkort naar Alkmaar, waar o.a. de reuzendoder Danny de Ruiter ons opwacht.

Toernooitijgers

Aran en Sietske naar bevrijdingstoernooi in Wageningen (5-5-2013)
(Wekker 7.00, broodjes en tros bananen ingepakt, 8.15 Sietske ontmoet op perron 4 van het Amstelstation).
De formule; 18 minuten en 5 seconden per zet is leuk omdat je in de gelegenheid bent om tegen zeer sterke spelers een goede partij te spelen. Er stonden 7 ronden zwitsers op het programma in een toernooi wat sterk bezet was, met deelname van o.a. Sokolov, Timman, Pruissers, Dgebuadze en nog heel wat meer professionals. Van de 49 deelnemers in de hoofdgroep stond Aran als 16e genoteerd en Sietske 42e. In de 1e ronde won Aran redelijk eenvoudig en Sietske verloor helaas.
In de 2e ronde mocht Aran op bord 3 tegen GM Roeland Pruissers, na een mislukt openingsexperiment tegen het Hollands ging hij gedecideerd van het bord. Sietske herstelde zich door te winnen. Aran vreesde dat ze elkaar in de 3e ronde zouden treffen, hij weet intussen hoe sterk ze is... Gelukkig ging die drinkbeker aan Aran voorbij en hij won vlotjes doordat zijn tegenstander een loper liet insluiten. Sietske won ook weer, ze was in vorm en zat goed geconcentreerd achter het bord, allebei 2 uit 3.
In de 4e ronde mocht Sietske aantreden tegen de bekende price fighter GM Alexander Dgebuadze; het werd een zeer interresante partij waar de grootmeester heel diep moest rekenen om aan verlies te ontkomen. Hij vond nog iets heel inventiefs waardoor er een eindspel ontstond met een kwaliteit meer voor hem, dat technisch gewonnen was, maar toch heel knap weerstand geboden van Sietske! Aran speelde in deze 4e ronde tegen IM Alexander Kabatianski en had een paard kunnen offeren tegen 2 pionnen met een gevaarlijke koningsaanval, maar toen hij die kans voorbij liet gaan was het de meester die het initiatief naar zich toe trok en de betere stelling op hardhandige wijze verzilverde.
Allebei nu 2 uit 4 en weer dreigde een indeling van de twee VAS-spelers tegen elkaar, maar gelukkig... ging het weer anders. Aran speelde tegen Har van Himbergen die zichzelf had ingeschaald op een rating van 1900 want een officiële rating heeft hij niet omdat hij een huisschaker is. Hij speelde een prima Siciliaanse partij met wit maar uiteindelijk in het verre eindspel wist Aran hem te verschalken.
Het klapstuk van de dag kwam in deze 5e ronde van Sietske die de zeer geroutineerde FM Jaap Vogel van het bord speelde (zie partij). In een ingewikkelde Franse partij liet Sietske zien waartoe zij in staat is. Eerst offerde ze met f5 een pion om de zwarte koning klem te zetten op g8 en derhalve ook de toren op h8 en toen gooide ze er even later nog een pion tegen aan met e6. Vogel meende deze pion beter niet te kunnen pakken en dat is hem duur komen te staan; hoe Sietske na een wanhoops-kwaliteitsoffer van Vogel de partij vervolgens uitmaakte is een lust voor het oog! Beide Vassers 3 uit 5.
Het was een zonovergoten dag in Wageningen en eigenlijk een beetje raar om dan binnen te gaan zitten schaken, maar tussen de rondes door konden we toch lekker naar buiten en een drankje drinken op het terras van het universiteitssportcomplex. Er was aangrenzend een groot grasveld en een sintelbaan en het gerucht ging dat er een helicopter in aantocht was, om te landen op dat grasveld; zouden daar misschien de koning en koningin in zitten?
6e ronde; Sietske moest spelen tegen de sterke IM Sander van Eijk en had daarmee bord 5 bereikt. Ze had zwart en moest optornen tegen een oer-degelijke gesloten Siciliaan; hij kende Sietske kennelijk en was gewaarschuwd. Toch kreeg de stelling al snel weer een open karakter en was het getransformeerd in een versnelde draak, maar dan met de zet van wit Pd4-e2. De meester maakte geen fout en heeft het openingsvoordeeltje nooit los gelaten; 3 uit 6 voor Sietske tegen allemaal spelers met een hogere rating dan zijzelf waaronder een FM, IM en Grootmeester nog steeds klasse! Aran speelde in deze ronde tegen een sterke jeugdspeler Nico Zwirs en speelde met wit een variant die hij goed kent om het Konings-Indisch te bestrijden. Hij kreeg voordeel en kon dit goed uitbouwen in het eindspel, het was zijn beste partij van die dag; 4 uit 6.
De helicopter was nog niet gearriveerd en we maakten ons op voor de 7e en laatste ronde. Sietske besloot het toernooi met een remise en kwam daardoor op een uitstekende 3,5 uit 7 met een toernooiprestatierating van 2152, ruim 200 elopunten boven haar eigen rating en een 22e plaats in de eindrangschikking, chapeau! Aran speelde in deze laatste ronde tegen zijn derde titelhouder, ook een FM, Erik van den Dikkenberg en kon bij winst nog in aanmerking komen voor een prijsje. Het werd een heel spannende partij waar Aran aanvankelijk, mede door een fout, heel gedrongen kwam te staan in een gesloten Siciliaanse verdediging, maar hij vocht zich goed terug in de partij. Het bleef heel spannend de tegenstander had op een bepaald moment nog maar 3 seconden, maar deed weer een goede zet en had dus weer 8 seconden. Aran nog ruim een minuut en besloot op de tijd van Van den Dikkenberg te spelen en eigenlijk totaal niet meer op de gebeurtenissen op het bord te letten. Heel dom, al zeg ik het zelf! Speelde het zwarte paard en zag daarbij over het hoofd dat hij mat in 1 kon geven..." Yes!", Erik kon zijn emoties niet bedwingen en hij viel dus met 5 uit 7 in de prijzen. Ik heb de helicopter naderbij horen komen tijdens de partij. Dat geluid paste er goed bij en het gevaarte stond inderdaad op het grote grasveld toen we naar buiten gingen, het is mij onbekend wie daar nou inzaten...
Het toernooi werd overtuigend gewonnen door Ivan Sokolov; 6,5 uit 7 gevolgd door Jan Timman, Demre Kerigan en Armen Hachijan beide uit Turkije met 5,5.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD