VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 22

Dinsdag 12 maart 2013
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Rob van Dongen, Enrico Vroombout en Joris van Vuure
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Als ik over 5 minuten nog niet in het speellokaal ben, moet je maar een zoekactie opstarten."
Jeff Hamburg moet nog even wennen aan de nieuwe locatie.

Inhoud

- Programma (links)
- Nieuws van het bestuur (links)
- Keizer (links)
- Toernooitijgers (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Programma

Intern
do 14-03
7e ronde keizer
Extern
ma 18 mrt
Fischer Z 3 - VAS 6
do 21 mrt
VAS 3 - Tal/DCG 2
do 28 mrt
Oosten-Toren 3 - VAS 5
do 04 apr
VAS 4 - Caïssa 9
VAS 7 - EsPion 3
za 06 apr
VAS 1 - Utrecht 2
VAS 2 - Oud Zuylen 1
vr 12 apr
VAS 8 - Isolani 2

Nieuws van het bestuur

Door Remy Hakvoort
Afgelopen donderdag was de nieuwe speelzaal van VAS in volle glorie te bewonderen. Daar waar vorige week nog een tussenschot stond, was deze deze week verwijderd waardoor er een keurige scheiding ontstond voor schakers enerzijds en ouders anderzijds. En er is nog meer goed nieuws! De laatste ontbrekende schakel, een kar om alle spullen (borden,klokken, stukken e.d.), makkelijk naar boven te verplaatsen, is vanaf nu ook aanwezig en krijgt aanstaande donderdag zijn vuurdoop.

Keizer

Nieuwe locatie word steeds beter gevonden...
Door Remy Hakvoort
Steeds meer leden weten de nieuwe locatie in het PNC te vinden. Met 13 spelende borden was het een redelijk drukbezochte avond.
Michael won overtuigend van Andy. Het spannende duel tussen jeugdspelers Samuel en Casper werd in het voordeel van Casper beslecht. Peter de Casparis wist Laurens te verslaan. Sietske en David waren lang bezig. Uiteindelijk werd ook deze partij remise. Elvis speelde met wit tegen Milo Boogaard. Dit duel ging lange tijd gelijk op. Milo gebruikte veel tijd, maar wist uiteindelijk een winnende combinatie te produceren.
In het duel tussen Victor en Joost, toonde Victor zich duidelijk een maatje te groot en haalde de winst snel binnen. Jeff en Morrison speelden ook een spannende partij. Morrison stond volgens mij de hele partij beter en won verdiend. In de partij tussen Rommert en Remy, wist Remy een geniepige penning te plaatsen wat hem een stuk opleverde in ruil voor een pion. Dit was meer dan genoeg voor de winst. Henri wist Tom te verslaan; Tom had duidelijk te vroeg gepiekt, want in het oefenpotje tussen beide heren, wist hij wel te winnen.
De partij tussen Roelof en Corian duurde ook lang. Het leek erop alsof een verre vrijpion winst ging brengen voor Corian, alleen de partij eindigde in remise. Hoe dit precies tot stand kwam, moet u beide spelers vragen. Dion boekte een zeer knappe remise tegen Bart. Bart vertelde mij vooraf dat hij even warm wilde draaien ivm de wedstrijd van VAS de komende zaterdag. Nu hoop ik dat deze domper hem niet belette om zaterdag alsnog een goed resultaat neer te zetten. Tom Flesseman kon met wit een nederlaag tegen Ben niet voorkomen. De uitslag van de partij tussen Tyro en Floris heb ik niet ontvangen, zou een van beide heren mij het resultaat nog even kunnen emailen?

Toernooitijgers

Titel
Door Remy Hakvoort
Vorige week werd al melding gemaakt van het feit dat een aantal VAS-spelers furore maakten bij het Will Haggenburg Toernooi. Het beste paard van stal echter, Aran Köhler, werd vergeten. Met een puntentotaal van 5,5 punt uit 7 en een TPR van 2305, wist hij de A-groep van dit prestigieuze toernooi op zijn naam te schrijven en zo SGA-kampioen 2013 te worden. Hij bleef naaste belagers Ivo Timmermans en Tjark Vos een halfje voor. Ere wie ere toekomt!

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1A
Door Remy Hakvoort
VAS4 zet grote stap naar lijfsbehoud
Het 4e heeft een belangrijke stap gezet richting handhaving in de 1e klasse. In een spannend duel werd Almere 3 nipt verslagen. Zo heeft het 4e zich keurig in de middenmoot genesteld. Met nog 2 duels te gaan ziet de toekomst er rooskleurig uit.
Aan het 1e bord had Jouke van Veelen een makkelijke avond. Tegen Rob van de Kamp kwam hij al gauw heel goed te staan. Een paar offers later, om toegang te forceren en het was gebeurd. 0-1
Deborah Ng kwam goed uit de opening. Ze wist zelf een vrijpion te creeeren. Echter, ze trapte in geniepig valletje van Ton Sprong en dat kostte haar een stuk en de partij. 1-1
Invaller Rob Koster kwam prima uit de opening. Hij wilde vooraf per se wit, omdat hij dan het initiatief had. Zo gezegd, zo gedaan. Hij wist een pion op d6 te krijgen, welke zijn tegenstander Hans Heijne Makreel een boel kopzorgen bezorgde. In het eindspel maakte het het keurig af. 1-2
Elco Hakvoort aan bord 2 kreeg een siciliaan tegen. Elco wist een pionnetje te winnen, maar verder ging de partij ging gelijk op, dus toen remise werd aangeboden werd dit aangenomen. 1,5-2,5
Joost van Dongen, invaller numero 2, speelde op het 3 bord een leuke partij. Ook hier werd tot remise besloten. 2-3
Gunnar Lapoutre stond volgens mij de hele partij wat minder. Het tekent Gunnar dat hij zich dan uit alle macht blijft verzetten en zich weigert neer te leggen bij een nederlaag. Hij wist te ontsnappen dankzij eeuwig schaak. 2,5-3,5
Remy Hakvoort kwam duidelijk minder uit de opening. Echter, in het middenspel wist hij zich terug te vechten en na txf2, kwam hij iets beter te staan. Wegens tijdnood liet hij de winst in het eindspel ontglippen en werd het slechts remise. 3-4
Tot slot was Wesley Ng nog bezig. Hij kreeg een siciliaanse draak tegen zich en wist met onorthodoxe zetten de gevaren te neutraliseren. Ver in het eindspel, bood Wesley, wegens de ons gunstig gezinde stand remise aan. Dit kon zijn tegenstander uiteraard niet accepteren. Maar toen alle stukken zo'n beetje geruild waren, en beide spelers nog slechts 1 min. op de klok hadden bood zijn tegenstander onverwachts alsnog remise aan. Dit werd natuurlijk dankbaar geaccepteerd. Het kwam de Almere speler op een flinke tirade van teamcaptain Ton Sprong te staan. 3,5-4,5

VAS 8 - Klasse 2D
Door Enrico Vroombout
Kansloze nederlaag voor VAS 8
VAS 8 is tegen koploper Zukertort 5 tegen een kansloze nederlaag aangelopen. Het werd 6-2 voor de club uit Amstelveen. Die club is in een nek-aan-nek race verwikkeld met het eerste team van MSK. Een lichtpuntje was de fantastische overwinning van Dion van Lange op zijn sterke tegenstander.
VAS 8 is een team dat natuurlijk een beetje 'the dark horse' van Klasse 2D is. Op papier is het een zwak team. Want met een gemiddelde rating van pakweg ELO 1553 is het sowieso één van de zwakste teams in de tweede klasse. Maar in feite speelt het team veel-en-veel sterker, omdat bijna elke jeugdspeler in dit team sterker is dan zijn rating aangeeft. Tegen de andere koploper (MSK) verloor het team maar nipt.
Tegen Zukertort 5 (gemiddelde rating ELO 1773) was het team niet opgewassen. Zo werden Myron Roesink (bord 1), Sage Sampson (bord 4), Milo Cornelissen (bord 6) en Elvis Somers (bord 8) in het middenspel volledig overklast door hun sterk spelende tegenstanders. Myron, Milo en Elvis kozen na een redelijk verlopen opening gewoon het verkeerde plan en creëerden alledrie (pion-)zwaktes in hun eigen stelling. De tegenstanders maakten van die onnauwkeurigheden keurig gebruik en boekten op spektakulaire wijzes fraaie overwinningen. Bij Sage Sampson ging het in de opening al mis. De sterke Henk Boot speelde een tamelijk bekend systeem tegen het Konings-Indisch (5. Pge2) waar Sage niet goed op reageerde. Ook Samuel Cohn ging ten onder, maar dat was wel in een partij met schijnbaar wisselende kansen. Zijn partij duurde, niet heel verrassend, weer het langst van allemaal.
De twee bordpunten werden gescoord door Veron Roesink, Casper Meijer en Dion van Lange. Veron remiseerde tegen Olav Lucas, een speler van ongeveer gelijke speelsterkte (ELO 1911). Veron heeft nu 4½ uit 5 gescoord, waardoor hij een welhaast ongelooflijke TPR heeft van ELO 2207! Ook Casper Meijer (ELO 1604) scoort aan een hoog bord heel goed in VAS 8. Hij remiseerde in een fantastisch leuke partij tegen Henri Krop (ELO 1891).
Maar het spektakelstuk van de avond was zonder twijfel de partij tussen Dion van Lange (ELO 1516) en jeugdspeler Matteo Glowacki (ELO 1688). In een gecompliceerde Drakenvariant lanceerde Dion een daverende koningsaanval. Maar om daartoe te komen had hij een stuk geofferd voor de lange termijn. De compensatie voor het stukoffer groeide allengs. Een voortdurend wit initatief en een ver opgerukte vrijpion op h7 deden de zwartspeler uiteindelijk de das om. Dion heeft nu 3 uit 4 gescoord bij een fantastische TPR van ELO 1856!

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Door Rob van Dongen
VAS 1 Verliest cruciaal duel
Geluk kun je afdwingen. Echter, het omgekeerde is ook waar. En dat deed VAS 1.
Ons visitekaartje toog naar Groningen. Inzet: de uiterst belangrijke vierpuntenwedstrijd tegen Groningen Combinatie 4; -een relatief zwakke tegenstander- en het ontlopen van de tweede degradatieplek.
Echter, bij VAS ontbraken vier basisspelers. Op het laatste moment een team formeren kwam ditmaal duur te staan. Uiteindelijk viel de keus op vechters uit de diepe onderbond (zelfs uit VAS 7). Zij konden echter niet voor een verrassing zorgen. Hun tegenstanders hadden vrijwel allemaal 200 Elo-punten meer.
Aan bord 1 bij VAS zat onze kersverse Kampioen van Amsterdam: Aran Köhler. Hij stond tevreden alles gade te slaan: mooie stukken, een mooi bord met een houten rand. Hij kreeg als enige een stoel met armleuningen. Alleen, het bord stond verkeerd. De arbiter kreeg een kop als vuur. Hij was net drie keer langs de borden gelopen om alles te controleren: stukken, klokken, notatievellen. Ik dacht nog: “Die is goed bezig. Zeker iemand uit de provincie.” Na vijf minuten spelen kwam de scheids naar mij toe met een vraag die ik nog nooit in 50 jaar KNSB-ervaring had gehoord: “Wie is jullie reserve-captain?”
Pim had geluk. Hij was snel klaar; 0-1.
Invaller Bart Romijn (“Ik doe mijn best, ik ken ze allemaal”) moest tegen Fons van Hamond. Fons had in oktober de ochtendgroep in Hoogeveen gewonnen. Bart redde het niet 1-1
Ondergetekende moest tegen een lid van de Zuiderwijk-familie. Na wat gehak in het centrum won ik materiaal 1-2 Vijf minuten na de partij vroeg ik beleefd aan de scheids of ik het uitslagenformulier mocht bijwerken. De man kwam horizontaal op me af en siste in mijn oor: “IK KAN MAAR OP EEN PLEK TEGELIJK ZIJN!!”
Gerrit Visser wist keurig een zware partij te keepen 1.5-2.5.
Een Tejo Hagen in vorm kan van iedereen winnen. Hij zat goed achter het bord, maar ging toch met een nul naar huis 2.5-2.5.
Jan Stegeman verliest zelden. Die kun je op een hoog bord in de onderbond zetten, want op een laag bord speelt ie ook remise. Nu speelde hij met zwart Frans tegen iemand met 200 pnt. meer. Jan was de verrassing waar we op hadden gehoopt: remise 3-3
Aran zat als een veldheer op zijn armstoel. Hij breidde allerlei matnetten op het bord, alleen had ie één variantje niet goed doorberekend en ging ie zelf bijna mat. Door een mirakel kon hij mat voorkomen door zijn dame te geven voor een toren. Het pleit voor z’n klasse, dat hij het remise wist te houden 3.5-3.5
Bleef over Joost. Bij hem liep het fout. Hij stond materiaal achter en volgens Pim had ie een vesting kunnen bouwen. Bovendien had de tegenstander een randpion met verkeerde loper. De tegenstander deed echter alles goed en werd na de winst uitgebreid geknuffeld. 4.5-3.5

VAS 2 - Klasse 3D
Door Joris van Vuure
VAS 2 Verliest wint duel
Waar het al het hele seizoen tegen zat vielen de punten deze keer wel de goede kant op. Voor het tweede betekent dit een zeer belangrijke stap richting handhaving.
Beginnen met de beste partij; die kwam uiteraard van Han die wist dat de eerste 13 zetten in 1896 ook al gespeeld waren en dat wit objectief niet veel had maar wel een prettig spelende stelling met aanvalskansen. In de praktijk kwam de zwartspeelster nooit aan schaken toe en duurde de partij niet heel erg lang.
David wist zijn mooie stelling flink om zeep te helpen en moest toen proberen om van zijn ruïne nog iets te maken. Dat leverde veel later nog een halfje op en daar moeten we David heel dankbaar voor zijn.
Roel zat een beetje waterig achter het bord en kreeg al snel een redelijk goede stelling. Toen zijn tegenstander remise aanbood werd dat voorstel niet geaccepteerd. Daarna verloor Roel de grip op de partij.
Joris kreeg een dynamische stelling op het bord met gelijke kansen. Na een slordigheid mocht hij proberen gelijk te maken. Toen dat gelukt was raakte de tegenstander van de kook en kon Joris alsnog een punt scoren.
Morrison had het soort Najdorf op het bord waar hij goed mee uit de voeten kan. Tot zijn eigen verbazing rokeerde hij plotseling lang. Dat bleek een enorme blunder te zijn en zijn tegenstander speelde de partij vervolgens goed uit.
Bij Camillo leek er de hele middag weinig te gebeuren tot dat er plotseling een iets beter eindspel op het bord stond. Dat eindspel werd in no time gewonnen door Camillo.
Ook bij Victor stond er een Najdorf op het bord. Voor de langslopende toeschouwer zonder kennis van die opening betekent dat vooral wachten tot de rookwolken zijn opgetrokken. Toen dat gebeurt was stond Victor voor de taak een zeer slechte stelling te verdedigen. Zijn tegenstander speelde de rest echter goed uit.
Als laatste was onze Capitana bezig. Sietske had met wit vanuit een Philidor een prettige stelling verkregen waarin ze drie pionnen had geofferd voor een vrij pion en actieve stukken. Daarbij moet wel gezegd worden dat de tegenstander over een geïsoleerde triple pion op de g-lijn beschikte. In de fase die daarop volgde werden een heleboel goede zetten en af en toe ook wat mindere zetten gedaan maar Sietske bleef altijd goed tot gewonnen staan. Uiteindelijk wist ze voor de derde keer op rij een eindspel te winnen tegen een tegenstander die op papier iets sterker was. Grote klasse dus!
Na een goede maaltijd met veel drank en gezelligheid en een prettige terugreis kunnen we nu wat meer ontspannen naar de laatste twee wedstrijden toeleven.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD