VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 16

Woensdag 19 december 2012
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Milan Ramer en Joris van Vuure
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gelezen/gehoord: "Hoe mooi de winnende varianten ook zijn, het blijft altijd slechts 1-0 en het wordt nooit 2-0"
Deze uitroep slaakte een van de omstanders tijdens de analyse van de partij N. van Dam - R. Hakvoort, als Niels weer een (mooie) winnende variant heeft gevonden.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Programma

vrijdag 21 december 2012:
  VAS 8 - MSK 1
donderdag 10 januari 2013:
  VAS 3 - De Raadsheer 1

Keizer

Spanning en sensatie in een-na-laatste ronde

Aangezien de uitslagen/standen per abuis samen met de computer bij VAS achter slot en grendel zijn beland, volgen vandaag geen uitslagen. Uiteraard wel een korte impressie van de clubavond.

Ben Duivenvoorden speelde tegen Veron Roesink. Veron had het lastig deze partij, maar trok uiteindelijk toch aan het langste eind. Met nog 1 minuut op de klok, tegenover 10 min. voor Ben wist hij laatst genoemde zo in de war te brengen dat hij binnen de kortste keren zijn winnende stelling had weggeblunderd. Volgende keer beter Ben! Remy Hakvoort speelde tegen Niels van Dam. Zetten 5, 6, en 7, van zwarts kant waren allen pionzetten; te weten; a5, a4, gevolgd door a3. Gek genoeg behield zwart het initiatief en trok de partij solide naar zich toe. Myron Roesink speelde tegen John Pex. John verloor de partij. Een andere partij die nog het benoemen waard is, werd gespeeld tussen Jos Arts en Jerry Pieter. Er werd gespeeld met een elektrische klok. In een gelijkopgaande partij bood Jos ergens in het middenspel halverwege remise aan. Dat werd geweigerd door Jerry onder het mom van "hardheid kweken" . In het verre eindspel, met beiden nog luttele secondes op de klok, deed Jos een onregelementaire zet. Jerry vond dat Jos een onregelementaire zet deed en claimde extra tijd. Echter, zonder de klok stil te zetten. Dit alles gebeurde onder toeziend oog van Pim Ghijssen en ondergetekende. In de commotie die volgde, vergat Jerry een zet te doen en zijn klok in te drukken. Toen ging hij dus door zijn tijd. Echter, Enrico had de klok verkeerd ingesteld; in plaats van dat de klok aangaf dat er een vlag gevallen was, kregen beide strijders er een kwartier bij. Aangezien Jerry niet op de juiste manier geclaimd had, vond Jos dat hij gewonnen had, (onder het mom van hardheid kweken). Jerry echter, aangezien hij extra tijd meende te krijgen (Jos had nog 1 seconde over), claimde de winst ook. Pim Ghijsen (als scheidsrechter) vond dat er wel een gentlements-agreement gesloten kon worden (beide een halfje). Jerry had helaas geen verdere tijd om te discussieren, want hij moest een tram halen. Of de heren er onderling nog uit zijn gekomen weet ik niet.

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1A
Door Remy Hakvoort
Caïssa 7 - VAS 4

VAS 4 verliest nipt

Het 4e wist in de uitwedstrijd tegen Caïssa 7 helaas geen matchpunten mee naar huis te nemen. Ondanks de mooie remise van invaller Tom Prent ging de wedstrijd met 4½-3½ verloren. Andere invaller Ben Duivenvoorden scoorde een 0. De overwinning van Jouke was fraai. Tegen Caïssa 9 moet er revanche genomen worden...

VAS 7 - Klasse 2C
Door Remy Hakvoort
VAS 7 - Oosten-Toren 2

Pak slaag voor VAS 7

Het 7e heeft helaas een flink pak op de broek gekregen van Oosten Toren. Het werd maar liefst 1½-6½ voor OT. Lichtpuntjes waren de overwinning van Peter de Leeuwe en de plusremise van Tejo Hagen. De mannen van het zevende verkeren in de gevarenzone met 0 MP uit 3 wedstrijden en slechts 5 bordpunten. Hopelijk brengt 2013 betere uitslagen voor dit team.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Door Milan Ramer
ESG Dr. Max Euwe 3 - VAS 1

Terug in de haven met twee matchpunten

Het vlaggenschip van VAS moest deze zaterdag vanaf de thuishaven al vroeg in de ochtend vertrekken op weg naar het verre Oosten, Max Euwe in Enschede. Kapitein Niels had geschikte manschappen weten te vinden en de reis uitstekend genavigeerd. Pim was als verkenner reeds vooruit gestuurd en wist een halfje mee te nemen van bord 3. De andere witspelers 1. Aran, 5. Niek en 7. Rob zette koers per auto vanaf Amsterdam. Gerrit, die terug gehaald werd uit Z. Afrika voor deze wedstrijd, kwam op eigen gelegenheid en nam plaats aan bord 2. De andere zwartspelers 4. Morrison, 6. Niels, en 8 Milan namen de trein.

De wedstrijd begon dus met de door Pim geopende score van (½-½), maar helaas weet ik niet hoe de remise tot gekomen is. Wel kan ik vertellen dat Aran een soepele overwinning boekte nadat hij een stuk had gewonnen in een mooie aanvalsstelling (1½-½). Niek kreeg al vroeg een remise aanbod in een half gesloten stelling, hij speelde echter dapper door. Zijn tegenstander kwam helaas steeds beter te staan en de partij ging uiteindelijk verloren in het eindspel (1½-1½). Gerrit kreeg met zwart het flankgambiet tegen zijn Franse keten. Hij wist behalve een pion ook activiteit te houden en zette zijn tegenstander zelfs mat (2½-1½)! Naast mij leek het alsof Rob snel ging winnen, nadat zijn tegenstander een Benoni-achtige opening te gehaast had gespeeld. Rob speelde namelijk pion e4-e5 waarmee hij het paard van f6 aan viel en met zijn witveldige loper de pion op b7 waar een kwaliteit te halen leek. Alleen was Rob nog niet gerokeerd en via complicaties kwam er een gelijk eindspel op het bord wat strandde in remise (3-2). Morrison speelde een solide partij tegen een gesloten siciliaan. Hij kwam een plus pion voor, maar zijn Duitse tegenstander haalde net voor de tijdcontrole een truc uit en stal het volle punt (3-3). Ik leek een hoofdvariant van het Konings Indisch op het bord te krijgen, maar mijn tegenstandster speelde op zet 9. a2-a3 wat een heel tempo weggeeft. In een koningsindische ketenstrijd is dit af te raden. De zwarte aanval werd snel heel sterk, maar de witspeelster wist zich nog lang te verdedigen, gelukkig wel tevergeefs (4-3). Niels kreeg ook een gesloten siciliaanse stelling tegen zich. Hij kwam oké uit de opening, maar vond daarna niet het goede plan. Hij gaf eerst een kleine kwaliteit en (schijn)offerde daarna een stuk om de stelling gecompliceerd te houden. Dit slaagde, zijn tegenstander miste de winst en kon daarna het eindspel: Paard, Loper en 2 pionnen tegen Toren pion niet winnen omdat Niels zich keurig verdedigde 4½-3½. Zo is Niels de laatste 2 ronden de match winnaar door goed getraind zitvlees voor in het verre eindspel.

De witspelers reden weer terug met de auto en de zwartspelers per trein. Het vlaggenschip van VAS was deze wedstrijd dus eigenlijk een vloot van vier scheepjes met allemaal een belangrijke bijdrage, die terug gekeerd zijn met 2 matchpunten.

VAS 2 - Klasse 3D
Door Joris van Vuure
Kennemer Combinatie 3 - VAS 2

VAS II verliest jammerlijk in Haarlem

De uitwedstrijd tegen concurrent Kennemer Combinatie III beloofde een spannende wedstrijd te worden en dat werd het ook. Waar we vorig jaar nog vrij kansloos verloren van onze mede-degradatiekandidaat, had het nu heel anders kunnen aflopen, dat gebeurde niet en dus bleven de matchpunten in Haarlem.

De eerste meevaller was voor VAS. Dick Paulis had een ruïne, pion minder, onveilige koning en geen enkel perspectief op een goed resultaat. Een blunder van zijn tegenstander bracht echter een eeuwig-schaakmechanisme in de stelling. Dat het remise was geworden had ik pas een half uur later door.

Hierna kwam er slecht nieuws van Camillo Guzman. In een scherpe Franse stelling kwam hij met zijn stukken in de knoop en verloor vervolgens materiaal. 1½ - ½

Roel Dormits had zijn stukken goed neergezet en zag een origineel stukoffer van grote afstand aankomen. In plaats van het verhinderen van het offer liet hij het (incorrecte) offer toe. Door niet adequaat reageren werd Roel vervolgens hardhandig opgebracht. Tussenstand 2½ - ½.

Het eerste punt werd gescoord door Joris van Vuure. De hele partij iets minder gestaan, gelijk gemaakt en vervolgens een gelijkstaand eindspel naar winst gespeeld. 2½ - 1½

Hierna kwam er slecht nieuws van Piet van Eeghen. Hij had in een scherpe koningsindiër een pion gewonnen waar de tegenstander wat activiteit voor had. Omdat alle centrumpionnen verdwenen waren was de stelling volkomen open. Wat er mis gegaan is weet ik niet en Piet is dat nu thuis aan het bekijken. 3½ - 1½
De tijdcontrole was gehaald en op de overige drie borden zag het er goed uit, al was het zeer de vraag of het genoeg was.

David Kleeman was in een goed eindspel terecht gekomen waar de meningen over verdeeld waren. Roel: “weinig aan de hand, remise”. Joris: “Dit is gewoon gewonnen”. In de praktijk speelde David niet optimaal en wist de tegenstander met een blauw oog (remise) te ontsnappen. 4-2

Op bord 1 had onze kopman Han Sinke van alles aan zijn hoofd en mopperde hij af en toe over zijn eigen zetten. Dat doet hij wel vaker, maar deze keer misschien met nog meer rede. In een goede maar lastige stelling nam Han een aantal beslissingen die achteraf niet de beste waren. In de analyse bleek dat de winst meerdere keren was gemist. Uiteindelijk bleef Han met een half ei en het team zonder matchpunten. 4½ - 2½

Als laatste was Sietske Greeuw bezig. Na een uitstekende partij was de winst voor het oprapen maar in de tijdnoodfase werd bescheiden afgewikkeld naar een goed maar zeer lastig eindspel. Daar demonstreerde Sietske echter een geweldige techniek en scoorde ze een welverdiend punt. 4½ - 3½

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD