Mailing van dinsdag 27 juni 2006

  VAS Nieuws, vijfde jaargang, nr. 38

Gelezen: "Schakers zijn moede mensen en zien altijd bleek, omdat ze van het analyseren laat naar bed gaan en meestal gebroken opstaan." - J. Mulder, 1985
 
Beste VAS-leden,
 
In de week waarin Viswanathan Anand in het Léon de Ciudad schaaktoernooi in de finale won van schaakwereldkampioen Veselin Topalov, gebeurde op en rond het VAS het volgende:
 
- In Memoriam: VAS-erelid Willem Jan Wolthuis (86)
- Jeugdactiviteiten: VAS Picknick met barbecue
- Alleninterne: Han Sinke verovert clubkampioenschap
- Allensnelschaak: Aran Köhler wint VAS Snelschaakkampioenschap
- Kalender
- Programma voor donderdag 29 juni
 
* VAS-erelid Willem Jan Wolthuis (86) overleden
 
Op dinsdag 20 juni 2006 is op 86-jarige leeftijd Willem Jan Wolthuis overleden. Wolthuis was sinds 1938 lid van onze roemruchte vereniging. Hij was een sterk schaker en speelde jarenlang in de Hoofdklasse KNSB. Daarin werd hij met zijn team VAS 1 zeventien keer kampioen van Nederland. Enkele malen slaagde Wolthuis er in bij toernooien een tweede plaats te behalen, achter Max Euwe. Van 1939 tot 1989 heeft hij alle bestuursfuncties bij het VAS bekleed. Vanzelfsprekend was hij mede daarom erelid van VAS. Landelijke bekendheid kreeg hij als toernooidirecteur van het IBM-toernooi. Wolthuis was lid van verdienste van de KNSB.
 
* VAS Picknick met barbecue
 
De VAS-picknick vond afgelopen zondag niet plaats in Park Frankendael. De weersvooruitzichten waren daarvoor niet goed genoeg. In plaats daarvan organiseerde William van Ingen een hartstikke leuke barbecue bij henzelf thuis. Enkele VAS-jeugdleden kwamen door het natte weer opdraven. Zo waren onder andere Enno Willigendael en Maarten de Boeck met hun moeder respectievelijk vader aanwezig. Iedereen kreeg lekkere barbecue-worstjes en andere lekkernijen. Volgend seizoen organiseren we weer een VAS-Picknick. En natuurlijk proberen we dat eerst weer in Park Frankendael.
 
* Han Sinke verovert clubkampioenschap
 
"Ja, hallo Enrico. Wat een ellende!" Aan de telefoon was Han Sinke, twee weken geleden. Hij moest nog de laatste partij in de A-groep nog inhalen tegen Vincent Ouwendijk. In die partij stond het clubkampioenschap op het spel. Vincent moest winnen om clubkampioen te worden, Han had voldoende aan remise. "Ik sta hier op maandagavond bij VAS, het is 20:15 uur, maar er is niemand." Natuurlijk niet, de maandagavond-clubavonden (externe wedstrijden en trainingen) zijn al afgelopen. En Vincent was alweer huiswaarts gegaan, want ze hadden om 20:00 uur afgesproken. Vincent belde enkele minuten later op. Eerder deze avond: "Ja, hallo Enrico. Wat een ellende!" Aan de telefoon was wederom Han Sinke. Han en Vincent hebben afgelopen vrijdag hun partij bij Zukertort gespeeld. Het was een wilde partij, die Han's goedkeuring niet kon wegdragen. Maar ziet, hij had wel remise gemaakt. Daardoor eindigt Han op 5½ punt en Vincent op 5. Han scoorde evenveel punten als Niels van Dam. Maar door het onderlinge resultaat (Han heeft het onderlinge duel gewonnen), heeft hij het clubkampioenschap veroverd. Gefeliciteerd!
 
In alle groepen zijn nu alle partijen gespeeld. Met uitzondering van twee groepen. De B1-groep heeft afgelopen cyclus geleden onder enige ongelukkige gebeurtenissen (vakantie, ziekte en verwijdering), maar dat heeft wat mij betreft geen gevolgen voor de spelers. Kwalijker is de D1-groep waar Allaert Troost en Joram Hannema nog een degradatieduel moeten spelen. De reden waarom die partij nog niet is gespeeld, is mij onduidelijk. In elk geval is Allaert Troost, schaaktrainer bij VAS, wekelijks op VAS. Het zal dus wel aan de ander liggen.
 
* Aran Köhler wint VAS Snelschaakkampioenschap
 
Vers van de Rob van Dongen-pers: Het snelschaakkampioenschap: Op de eerste plaats eindigden Victor en Aran, een halfje voor Sybolt. Na diverse barrages!! werd Aran snelschaakkampioen van VAS. De B-groep werd een prooi voor Ticho. Aran, Victor en Ticho gingen met een fraaie Chardonnay naar huis.
 
* Kalender
 
Programma VAS
- donderdag 29 juni: VAS prijsuitreiking
- 6 juli t/m 24 augustus: VAS Zomeravondschaak (wekelijks, op donderdag, v.a. 20:00 uur; 4 ronden per avond)
 
* Programma voor donderdag 29 juni
 
Jeugdclubavond:
18:45- 20:15 uur
- Prijsuitreiking (v.a. 19:00 uur)
 
Alleninterne
20:15 - 23:45 uur:
- Vrij schaken
 
Met vriendelijke groet,
 
Enrico Vroombout
 
Interne meerkampen tweede cyclus.xls text/vnd.ms-excel [379.74 kB]