Scientology in het nieuws

Demonstratie op 21 november bij het CBG tegen geheimhouding Strattera-rapport

Amsterdam - Vrijdagmiddag a.s. wordt er bij het gebouw van het College voor de Beoordeling van Geneesmiddelen gedemonstreerd tegen de rol van het CBG in de geheimhouding van het rapport over de bijwerkingen van  Strattera.

Het Nederlands Comité  voor de Rechten van de Mens en ouders van kinderen die Strattera gebruiken of gebruikten willen met de demonstratie het CBG erop wijzen dat zij een verantwoordingsplicht heeft die voortvloeit uit haar taak en dat tot die taak mede behoort het verschaffen van alle informatie aan de gebruikers van medicijnen over de bijwerkingen en gevaren die het CBG bekend zijn. De gang van zaken rond het Strattera-rapport over de bijwerkingen ervan heeft de sterke indruk gewekt dat het CBG de belangen van de farmaceuten stelt boven de belangen van de burgers die zij geacht wordt te beschermen tegen gevaarlijke medicijnen en medicijnen die niet werken.

Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen is het middel in 2007 51.000 keer voorgeschreven, voornamelijk aan kinderen. Het is pas 3 jaar op de Nederlandse markt en er zijn al meer dan 11.000 kinderen die het nu voorgeschreven krijgen, door een effectieve marketing-campagne van Eli Lilly. Met een officiëel suicide-risico van 1% betekent dit dat het CBG het acceptabel vindt dat ieder jaar meer dan 110 kinderen langdurig in ernstig levensgevaar verkeren doordat Strattera hen aanzet tot het plegen van zelfmoord. Het werkelijke aantal doden door het middel is waarschijnlijk hoger dan de door Eli Lilly erkende 24 doden.

Waarom wordt de 'Zweedse band' wel verboden vanwege 7 doden en wordt Strattera niet verboden vanwege de 95 doden die al geteld zijn in de Periodic Safety Update Reports van de FDA? Ligt het antwoord er in dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) minder enge banden heeft met de farmaceut? Komt het omdat die Zweedse banden niet door Eli Lilly geproduceerd worden? Zijn de zelfmoordgedachten en de wanhoop van die kinderen minder ernstig dan de frustratie en het onmachtgevoel van de vastgebonden demente patiënten? Heeft het CBG ooit zelf wel eens een farmaceutisch middel afgewezen? In hoeverre heeft de financiële macht van Eli Lilly grip op het CBG, de zorgsector en de wetenschappers?

Waar: CBG gebouw, Kalvermarkt 53, Den Haag

Wanneer: Vrijdagmiddag 21 november, 14:00 uur

De demonstratie heeft een vreedzaam karakter en omvat o.a. het aanbieden van een petitie door ouders van ADHD-kinderen.

Meer informatie

             19 november 2008                                                                                                                                                                                                           Samenstelling: Karel Jeelof


017