Belevenissen op Pilion


 

            Deze zomer brachten mijn vrouw en ik onze vakantie door op het schiereiland Pilion, dat aan de oostkant van het vasteland van Griekenland ligt. We hadden een appartement in een plaatsje aan de westkust van dat schiereiland, waar de zee zo kalm als een meer is, omdat ze er bijna geheel door bergen is omsloten. Die konden we aan de overkant nog zien, op zo’n 30 km afstand.

 

 

            Op een rondtrip genoten we van de bergen, de bossen en de dorpjes en zagen we een boom die een stam had met een omtrek van 14 meter en die meer dan 1000 jaar oud was. Zijn takken en bladeren reikten tot ver over een groot deel van het dorpsplein. We zaten op het terras eronder en voelden de verkoeling en de kalmte die hij bood. Ik realiseerde me dat dit voor mij de eerste keer op deze planeet was dat ik iets tegenkwam dat al zo lang leeft en dat ik me daar volledig bewust van was en van mijn bewondering en ARC voor de boom.
 

ARC, afkorting van Affiniteit, Realiteit en Communicatie, die met elkaar Begrip vormen. Als je ‘in ARC’ met iemand bent, heb je genegenheid voor die persoon, kun je vanuit diens gezichtspunt naar de dingen kijken en heb je een vrije gedachten uitwisseling met hem; je begrijpt die persoon.

 


            Bij het smalle strand bij ons appartement dreven we vaak op het heldere water en keken we naar de vissen en zwommen we tussen ze. Deze vissen, klein en groter, tot 30 centimeter lang, waren helemaal niet bang en hadden ons helemaal in hun domein geaccepteerd. Af en toe sprong er een vis op uit het water en liet zo zien dat hij er net zo van genoot als wij.

             Ons appartement stond vlak bij het strand, alleen daarvan gescheiden door een lokaal weggetje. De ochtend dat de vakantie eindigde stonden we daarop te wachten voor de bus die ons zou ophalen om ons naar het vliegveld te brengen. Toen die kwam keken we nog eens over het water en zei mijn vrouw ‘Dag visjes’. Amper 2 seconden later sprong een hele school vissen op uit het water, dook er weer in, sprong weer op en dook er weer in. We wisten allebei dat ze ons afscheid hadden beantwoord.

 Karel                                                                         Amsterdam, 13 augustus 2004
 


Home

Foto's en tekst, © Karel Jeelof, 19 januari 2008