Ruimtelijke indeling

De ruimtelijke indeling van de gemeente moet evenwichtig plaatsvinden. Het gaat daarbij om een afstemming van wonen, werken, verzorgen, recreNren, verkeer, en natuur en milieu. De vaak tegengestelde belangen moeten zorgvuldig worden afgewogen. Een adequaat (juridisch) kader is daarom onontbeerlijk. De ruimtelijke ontwikkelingskaders voor het Landelijk Gebied, de Westeinderroute en het Centrum leggen de ruimtelijke voornemens voor de middellange en lange termijn vast. D66 is van mening dat bestemmingsplannen actueel dienen te blijven. Dit kan gestalte krijgen door elke paar jaar een moment van evaluatie in te bouwen met de meest betrokkenen bij de uitvoering, vergunningverlening en de handhaving van bestemmingsplannen.

Woningbouw

D66 pleit al jaren voor experimentele bouwvormen, die uiteraard wel betaalbaar moeten zijn. Ondanks alle grote woorden van B & W duurt het veel te lang tot dit van de grond komt.
De woningbouwplannen die thans in voorbereiding zijn, dienen ook te worden uitgevoerd. In de Startdocumenten voor de woningbouwlokaties zijn de uitgangspunten voor de ontwikkeling van de woningbouwplannen neergelegd. Maar ten aanzien van de milieuaspecten zijn die uitgangspunten naar de mening van D66 niet vergaand genoeg. Het gaat daarbij om de energieprestatienorm, het gebruik van duurzaam hout en de oriëntatie van de woningen op de zon.

Beeldkwaliteitsplan

Naast de bovengenoemde aspecten vindt D66 het van belang dat de woningbouwlokaties worden ontwikkeld in een nauwe samenwerking tussen verschillende bij de woningbouw betrokken disciplines (o.a. stedenbouw, architectuur, ontwikkelaars, ambtelijke diensten). Die samenwerking moet tot uitdrukking komen in een vastgesteld beeldkwaliteitsplan, waarin de bestaande en gewenste kwaliteit van de bebouwde en onbebouwde omgeving moet worden vastgelegd.

Skeletbouw

Als daar belangstelling voor is, moet ook skeletbouw mogelijk zijn van woningen die door de toekomstige bewoners zelf kunnen worden afgebouwd. De mogelijkheid van "ecologisch bouwen" dient voor ieder project te worden voorgestaan; hieronder valt energie-extensief bouwen, bouwen met terugwinbare materialen en geen toepassing van PVC of hardhout.

Woonarken

Woonarken moeten worden beschouwd als een volwaardige vorm van huisvesting. Voor de mensen die deze vorm van wonen - soms noodgedwongen - willen kiezen, moet die mogelijkheid worden geboden door de aanleg van enkele bescheiden woonarkenparken. Door de woonarken bij elkaar te leggen, wordt de sociale veiligheid bevorderd, zijn de kosten voor aansluitingen lager en wordt de aansluiting op het riool mogelijk. Ook moeten de woonarken goed bereikbaar zijn voor ambulance en brandweer.