Emancipatie

De gemeente moet alles doen om achterstelling op grond van geslacht, leeftijd, huidskleur, seksuele geaardheid, geloofsovertuiging, leefvorm en nationaliteit te voorkomen en te bestrijden. Ook mensen met een handicap moeten dezelfde rechten, plichten en mogelijkheden hebben als alle anderen. Goede voorlichting aan deze groepen over wat er zich in de maatschappij afspeelt en at er allemaal geregeld is, is daarbij dringend noodzakelijk.

Gemeentepersoneel

Bij het gemeentepersoneel moet - bij gelijke geschiktheid - de voorkeur worden gegeven aan vrouwen, allochtonen of gehandicapten, vooral op leidinggevend niveau. In de sollicitatiecommissies moeten zo mogelijk even veel vrouwen als mannen zitten. Het gemeentelijk apparaat moet klantvriendelijk opereren, waarbij de privacy - bijvoorbeeld door aparte spreekkamers - beschermd wordt. Het gemeentepersoneel moet binnen de organisatie zo flexibel mogelijk inzetbaar zijn. Het volgen van gerichte opleidingen moet gestimuleerd worden.

Verdeling van woonruimte

Gemeentelijke plannen moeten worden getoetst op hun emancipatiegehalte. Steeds moet de vraag worden gesteld: wordt er wel voldoende rekening gehouden met ouderen, jongeren, gehandicapten, autochtonen en allochtonen. Dat geldt vooral bij de verdeling van woonruimte. D66 was er een groot voorstander van dat het Groene-Kruisgebouw aan de Ophelialaan voor jongerenhuisvesting geschikt gemaakt werd. Ook de verbouwing van het bejaardentehuis aan het Seringenpark tot wooneenheden voor senioren en alleenstaanden heeft alle steun van D66 gehad. Bij leeg gekomen huizen moet bekeken worden of die niet in meerdere wooneenheden opgedeeld kunnen worden. Vooral (betaalbare) jongerenhuisvesting blijft nodig. In de komende raadsperiode moet er een plan van aanpak komen voor de herinrichting van het steeds meer verloederende voormalige bedrijfsterrein van Centraal Nederland.

Kinderopvang

Mannen en vrouwen moeten economisch zelfstandig kunnen zijn. De betaalde arbeid buitenshuis en de (zorg)taken thuis moeten eerlijker worden verdeeld. Daarvoor is onder meer een goede kinderopvang nodig. De gemeente moet het bedrijfsleven te hulp komen bij het opzetten van bedrijfscrPches. Aalsmeer zal actief moeten inspelen op de beschikbaar komende stimuleringsgelden voor onder meer buitenschoolse opvang van vier- tot twaalfjarigen. Daarbij moet ook gekeken worden naar samenwerking met sportinstellingen en culturele organisaties.

Vrouwen

De gemeente moet ervoor zorgen dat vrouwen in Aalsmeer op een laagdrempelige wijze geinformeerd kunnen worden over cursussen, activiteiten en verenigingen in Aalsmeer en omgeving.

Jongeren

D66 is voorstander van het plaatselijk integraal jeugdbeleid, waarbij organisaties die met jongeren te maken hebben, regelmatig met elkaar om de tafel zitten (zoals in de SWA). Op die wijze worden problemen vroegtijdig gesignaleerd en kan zoveel mogelijk worden voorkomen dat jongeren uit de boot vallen. Activiteiten die aansluiten bij de leefwereld van jongeren moeten worden bevorderd. Maar tegen vandalisme moet snel en effectief worden opgetreden door middel van het zogenoemde lik-op-stuk-beleid. Scholen hebben een belangrijke rol in integraal jeugdbeleid, omdat zij problemen kunnen signaleren en doorverwijzen. Welzijnsorganisaties en de jeugdgezondheidszorg moeten de ouders zo nodig steunen bij de opvoeding en vroegtijdig eventuele gezinsproblemen signaleren. Jongerencentra als Kaoetsjoek en de Binding doen goed werk en moeten worden gesteund. Wel moet steeds worden bekeken of de faciliteiten en de ruimte optimaal worden gebruikt. D66 zal zich blijven inzetten voor goede, betaalbare jongerenhuisvesting, niet alleen bij nieuwe projecten als Kudelstaart-Zuid en Aalsmeer-Dorp, maar ook als het gaat om bestaande woningen. Als grote woningen vrijkomen, moet bekeken worden of ze kunnen worden opgedeeld voor jongerenhuisvesting.

Ouderen

Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen (blijven) wonen. Door een scherpe indicatiestelling wordt het opnamebeleid voor verzorgingshuizen verder gereguleerd. Dit betekent dat voor een grote groep ouderen in het verzorgingshuis geen plaats meer zal zijn. Alternatieve vormen van huisvesting en zorg moeten worden gerealiseerd. D66 vindt dat nieuwe vormen van zorg verder dienen te worden ontwikkeld, zoals de realisering van voldoende aanleunwoningen bij de verzorgingshuizen en diverse mogelijkheden van een flankerend beleid (zorgpakketten, maaltijdverstrekking, alarmering enz.).

Gehandicapten

Ook gehandicapten moeten zelfstandig kunnen wonen en kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven: vrije-tijdsbesteding, onderwijs en vorming. Zowel de thuiszorg, de gezondheidszorg als de hulpmiddelenverstrekking moeten daarop gericht zijn. Iemand met een handicap dient gelijkwaardige financiNle mogelijkheden te hebben als iemand zonder handicap. Gehandicapten en hun verwanten moeten niet zelf opdraaien voor de kosten die extra voorzieningen en hulpmiddelen met zich meebrengen. Gebouwen waar openbare activiteiten plaatsvinden moeten voor iedereen bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar zijn. Gehandicapten moeten zonder obstakels aan het verkeer kunnen deelnemen. Reclameborden op straat moeten geen hinderpalen voor invalidenwagens worden.

Homo-huwelijk

Onderscheid op grond van het feit dat iemand homoseksueel is, is onrechtvaardig en verboden. De gemeente moet eraan meewerken, het homo-huwelijk in Aalsmeer mogelijk te maken.

Allochtonen

Iedereen die legaal in Nederland woont, moet dezelfde kansen krijgen als alle Nederlanders. De gemeente moet veel aandacht besteden aan de integratie van in Aalsmeer wonende allochtonen. Daarbij moet intensief worden samen-gewerkt met de SOVA ( Vluchtelingenwerk Uithoorn Aalsmeer).