Openbaar bestuur

De overheid is er voor de burgers en niet andersom. D66 is voorstander van openbaarheid van alle fractievergaderingen die op het Gemeentehuis worden gehouden. Ook pleit D66 al jaren voor spreekrecht van bezoekers van commissievergaderingen, in eerste en tweede termijn. Dat is er gekomen. Nu nog het inspreekrecht bij vergaderingen van de gemeenteraad en openbare fractievergaderingen.

Regionale samenwerking

Regionale samenwerking - ook binnen het ROA - blijft noodzakelijk om veel vraagstukken effectief aan te pakken. De gemeente Aalsmeer is verenigd met de gemeenten Uithoorn, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouderkerk a/d Amstel en Diemen in het Amstelland-Meerlanden Overleg. Dit samenwerkingsverband heeft laten zien dat gezamenlijk een verbeterde en goedkopere dienstverlening aan de inwoners van Aalsmeer kan worden geboden. D66 wil de wensen van inwoners van de regio centraal stellen (en niet die van de afzonderlijke gemeentelijke organisaties). Het primaat ligt hierbij bij de politiek die bijvoorbeeld middels projectorganisaties met raadsleden uit alle eelnemende gemeenten oplossingen voor specifieke regionale problemen aandragen. Afstemming van investeringen in sport-accommodaties is hier een voorbeeld van. Uiteindelijk dient samenwerking te leiden tot lagere kosten doordat minder ambtenaren nodig zijn en goedkoper ingekocht kan worden - wat uiteindelijk moet leiden tot lagere gemeentelijke heffingen

Wijkgericht

Het bestuur en de fractie van D66 hebben regelmatig contact met de wijkverenigingen in Aalsmeer Oost, Stommeer-Zuid, Hornmeer en de Dorpsraad Kudelstaart om ervoor te zorgen dat hun stem optimaal gehoord wordt in de raad. D66 pleit ervoor dat inwoners zoveel mogelijk zelf meepraten en meedenken over de aangelegenheden van de eigen wijk of straat. Voorwaarde is hierbij dat de besluitvorming voor iedereen open en helder is. De gemeente dient hierbij voorrang te geven in de behandeling van vragen en voorstellen die op eigen initiatief van een buurt of wijk naar de gemeente gaan. Daarnaast dient de gemeente het meedenken actief te stimuleren door faciliteiten (vergaderruimte, informatiemateriaal etc.) ter beschikking te stellen aan de inwoners. Ook het oprichten van projectgroepen om mee te denken over de plannen in de wijken moet door de gemeente geVnitieerd worden. De Dorpsraad Kudelstaart en de diverse wijkraden kunnen hierbij een co`rdinerende rol vervullen. Op het gemeentehuis moeten zij een direct aanspreekbare persoon hebben. Speciale (commissie)vergaderingen in de wijk moeten ervoor zorgen dat bewoners de gelegenheid krijgen de specifieke problematiek aan de orde te stellen. Ook moeten de wijkraden uit de gemeentebegroting een eigen klein budget krijgen om zelf kleine projecten (bijvoorbeeld het inhuren van deskundigen of de aanschaf van speelmateriaal of bloembakken) te kunnen opzetten en te realiseren. De directe betrokkenheid van de wethouders bij de wijken is van groot belang. Iedere wethouder moet daarom een of meer wijken in portefeuille hebben, waarin hij of zij regelmatig op vergaderingen en activiteiten verschijnt.