Samenvatting casus door Irene Wonders, postcode: 5144 GA 

e-mail: irenewonders@zonnet.nl

 

m/v  leeftijd:  Mw. H. 72 jaar

8  keren adem- en ontspanningstherapie, van 8-3-08 t/m 17-7-08

 

setting/medebehandeling/verwijzing

poliklinische revalidatie:

medebehandeling: ergotherapie, fysiotherapie, bewegingsagoog, maatschappelijk werk,

verwijzing voor AOT door behandelteam

klachten/probleemstelling

effect

1 moeizaam lopen 

verbeterd

2 malen en piekeren

verbeterd

3  gespannen en opgejaagd gevoel

verbeterd

NVL lijst: 24 punten

ATL lijst:  30 punten

18

21

diagnose

ICVA li hemisfeer met lichte parese re lichaamshelft en licht cognitieve problemen juli 2007

Eerder ICVA li 2001

Openhart operatie 2001

hartritmestoornissen geconstateerd. 10-5-08

 

Medicatie:Acetylsalicylzuur,Aprovel,Hypromellose, Nexium, Persantin Retard, Pravastine

Spironolacton

beperkende voorwaarden:

somatisch mw heeft een kwetsbaar hart- en vaatstelsel , dat van invloed kan blijven op haar lopen (en andere activiteiten). Een pacemaker maakt het mogelijk weer beter te lopen.  Mw heeft een enkelvoetorthese rechts. Deze is tussentijds bijgesteld. Heeft mogelijk ook een positief effect op het lopen.

Psychisch: Mw is een “doordouwer” en heeft de neiging tot overbelasten. Ze is een gedreven persoonlijkheid

Ingang: instructies

Mw oefent thuis dagelijks en merkt dat de oefeningen “aandacht verzamelen, aandacht achterkant en hoofdrollen” haar rustiger maken in haar hoofd en haar benen voelen zwaar en loom. (Het “malen”wordt minder).

De zitoefening zit voeten drukken doen haar steviger zitten met  meer rust en stilte  in het hoofd. “staan gewicht verschuiven” brengt de aandacht bij haar benen. Ze staat steviger en voelt  bewuster dat ze staat op beide benen. En ze wordt zich bewust dat ze vaak haar rechter been ontlast.  Een evenwichtigere verdeling van de druk over beide benen geeft spanningsvermindering in rechter voet.  Haar rechter lichaamszijde is meer in de aandacht (prettiger) Ook haar hoofd is weer rustiger

handgrepen

Handgreep wervelkolom schommelen:

Geleidelijk aan voelt mw  meer beweging in heel de wervelkolom. De ademhaling ervaart zij totaler, met meer bewustwording van de pauzes tussen in-en uit-ademing. Dit is ook nog voelbaar in stand. Rustiger in hoofd.

Deze handgreep heeft geen langdurige nawerking in de vorm van dat zij de ervaring zelf kan oproepen.

Processen:

Herstel van evenwicht: mw is zich bewuster geworden van het belang van rustmomenten in relatie tot inspanning. Ze geeft haar ontspanningsoefeningen een bewuste plaats op de dag en past ze spelenderwijs toe gedurende de dag. Ze kan nu beter herkennen dat de ontspanning haar goed doet, m.n. haar rustiger maakt in haar hoofd.

Aandachtsverschuiving: aandacht van actief naar passief: hoofd is stiller en rustiger. En aandacht van hoofd naar benen (van boven naar beneden)

Spanningsvermindering: afname van spanning in benen en romp

Lichaamsbewustwording: mw herkent eerder spanningstoename en is zich bewuster van haar lichaam (m.n haar rechter kant). Ze ervaart dat ze  steviger en voller zit na de zitoefening en staat op beide benen.

Cognitieve herstructurering: De stress van het “moeten”in het dagelijks leven is minder geworden. Ze ervaart minder tijddruk en voelt zich meer ontspannen

 

Conclusie:

Het piekeren en malen en gespannen en opgejaagd gevoel zijn ten dele gevolg van dysfunctionele spanning (overspanning) en zijn afgenomen als gevolg van de toename van interne zelfregulatie.

Het moeizaam lopen is verbeterd als gevolg van de behandeling van het hartfalen. Na het inbrengen van de pacemaker kon mw. al weer spoedig  2x een half uur lopen. Ook de enkelvoetorthese is bijgesteld en vormt geen belemmering meer. Er was geen relatie met spanning en ontspanning

Natuurlijk zijn ook de zorgen rondom het hartfalen een bron van spanningstoename geweest, maar mw. was al jaren bekend met klachten als piekeren en een gespannen opgejaagd gevoel. Deze zijn als gevolg van AOT verbeterd. De persoonlijkheid van mw. is hetzelfde gebleven, maar haar gedrevenheid  bleek geen beperkende factor te zijn voor verbetering van de klachten

niveau van overspanning:

in balans, verstoord, sterk verstoord

 

overspanning is in balans