Samenvatting casus K Wienbelt, postcode 7545 RR, e-mail: k.wienbelt@planet.nl

Vrouw van 40 jaar, gehuwd, 2 kinderen

activiteitenbegeleidster

9 keer adem- en ontspanningstherapie

Setting : revalidatie

Medebehandeling : manuele therapie/oefentherapie.

Ze wilde geen psychologische begeleiding.

klachten/probleemstelling

Effect

1 Nek-armklachten

- verbeterd

2 Hoofdpijn

- sterk verbeterd

3 Slaapt slecht door pijn m.a.g. vermoeidheid

- verbeterd

4 Nijmeegse vragenlijst

Van 17 naar 10

1. diagnose

" Whiplashbeeld "

2. beperkende voorwaarden:

  • Perfectionisme
  • Sterk verantwoordelijkheidsgevoel : voelt zich de spil van het gezin

Ingang: instructies

"Hoorbaar uit": deze oefent ze enkele malen per dag. Ze geeft aan dat ze hiermee de spanning in haar lichaam enigszins kan beïnvloeden.

"Steunvlakken voelen in zit en stand": deze oefent ze vaak op een dag tijdens activiteiten. Voelt haar benen meer, en voelt zich " losser" en "zwaarder".

"Inadempauze", "buik/borst": deze instructies herhaalt ze slechts zelden. Wel neemt ze meer tijd voor inademing tijdens gesprekken na de ervaring van deze instructies.

handgrepen

"voeten vasthouden" : herkent bij deze handgreep dat ze iemand is die zich moeilijk kan overgeven en alles onder controle wil houden.

"wervelkolom schommelen" : wordt zich bewust van hoge spanning die iets afneemt.

 

Processen

- Lichaamsbewustwording: voelt haar lichaam beter, voelt weer dat ze benen heeft, staat steviger. Ze reageert meer op lichaamssignalen; ze geeft op haar werk aan wat ze wel en wat ze niet aan kan en accepteert niet alle werkhoudingen meer. Ze reageert op opkomende klachten d.m.v. houdingsverandering en het nemen van pauzes. Ook in de thuissituatie voelt ze duidelijker haar grenzen en reageert hierop: ze neemt niet alles meer op zich [verantwoordelijkheidsgevoel] en niet alles hoeft direct af.

- Functioneel ademen: ademt makkelijker, minder ademtekort, spreekt minder snel, neemt meer tijd voor inademen tijdens gesprekken, heeft meer rust in zichzelf en daardoor meer contact met de ander.

 

 

- Cognitieve herstructurering: ziet het belang in van pauzes, relativeren en het aangeven van grenzen. Ze beseft dat spanning een relatie heeft met klachten. Ze laat problemen bij wie ze horen. Ze beseft dat de omgeving geen schuld heeft aan haar klachten; dit maakt haar minder chagrijnig t.o.v. haar huisgenoten [stemmingsverbetering].

-Herstel van evenwicht: neemt meer pauzes; voelt na, na activiteiten en gesprekken.

- Aandachtsverschuiving: valt gemakkelijker in slaap.

- Functioneel bewegen / Spanningsvermindering: komen niet goed op gang; bewegingen verlopen niet soepel en met teveel inspanning.

 

Conclusie :

Klachten waren voor een groot deel het gevolg van overspanning, want er is een ingang gevonden, er zijn meerdere processen opgang gekomen en er is effect op de klachten; deze zijn redelijk goed door haarzelf te regelen nu. De interne zelfregulatie is toegenomen.

De beperkende voorwaarden zijn gedurende de behandeling afgenomen; via lichaamsbewustwording realiseert zij zich dat ze zichzelf onnodig onder druk zet en ze stopt hiermee.

 

Niveau van overspanning:

verstoord : er is een enkele instructie die lukt, maar de uitvoering blijft in het algemeen moeizaam; de meeste lukken niet.