Samenvatting casus door Moniek Westenend, postcode: 7204 CV,  e-mail:  rozenhoffysio@tiscali.nl

 

man leeftijd: 58jaar,getrouwd,kinderen uit huis,werkt in automatisering 

8 keren adem- en ontspanningstherapie

Periode 06-04 tot 04-08

setting/medebehandeling/verwijzing

verwezen door huisarts

medebehandelaar psychotherapeut

klachten/probleemstelling

effect

1 slaapproblemen

Verdwenen

2 vastzetten adem, zowel in rust als bij bewegen neemt hij van zichzelf waar dat er momenten zijn waarop hij na inademen niet vanzelf weer over gaat in een uitademing.

Sterk verbeterd, soms nog aanwezig, maar kan dit waarnemen en vervolgens doorademen

 

ATL 25

NVL 14

ATL tussentijds 26,  laatste keer 5

 

1. diagnose

Op de verwijsbrief heeft de huisarts het volgende geschreven: slecht slapen, moeite met verwerken van emoties, kan niet doorademen, zet middenrif vast

 

2. beperkende voorwaarden:

sociaal: Tijdens de behandelperiode werd de werksituatie onzekerder i.v.m. de kredietcrisis, dit gaf extra onrust en spanningen. Nadat hij besloot gebruik te maken van een afvloeiingsregeling nam de spanning af.

Ingang: instructies

Onderstaande instructies werden ook thuis geoefend

Zit voeten drukken

Zit benen wrijven

Stand gewicht verschuiven

Stand benen/borst wrijven

Stand armen zwaaien

Ruglig voeten optrekken

Bij het navragen van oefenervaringen is niet specifiek een ervaring per oefening genoemd .

De meest genoemde ervaringen waren: het lichaam meer/duidelijker waarnemen, zwaar gevoel lichaam, meer contact met de grond, een meer ontspannen gevoel

handgrepen

Tweetal zit lendenadem

Het effect van deze handgreep was meer ontspannen zitten na afloop, benen zwaar en bij het staan na afloop meer contact met de grond

 

 

Processen

Cognitieve herstructurering: vanaf zijn jeugd had hij signalen vanuit borst en buik altijd gezien als een teken dat er iets mis is met het lichaam,nu begrijpt hij dat ‘voelen’ niet verkeerd is maar normaal.

Lichaamsbewustwording: het wordt steeds normaler om zijn lichaam te voelen, hij voelt hoe het lichaam contact maakt met de bank, meer lichaamsdelen worden voelbaar, tintelingen in lichaam zijn voelbaar, het wordt steeds gemakkelijker om ervaringen onder woorden te brengen.

 

Spanningsvermindering: het lichaam voelt zwaar aan, schouders hangen meer, kan meer ontspannen zitten.

Aandacht verschuiving: staat steviger met zijn voeten op de grond en het hoofd is leger.

Functioneel ademen: kan adem waarnemen zonder dat adempatroon verandert.

Functioneel bewegen: bij de instructie ruglig voeten optrekken beweegt het bekken mee.

 

Conclusie:

Op het moment dat de behandelingen stopten had dhr. K. geen slaapproblemen meer en merkte hij dat hij in rust en bij activiteit normaal bleef doorademen. Dit viel ongeveer samen met zijn besluit om te stoppen met werken en van een afvloeiingsregeling gebruik te maken. Voor een deel zijn deze veranderingen ook toe te schrijven aan een toename van zelfregulatie aangezien deze klachten al bestonden voordat zich problemen op het werk voordeden.

De psychotherapie had een belangrijke rol m.b.t. de communicatie thuis, hij kon de beslissing van zijn dochter om tijdelijk geen contact te hebben beter gaan respecteren .Het uiten van gevoelens maar ook het voelen van signalen uit het lichaam werd steeds normaler mede doordat oude patronen waarbij dit weggedrukt werd zichtbaar werden en ook besproken bij de psychotherapeut. 

niveau van overspanning:

Het niveau van overspanning was vanaf het begin in balans. Bijna allen oefeningen konden goed worden uitgevoerd en positief beleefd worden