Samenvatting casus door Mieke Weekers, postcode: 6573 EB ,  e-mail: m.weekers@live.nl

 

20-jarige studente , thuiswonend.

7  keren adem- en ontspanningstherapie

 

Verwezen door de psycholoog. Combinatiebehandeling cognitieve gedragstherapie en AOT is aangewezen.

Setting ; particuliere praktijk

klachten/probleemstelling

effect

1. Hoofdpijn

Sterk verbeterd

2. Schouderklachten

Beter

1. diagnose

Spierspanninghoofdpijn. Geconstateerd door de

Hoofdpijnpoli. De huisarts heeft verwezen naar de psycholoog. Geen medicijngebruik.

De klachten ontstonden na het doormaken van de ziekte van Pfeiffer, 7 maanden geleden, die 2 maanden terug herstelde. Fysiotherapie had geen blijvend resultaat.

 

 

2. beperkende voorwaarden:

Psychisch: Haar coping stijl blijft een spanningsbron; als ze het druk heeft spant ze aan en komen klachten in de schouders. Een extra moeilijkheid is het feit dat ze beperkingen moeilijk accepteert.  Met oefeningen, het nemen van rustmomenten en veranderde cognities kan ze de klachten redelijk acceptabel houden. Bij de psycholoog heeft ze haar kijk op de plaats van beperkingen in haar leven bijgesteld. De kans op recidive zal mede afhangen van hoe ze met zichzelf omgaat

 Ingang: instructies

Ademhaling volgen en zit, benen wrijven: Deze oefeningen ontspannen en maken het hoofd leeg.Ze doet dit regelmatig thuis en kan hiermee haar klachten in de hand houden. Het was verassend voor haar dat er veel meer ademruimte was dan ze gewend was, dat er een heel onderlichaam bestond dat ook meedeed. Als dit voelbaar ontspant geeft het een sterke verandering.

handgrepen

Wervelkolom schommelen. De lengteadem wordt hiermee gestimuleerd en dit geeft haar rust en ontspannen schouders.

Haptonomische mobilisatie.

Dit geeft haar een diep gevoel van ontspanning waardoor ze dit ook sneller herkent bij andere oefeningen.

Processen

Aandachtsverschuiving: De fixatie op het spanningsgebied wordt losgelaten en de spanning anders ervaren.

Spanningsvermindering. Haar schouders worden lichter en haar hoofd leger.

Lichaamsbewustwording. Ze is zich bewust van haar opbouw van spanning en de impact die drukte op haar heeft. Ze probeert dan in te grijpen door rustmomenten te nemen en minder afspraken te maken.

Herstel van evenwicht. Van aandacht op het hoofd en bovendeel van het lichaam is de aandacht  over het hele lichaam verdeeld. Ze brengt daarnaast meer evenwicht in aktie en rust.

 

Functionele ademhaling. Waar ze eerst alleen de borst gebruikte met ademen, maakt ze nu gebruik van de hele ademruimte. De ademhaling is flexibeler.

Functioneel bewegen is hier een dysfunctioneel proces. Ontspannen blijven bij drukte gaat niet vanzelf. Hier moet ze bewust voor ingrijpen. Dit kan wel nog komen.

 

Conclusie:

De hoofdpijn is in hoge mate gevolg van dysfunctionele spanning en heeft goed gereageerd op de toename van interne zelfregulatie. De schouderklachten wisselen onder invloed van externe druk. Bij externe druk is er toenemende spanning in nek en schouders. Ondanks terugval bij externe druk is er toch een toename van zelfregulatie. De klachten reageren op de oefeningen en ze voelt dit als een handvat waarmee ze druk beter aan kan.

Door de psychologische behandeling gaat ze beter om met de beperkingen die het leven nu eenmaal heeft.

De zelfregulatie is kwetsbaar; verdergaan in groepsverband wordt geadviseerd.

niveau van overspanning:

tussen verstoord en in balans: de helft van de instructies lukten goed.