Samenvatting casus door Loes Wanschers, postcode: 7608 JH, e-mail: loeswanschers@hotmail.com

 

man  leeftijd: 38 jaar, gehuwd, 2 kinderen, arbeidsdeskundige bij Arbo dienst.

8  keren adem- en ontspanningstherapie

Man had samen met zijn vrouw een cursus zwangerschapsyoga bij mij gedaan, voelde toen invloed van spanning op zijn adem, wilde daarom 4 proefbehandelingen..

klachten/probleemstelling

effect

1 Moeite met ademhalen, niet diep kunnen doorademen

Sterk verbeterd

2 Praten heel vermoeiend ( benauwd, adem tekort )

Sterk verbeterd

3 Pijnlijke steken in borst/ druk op borst

Sterk verbeterd

4 Migraine

Verdwenen

NVL: 23

NVL 9

1. diagnose

Astma gesteld in 2005 door longarts.

 

 

2. beperkende voorwaarden: Astma

Psychisch: Grote angst voor ademhalen of voor benauwdheid? Is heel druk, wil alles goed, bang om fouten te maken.

Somatisch: Stijfheid van lichaam (slechte conditie)

Ingang: instructies

Aandacht op ademhaling richten, naar voeten ademen, met aandacht langzaam inademen,  inadempauze, adembeweging voelen: hij oefent dit dagelijks zowel thuis als op zijn werk. Hij voelt dat hij dan spanning loslaat, rust krijgt in zijn hoofd, minder gejaagd voelt en rustiger ademt.

Bewustzijn voeten, gewicht naar voeten laten zakken, aandacht bij voeten. ( zelfde als hierboven ).

Uitdrukking gezicht: hierdoor ontspanning gezicht en meer ruimte om te ademen, hij voelt duidelijk dat spanning in gezicht spanning veroorzaakt in borstkas, waardoor hij moeilijker ademt. Ook dit oefent hij dagelijks zowel thuis als op zijn werk.

Ruglig, armen zijwaarts: geeft ruimte en aangenaam gevoel in  schouders/nek/hoofd, meer ruimte om te ademen, en rust in zijn hoofd. Deze instructie oefent hij voornamelijk s,avonds in bed.

Ruglig, stand hoofd: directe ontspanning in hoofd , ruimte in nek, verdieping  van adem en makkelijker ademen. Deze instructie ook voornamelijk s,avonds in bed.

handgrepen

Voeten houden; rust/ontspanning ( zelfs toen man tegen astma aanval aanzat.

Voeten houden en trekken/duwen: zeer aangenaam, alsof zijn hele lichaam werd losgeschud.

Instructie lendeadem: meeduwen met uitademing: heel aangenaam dat hij geholpen werd met uitademen.

Processen

Functioneel ademen: kan inname medicatie uitstellen door bewust te ademen. Puf nemen is door instructie (inadempauze) niet meer beangstigend. Door bewust ademen veel minder spanning. Praten is niet meer zo vermoeiend en hij komt tijdens praten lang niet meer zo vaak adem te kort.

Lichaamsbewustwording: dagelijks is hij zich regelmatig bewust van spanning  in zijn lichaam ( vooral zijn gezicht, hij geeft aan dat vooral zijn voorhoofd trekt en  strak voelt ) .Ook is hij zich vaak bewust van zijn houding, in elkaar gezakt zitten geeft spanning ( voelt stijf geeft hij aan ) in nek/schoudergebied en beperkt functioneel ademen .

Spanningsvermindering: door bewustwording en instructies thuis te doen kan hij spanning bij zichzelf verminderen. Dat blijkt uit rust in zijn lichaam, hoofd en ademhaling die ontstaan op het moment dat hij de aandacht bij zichzelf brengt, of een instructie doet

Cognitieve herstructurering: is gaan nadenken over zichzelf en hoe gespannen hij vaak was/is. Realiseert zich hoe groot de invloed van spanning op zijn  ademhaling is, tevens hoe belangrijk rust voor hem is .

 

 

 

Conclusie

De klachten waren grotendeels gevolg van gewone overspanning. Zij hebben goed gereageerd op de grote toename in zijn vermogen tot interne zelfregulatie. De belangrijkste beperkende voorwaarde, zijn grote angst voor de ademhaling, is verdwenen. Hij heeft veel meer invloed gekregen op de klachten die ontstaan zijn door de astma. Instructies doet hij regelmatig, maar wat voor hem nog belangrijker is dat hij zich dagelijks de hele dag door zeer regelmatig bewust is van zijn ademhaling en overspanning, en hier iets meedoet. Disfunctioneel  ademen is nu vaak functioneel ademen.

niveau van overspanning

in balans, van de 22 instructies die gedaan zijn, lukken er 15 goed.

 

.