Samenvatting casus Els van Mourik, postcode: 3034 CA, e-mail: eajm.van.mourik@de-stromen.nl

Vrouw, 57 jaar

9 maal adem- en ontspanningstherapie

Behandeling in fysiotherapiepraktijk op verwijzing van huisarts

klachten/probleemstelling

Effect einde behandeling

follow-up na 2 maanden

1 hoofdpijn

Beter

beter

2 duizeligheid

Iets verminderd

iets verminderd

3 stijve nek

Verdwenen

verdwenen

4 snelle adem, benauwd gevoel, moeite met doorademen

Verbeterd

Onveranderd

Score Nijmeegse lijst 34

21

27

Diagnose.

Op de verwijzing stond geen medische diagnose. Al 40 jaar bekend met angst en paniekstoornis waarvoor jarenlange opname.

 

Beperkende voorwaarden:

Woont sinds 2 jaar zelfstandig, is eenzaam en heeft moeite om financieel rond te komen. Kan zich net handhaven. Derhalve nauwelijks ruimte voor externe zelfregulatie

Sterke patroonbinding. Onzekerheid over uitvoering oefeningen

Ingang: instructies

zit voeten drukken: wordt rustiger, minder gejaagd, spierspanning in nek/schoudergordel vermindert.

Hoorbaar uitademen: adem wordt rustiger, zakt iets naar buik. Mevrouw wordt rustiger. Praat minder hard en gejaagd.

zit, stand voeten: zit makkelijker en minder alert

Handgrepen

geen.

Processen

-aandachtsverschuiving: aandacht bewust naar adem en beweging brengen geeft een mentaal anker waardoor ze minder piekert en rustiger wordt. Hoorbaar uitademen gaf, ook toen er nog geen verandering in de adembeweging zichtbaar was, rust in het hoofd.

- spanningsvermindering: zitvlak, benen, schouders en het gezicht ontspannen zichtbaar tijdens zit/voeten drukken en hoorbaar uit. Er verschijnt een glimlach op het gelaat. De nek/schoudermusculatuur is voelbaar zachter en de nek beweegt makkelijker

 

- Functioneel ademen: aanvankelijk geen of alleen een geforceerde buikbeweging (actief naar buiten drukken). Na een paar keer kan de buik wat ontspannen en is de adem in zit en lig beter verdeeld over de romp en wat trager. Het praten wordt zachter en minder gejaagd. Buikadem treedt vaker spontaan op.

-Lichaamsbewustwording: bewustwording van spanning in het lichaam, bewustwording van relatie angst en hoofdpijn, drukte en hoofdpijn. (Dit laatste is enerzijds informatief, anderzijds belastend omdat mevrouw gezien haar precaire situatie geen mogelijkheden ziet om haar levensstijl wat aan te passen)

Conclusie:

De stijve nek was gevolg van overspanning. De hoofdpijn is deels gevolg van overspanning en lijkt daarnaast gerelateerd aan de angst en paniekstoornis en drukte. De ademklachten zijn deels gevolg van overspanning. De duizeligheid is iets verminderd. De relatie met overspanning is niet duidelijk.

Follow-up na 2 maanden

De toename van de dyspnoe ten tijde van de follow-up ging samen met een plotselinge stijging van de bloeddruk. Dit was een nieuwe situatie. Aangezien er niet meer behandeld is, is de rol van overspanning in deze situatie niet bekend.

niveau van overspanning:

Het niveau van overspanning is goed. De meeste handgrepen en instructies lukken uiteindelijk.