Samenvatting casus door Liesbeth Vermeulen-Thierry.

Postcode: 1261 PR 52. e-mail: vermcons@worldonline.nl

 

v  leeftijd: 58 jaar, niet werkend, echtgenoot gepensioneerd, dochter zwanger tweede kind;

8 keren adem- en ontspanningstherapie verdeeld over 4 maanden

Verwijzing door huisarts (op verzoek cliënt).

Setting: particuliere praktijk oefentherapie Mensendieck. Tevens onder behandeling van manueel therapeut

klachten/probleemstelling

effect

1 Voelt zich dikwijls duizelig en onvast op de benen, raakt dan  bijna in paniek, ervaart een  hoge snelle ademhaling Voelt zich  hierdoor heel onzeker..

Beter: minder frequent en minder hevig

2 Voelt zich gauw gejaagd; Pikt snel spanning uit haar  omgeving op.

Beter

3  Pijn/ gevoel van spanning midden thoracaal ter hoogte van scapulae.

Beter: bezoekt manueel therapeut minder frequent

Nijmeegse vragenlijst: 35

Algemene Toestand Lijst: 35

24

22

1. diagnose

Hyperventilatie, waarvoor oxazepam

Hypertensie, waarvoor CoDiovan (tensie voor AOT beh. 180-95, na 8 AOT sessies: 135-75, medicatie is gedurende de AOT niet veranderd)

(Bloesem)Allergie waarvoor semprex, rinocorte

2. beperkende voorwaarden:

Psychisch: perfectionistisch, extern gericht, staat altijd klaar voor gezin dochter, niet gewoon eigen gevoelens te ventileren. Heeft moeite met situaties waar zij geen invloed op heeft/ die zij niet zelf in de hand kan houden

Sociaal: spanning rond bevalling dochter  (proefbaring)                  

Ingang: instructies

Overdag gebruikt mevr.:

* aandacht onderkant: tussendoor haalt mevr. het gevoel van zwaarte (= “even met zichzelf in de zitting zitten”) terug

* zit voor/ achter en zit links/ rechts: gebruikt mevr. tussendoor overdag, zij voelt zich daardoor rustiger, minder opgejaagd.

* Stand staan: zij staat minder strak in knieën en romp en haalt dit gevoel overdag tussendoor terug

Vroeg in de avond maakt zij een keuze uit onderstaande instructies:

* zit benen wrijven: maakt haar rustig in haar hoofd, het ademen voelt gemakkelijk en ze staat daarna stevig .* zit knieen open/ dicht: voelt zich totaal meer ontspannen (zwaarte in haar lichaam en rust in haar hoofd)

* stand gewicht verschuiven: stevigheid in benen, ook mentale stevigheid.

Voor het slapen gaan gebruikt zij:

* rug lig hoofd rollen: haar hoofd wordt leger, zij slaapt beter (minder onrustig)

handgrepen

Zit voor/achter hoofd begeleiden: mevr. zit rechtop met opvallend veel gemak, het gebied tussen de schouderbladen voelt ontspannen/vrij van pijn.

 

Processen

Spanningsvermindering:

Mevr. voelt zich na de instructies zwaarder op de onderlaag (liggend, zittend en staand) en zoekt dit gevoel tussendoor overdag op. In stand zoekt zij tevens de ervaren ontspanning in romp en knieën op. Zij neemt tussendoor pauzes. Zij voelt zich rustiger/ minder opgejaagd en  zekerder/ mentaal steviger

Herstel van evenwicht: Emotioneel, huilerig. Beter slapen. Door een betere verdeling van aandacht en energie, maakt mevr .bewuste keuzes: zij spreekt zich meer uit, geeft grenzen aan.

Aandachtsverschuiving:

Door een bewegingsinstructie als rug lig hoofd rollen en zit benen wrijven te doen, wordt haar aandacht bij het  lichaam gebracht en ervaart zij zwaarte tijdens het navoelen,  Deze verplaatsing van aandacht geeft haar rust in het hoofd.

De handgrepen/ instructies en met name het neutraal verwoorden van het effect (lichaamsbewustwording) hebben haar bekrachtigd in haar voelen en  haar aandacht meer intern gemaakt.

Cognitieve herstructurering:

Zij hoeft niet kaars recht te zitten/ staan, maar kan daar meer ontspanning in toe laten., nu zij ervaren heeft/ weet dat dit niet slecht is voor haar rug.

Zij mag/ kan pauzes nemen door even met zichzelf te zitten. Het besef dat haar lichaam door meer ontspanning op te zoeken, werkt aan herstel, heeft haar daarbij geholpen

Mevr. heeft gevoeld dat zij veel moeite doet en heeft ervaren dat zij dit in het dageliiks leven ook zo doet. De kennis dat meer spanning zeker niet altijd een beter resultaat geeft, maakt het voor haar mogelijk ook eens wat minder moeite te doen.

“Zorgen laten bij wie ze horen” ondersteunt haar in het aangeven van eigen grenzen en de onrust bij de ander laten

Functioneel ademen:

Dit proces komt op gang; Door verkregen vaardigheden voelt het ademen prettiger, zij neemt daardoor het ademen vaker waar.

Conclusie:

De klachten hebben gedeeltelijk te maken met overspanning en reageren op toename van interne zelfregulatie (welke middels bovenstaande processen in gang is gezet), doch zijn (weliswaar verminderd) nog wel aanwezig.

In relatie tot de beperkende voorwaarden is er een marge voor verandering; Perfectionisme en extern gericht zijn, zijn minder extreem. De naderende bevalling van haar dochter vormt voor mevr. een externe spanningsbron.

Behandeling voortzetten met grotere tussenpozen om de omgang met perfectionisme/ extern gericht zijn te ondersteunen (vraag cliënt). Wellicht treedt nog verbetering op in de coping met situaties waar zij geen invloed op heeft.( verdere daling NVL?)?

 

niveau van overspanning:

was verstoord en komt nu meer in balans. Meer instructies lukken. Het effect van ontspanning op de klacht is duidelijker.