Samenvatting Casus door Liesbeth Vermeer, e-mail: liesbeth.vermeer@home.nl

m leeftijd: 35 jaar

8 keren adem- en ontspanningstherapie in 5 maanden

In particuliere praktijk, medebehandeling door psycholoog voor arbeidsreïntegratie

klachten/probleemstelling

Effect

1 licht in het hoofd tijdens gesprek/werk

verdwenen

2 druk op de borst

verdwenen

3 opschrikken bij inslapen

verdwenen

4 gevoel niet door te kunnen ademen, in rust en bij lichte inspanning

verdwenen

HVS lijst: 29

13

1. diagnose

Huisarts gaf diagnose HVS, hypertonie nek/schoudermusculatuur

 

2. beperkende voorwaarden:

De heer V. streeft zowel in zijn werk als privé naar perfectie. Gedurende de behandelperiode laat hij op zijn werk de problemen meer bij zijn patiënten, en privé windt hij zich minder op over de driftbuien van zijn jongste dochter.

Ingang: instructies

Kortlig knieën open-dicht, beweging gaat makkelijk en soepel, en ademt vanzelf door zonder te koppelen, de adem wordt rustiger.

Zitten voor-achter, geeft het gevoel steviger te zitten, meer contact met billen op de zitting, en voeten op de grond, minder spanning in de schouders.

Zitten links-rechts, het zitten wordt steviger, minder spanning in nek en schouders.

handgrepen

Handgreep lendenadem, het gevoel de buik los te laten bij inademen geeft veel ruimte, het was een openbaring, de druk op de borst was direct weg.

Handgreep hand sacrum, beweging van rug/bekken waren zowel voor patiënt als voor mij goed te voelen, het liggen werd zwaarder, en gaf gevoel van ontspanning in de buik.

Handgreep hoofd voorover, hierna voelde de maag vrijer, middenrif kreeg ruimte, er was geen druk meer op de borst.

Processen

Spanningsvermindering: bij aanvang voelden buik en borst heel gespannen en strak, de buikwand werd continu aangespannen. Dit veranderde waardoor aan het eind de buik vrijer was, er geen druk meer op de borst was, en minder spierspanning in nek en schouders.

Functioneel ademen, de adembeweging vond in de borst plaats, en kostte veel inspanning, aan het eind was de adembeweging vrijer, ging het ademen meer vanzelf, voelt patiënt zich tijdens het spreken niet meer licht in het hoofd, en raakt hij van traplopen niet meer buiten adem.

Cognitief: trok zich alle problemen van de patiënten erg aan, nu neemt hij meer afstand van die problemen, en maakt meer tijd voor zichzelf o.a. met sporten.

Herstel van evenwicht, in het begin schrok patiënt vaak wakker tijdens het inslapen, aan het eind slaapt hij goed in. Ook is de stemming beter, hij heeft meer plezier in zijn werk.

Functioneel bewegen, patiënt merkt dat hij steviger zit en staat.

Lichaamsbewustzijn, was al goed

Conclusie:

De klachten zijn grotendeels gevolg van overspanning en hebben goed gereageerd op de toename van interne zelfregulatie. Daarnaast gaat patiënt anders om met zijn neiging tot perfectie. De begeleiding door de psycholoog zal hier zeker toe bijgedragen hebben, maar de exacte rol t.o.v. de AOT is moeilijk in te schatten. Hij werkte bij aanvang van de behandeling 2 dagen per week, aan het einde fulltime.

niveau van overspanning:

in balans, de instructies lukken goed, geven concreet effect, er is relatie ontspanning-klachten, processen zijn herkenbaar.