Samenvatting casus door José Velthuis-Willems: 6824 JW, email:agb_velthuis@hetnet.nl

 


Vrouw, 61 jaar, getrouwd, volwassen zoon en dochter, kleindochter, administratief werk.

8 keren adem- en ontspanningstherapie in periode 28-03-2008 tot 08-08-2008.

Medebehandeling door de revalidatiearts, de fysiotherapeut en de ergotherapeut.

Verwijzing door revalidatiearts.

 

klachten/probleemstelling

effect

1 Moeite met ontspannen.

sterk verbeterd

2 De neiging om over haar grens heen te gaan.

verbeterd

3 Spanning en vermoeid gevoel in de spieren 

   van de nekschoudergordel  

sterk verbeterd

4 M.n. ’s nachts piekeren.

sterk verbeterd

5 Vermoeidheid.

sterk verbeterd

6 Fysiek onrustig

sterk verbeterd

7 Op de buitenwereld gericht en verliest

   hierdoor contact met zichzelf.

verbeterd

NVL:16

ATL: 39

NVL:13

ATL: 25

1. diagnose

Elleboogfractuur rechts op 24-08-2007. Op 25-08-2007 is ze geopereerd en zijn er 2 pinnen ingezet. Hierna heeft ze fysiotherapie gehad, maar ze hield veel pijn en hierdoor werd ze beperkt in haar dagelijkse activiteiten. Daarom zijn op 24-12-2007 de pinnen verwijderd en is de elleboog onder narcose doorbewogen. Sindsdien is ze onder behandeling in een revalidatieteam, maar de therapie vordert niet. De mobiliteit van de elleboog blijft hetzelfde, mede omdat ze  tegenspant. De pijn vermindert niet en in het dagelijks leven blijft de functie hetzelfde, mede doordat ze de rechter arm vaak overbelast.  Daarom krijgt ze sinds 28-03-2008 adem- en ontspanningstherapie.

2. beperkende voorwaarden:

Somatisch: Bij het begin van de behandeling zat er weinig vooruitgang in het herstel van haar rechter arm, hierdoor werd ze beperkt in het dagelijks leven en het gaf haar onzeker-

heid over de toekomst. Ze overbelaste haar arm vaak.

Nu kan ze veel meer met de arm, ze houdt haar grenzen beter in de gaten.

Psychisch: Ze heeft de neiging om veel verantwoordelijkheid te nemen en is perfectionistisch.

Door de ontspanning staat ze bewuster in het leven. Ze komt meer voor zichzelf op en kiest vaker wat ze zelf belangrijk vindt. Ze voelt dat ze tijd voor zichzelf moet nemen om weer tot rust te komen.

Sociaal: Haar moeder is dement. De overname van de zaak van haar man verloopt niet soepel. Dit geeft haar spanning.

Nu is de overname van de zaak geregeld, dit geeft rust. Haar demente moeder geeft veel spanning, door ontspanningsoefeningen kan ze dit beter loslaten.

Ingang: instructies

De volgende instructies worden thuis toegepast.

Ruglig, aandacht onderkant. Ze ligt steviger en meer gesteund op de onderlaag en voelt zich rustiger in het hoofd.

Ruglig, voeten optrekken. De ademhaling wordt trager, regelmatiger en gaat makkelijker. Ze voelt zich rustiger in het hoofd en ontspannen.

Zit, benen wrijven. Ze wordt rustiger in het hoofd en in het lichaam. Ze zit steviger op haar zitvlak en kan makkelijker rechtop zitten.

Zit, houding voelen. Ze zit goed gesteund en met zo min mogelijk spierspanning. Ze wordt zich bewuster hoe ze zit.

Stand gewicht verschuiven. Ze staat steviger en prettiger en voelt ontspanning in de nekschoudergordel.

Ruglig, hoofd rollen. Door deze instructie kan ze de spanning die bij stress in haar nekschoudergordel ontstaat weer loslaten. Ze wordt rustig in het hoofd en voelt diepe ontspanning.

Zit, hoofd links / rechts. Het draaien van het hoofd  gaat verder en makkelijker.

Ruglig, armen zijwaarts. Geen gedachten meer en lichamelijke rust. Het rollen van de rechter arm gaat makkelijker, verder en verloopt soepeler. De ademhaling wordt thoracaal ruimer.

Stand, armen zwaaien. De armen bewegen soepeler en voelen na de oefening los. Ze staat stevig.

Ruimte genoeg om te ademen. Ze voelt thoracaal meer ruimte en de ademhaling wordt rustiger en vloeiender.

Handgrepen

Tweetal, rug, wervelkolom houden, schommelen. De ademhaling wordt dieper en ruimer. Ze krijgt een gevoel van diepe ontspanning, een gevoel van ik hoef even helemaal niets. Dit gevoel stimuleert haar om thuis de tijd te nemen voor ontspannings-

oefeningen.

Tweetal, zit hoofd links / rechts. Ze beweegt thoracaal mee tijdens de handgreep en gaat dit ook doen tijdens de instructie zit hoofd links / rechts en in het dagelijks leven.

Ruglig, hoofd houden en volgen. De ademhaling is thoracaal ruimer en de nek voelt los. Ze voelt een diepe ontspanning. Ze voelt dat ze tijd en rust voor zichzelf nodig heeft en neemt die ook in het dagelijks leven.

 

Processen

Spanningsvermindering. Ze voelt spanningsvermindering door de instructies. Ze laat in het dagelijks leven in rust en tijdens bewegen zo veel mogelijk spierspanning los.  Ze bouwt de spierspanning in de nek-schoudergordel tijdens stress nog op, maar kan deze door ontspanningsoefeningen weer loslaten.

Aandachtsverschuiving. Door ontspannings-

oefeningen kan ze de gedachten loslaten en wordt het rustig in haar hoofd. Op ontspannen momenten kan de mentale rust er vanzelf zijn.

Lichaamsbewustwording. Tijdens rust voelt ze hoe haar houding is. Ze houdt haar grenzen tijdens activiteiten bewuster in de gaten. Ze voelt de invloed van stress, zowel fysiek als mentaal. Ze is meer in contact met zichzelf.

Cognitieve herstructurering. Ze ervaart en weet, dat als ze rekening houdt met haar grenzen, het beter gaat met haar arm. Ze realiseert zich dat ze in rust en tijdens bewegen een ontspannen houding aan moet nemen en rust in haar hoofd moet hebben.

Ze staat bewuster in het leven. Ze ervaart dat ze  als ze vanuit rust leeft, ze meer in contact is met zichzelf. Ze komt meer voor zichzelf op.

Herstelprocessen. Ze slaapt beter. Belasting en belastbaarheid is meer in evenwicht. De mobiliteit van de rechter arm is toegenomen en ze kan er meer mee in het dagelijks leven. Ze is fitter en opgewekter.

Functioneel bewegen. De beweging van de nekschoudergordel en de armen gaat makkelijker en vloeiender en de bewegingsuitslag wordt groter, zowel bij de instructies als in het dagelijks leven. Ze zit en staat makkelijker en steviger.

Functioneel ademen. De ademhaling wordt ruimer, m.n. thoracaal, rustiger en vloeiender.

Conclusie:

Alle klachten zijn (sterk) verbeterd en het gevolg van interne overspanning. De interne zelfregulatie van spanning is toegenomen. Mevrouw is zich bewust van de invloed van stressoren, m.n. de sociaal beperkende voorwaarde (haar demente moeder), op haar innerlijke spanning en klachten. Ze heeft de AOT in het dagelijks leven geďntegreerd en dit zorgt er voor dat ze in balans blijft en ze vaker kiest wat ze zelf belangrijk vindt. Door de inzet van de AOT heeft de gehele behandeling (revalidatieteam) meer vooruitgang geboekt en functioneert ze veel beter.

niveau van overspanning:

De overspanning is in balans, veel instructies lukken en worden toegepast in het dagelijks leven.

 

Follow-up gesprek na 6 maanden.

Het gaat goed met mevrouw. Ze kan alles doen met haar rechter arm, ze tennist weer iedere week en vindt het erg fijn dat haar arm herstelt is. Ze heeft bij het uitbreiden van de activiteiten veel aan de ontspanningstherapie gehad, hierdoor heeft ze beter haar grenzen leren kennen en is ze functioneler gaan bewegen. Ze heeft geen last van de nekschoudergordel meer. Ze heeft ’s nachts veel minder gedachten en voelt zich fit.

Haar demente moeder geeft haar nog spanning, ontspanningsoefeningen helpen haar om weer tot rust te komen. Ze gebruikt  de ontspanningsoefeningen dagelijks en vindt het prettig om te doen.