Samenvatting Casus Thijs Versteegh, postcode 9712 VH, e-mail: thijsv@wishmail.net

Mevr. R. 36 jaar, Meester in de rechten en makelaar. Sinds een jaar een eigen makelaardij. Na een reis met haar vriend van 9 maanden samen gaan wonen wegens gebrek aan een tweede woning. Het blijkt te bevallen.

12. keren adem- en ontspanningstherapie

setting/medebehandeling/verwijzing

Is 2 jaar geleden bij mij geweest wegens een toestand van overspanning. In die tijd was ze in de ziekte wet. De medische diagnose was toen: ‘overspannen’. Voortekenen herkent ze nu weer. Een herhaald medisch onderzoek acht ze niet nodig.

Ze doet in het begin ook een yogacursus

klachten/probleemstelling:

1 slaapt slecht + maag en rugpijn.

2 bang opnieuw overspannen te worden.

3 vindt dat ze oppervlakkig ademt en wil dat anders.

Effect:

1 sterk verbeterd.

2 minder geworden

3 ademen ruimer geworden

1. diagnose:

Overspanning?

nauwelijks lichaamgevoel

ademt heel klein

heeft een hoge spanning

Ze is een slanke vrouw, die een wat ondoorgrondelijke indruk maakt. Ze toont geen enkele emotie bij gesprekken over eigen functioneren. ‘Dat zou goed kunnen’ of ‘nou nee, dat geloof ik niet’, zijn standaard de reacties.

2. beperkende voorwaarden:

alexithymia ?, lijkt weinig ruimte in te mogen nemen. Kan moeilijk van het idee af komen dat kleine veranderingen betekenis kunnen hebben. Ze lijkt emoties sterk te onderdrukken. ( heel weinig beweeglijke borstkas)

Ingang: instructies

Ruglig, hoofdrollen :, Kortlig voeten duwen, Ze vindt het wel prettig om te doen en erna ook prettig rustiger, maar voornamelijk voelt ze als ze regelmatig oefent dat ze gedurende de dag meer vanzelf opmerkt en haar buik minder strak is. Ruglig voeten optrekken, ze neemt waar dat de ademruimte vergroot.

Zit, rustadem, ze staat gedurende de dag vaak even stil bij hoe ze zich voelt. Op grond van deze waarneming bepaalt ze of ze ‘gas’ terug moet nemen.

Ruglig, armen zijwaarts deze doet ze niet thuis, maar is belangrijk omdat dit een ingang blijkt om haar kleine verschillen te laten voelen.

Zit V/A, ze wordt hier misselijk van en emotioneel.

handgrepen

Ruglig WVK, adem beweging wordt groter met name in de buik. Zij voelt dit ook. Ze is geen voorstandster van inademen en wordt soms emotioneel als dit gestimuleerd wordt en gebeurt.

Ruglig xiphoïd drukken, de borstkas voelt star en beweging is nauwelijks te stimuleren. Mijn constatering erna is dat ze onrustiger ademt, zij ervaart het als ruimer.

Processen:

Herstel van Evenwicht: Afwisseling van actie en rust wordt beter benut. De verschuiving van aandacht die tijdens de therapie uren optreedt lijkt een intense rustperiode voor haar Ze lijkt dit minder nodig te hebben.

Lichaamsbewustwording Ze voelt sneller dat als ze gejaagd en onrustig is. Geen concrete lichaamsbewustwording, maar, hoe marginaal ook, belangrijk. Ze begint de strakheid van haar buikt te voelen.

Functioneel ademen: Ze ademt nog steeds weinig, maar iets ruimer in de buik en voelt af en toe haar rug. Borst beweging ervaart ze niet.

 

Spanningsvermindering: passief ontspannen wordt gemakkelijker. (Spier)spannings lijkt doorsnee genomen niet erg groot en vermindering lijkt nauwelijks aan de orde.

Verschuiving van aandacht: Hoewel dit vnl. tijdens de therapie uren optreedt, lijkt het erop dat dit toch soms daar buiten ook begint voor te komen.

Cognitieve herstructurering: Ze is helderder gaan zien dat functioneler ademen en aandachtsverschuiving (door en/of tijdens rust) nodig zijn.

Conclusie:

De klachten (1), werden snel minder. Het leek niet zeker dat een directe relatie gelegd kon worden tussen overspanning en de klachten. De spanning lijkt niet zozeer in de spieren te zitten. Een duidelijke relatie is er wel voor (2) en (3). Er zijn ingangen gevonden en de klacht neemt af.

De beperkende voorwaarden zijn marginaal, maar significant minder geworden.

niveau van overspanning:

verstoord, hoewel dit me niet geheel duidelijk is hoe sterk. Er zijn toch redelijk wat oefeningen die een ademverruiming laten zijn. Ze merkt het alleen vaak niet op en het is zeer snel weer verdwenen. Het gebeurde vnl tijdens de therapie uren Pas op het laatst begon ze regelmatiger thuis te oefenen.