Samenvatting casus door Bas van de Steeg, postcode: 6536 BL Nijmegen, e-mail: bas.van.de.steeg@planet.nl

 

Vrouw, 41 jaar: 

8 keer adem- en ontspanningstherapie in de periode januari t/m juni 2007

Medebehandeling: zo nu en dan ontspanningsmassage

Verwijzing: cliënte komt op eigen initiatief

Klachten/probleemstelling:

Effect:

Follow-up: 3 maanden

1 Moeite met ontspannen

Sterk verbeterd

Sterk verbeterd

2 Drukte in het hoofd

Sterk verbeterd

Sterk verbeterd

3 Gespannen nek en rug

Verbeterd

Verbeterd

4 Moeite met inslapen

Verbeterd

Verbeterd

NVL: 10

NVL: 2

NVL: 5

ATL: 36

ATL: 23

ATL: 30

Diagnose:

Geen diagnose, geen medicatie

 

 

 

Beperkende voorwaarden:

Hoge werkdruk i.v.m. personeelstekort en uitbreiding organisatie. Dit blijft zo, maar hier wordt beter mee omgegaan.

Cliënte heeft een perfectionistische instelling. Dit is wat afgenomen. Cliënte relativeert meer.

Ingang, instructies:

Stoppen en steunvlakken voelen (vaak en kort): Minder druk in hoofd, minder opgejaagd gevoel, “vaste grond onder voeten”, denken verschuift naar achtergrond

Ruglig, hoofd rollen: Denken verschuift naar achtergrond, rust in hoofd, ontspannen gevoel, makkelijker inslapen

Zit, voor/achter: Makkelijker en lichter zitten, als vanzelf rechtop, actieve houding zonder moeite

Ingang, handgrepen:

Buiklig, adem drie richtingen: Cliënte geeft aan dat ze voor het eerst in haar leven adembeweging in bekken en onderrug heeft gevoeld. Dit vindt ze erg prettig. Aanraking trekt haar aandacht, waardoor ze “uit haar hoofd” komt.

Processen:

Aandachtverschuiving: Cliënte ervaart dat door tijdens het werk even kort te pauzeren en de aandacht te verplaatsen naar de steunvlakken, de drukte in haar hoofd afneemt en ze zich daardoor minder opgejaagd voelt. Ze ervaart dat ze, door ’s avonds in bed de aandacht te verplaatsen naar de achterkant en het rollen van haar hoofd te volgen, ontspant, rustiger wordt en makkelijker inslaapt.

Cognitieve herstructurering: Cliënte heeft een gezond respect voor rust gekregen en neemt tijdens haar werk regelmatig even pauze. Ze neemt thuis zo nu en dan even tijd om “lekker te niksen” en is beter in staat te relativeren.

 

Functioneel bewegen: Aanvankelijk disfunctioneel aanwezig. Cliënte spande tijdens bewegingsinstructies haar rug onnodig aan. Ze kon dit wel voelen, maar niet laten. Cliënte heeft in de loop van de behandeling geleerd minder onnodig haar onderrugspieren aan te spannen. De rompbalans is verbeterd. Ze kan tijdens het werk veel vaker een comfortabele zit- en stahouding vinden en heeft minder last van spanning in nek en rug.

Disfunctioneel ademen: Cliënte heeft moeite om adem en beweging te koppelen. Dit geeft een benauwd gevoel. Dit blijft zo, zonder duidelijke oorzaak.

Conclusie:

De klachten ’moeite met ontspannen en drukte in het hoofd’ zijn sterk verbeterd en reageren positief op effectieve ontsnapping. Deze klachten lijken daarom in hoge mate spanningsgebonden.

De klachten ’gespannen nek en rug en moeite met inslapen’ reageren gunstig op effectieve ontspanning, maar blijven nog wel deels aanwezig. Deze klachten lijken daarom ten dele spanningsgebonden.

Hoge werkdruk en perfectionisme zijn nog steeds als beperkende voorwaarden aanwezig, maar hier wordt beter mee omgegaan.

Cliënte heeft geen behoefte aan voortzetting van de behandeling en kan zich naar eigen zeggen nu goed redden.

Niveau van overspanning:

3-percent na proefbehandeling: 50%

3-percent na vervolgbehandeling: 89%

 

Het niveau van overspanning was aanvankelijk matig storend en na afloop in balans. De meeste instructies lukken goed, de ervaringen zijn concreet en overwegend aangenaam en een groot aantal processen is duidelijk herkenbaar. De samenhang tussen effectieve ontspanning en de klachten is duidelijk.

 

Follow-up: 3 maanden

Cliënte geeft aan nog steeds haar ingangen met gunstig effect te gebruiken en zich goed te kunnen redden. Geen van de genoemde klachten is meer storend aanwezig. De effecten zijn stabiel.