Samenvatting casus door Baukje Pastoor, postcode: 9408 AK,  e-mail: baukjepastoor@gmail.com   

 

Mw. G. is een vrouw van 46 jaar, getrouwd en heeft 3 dochters. Mw. werkt sinds kort 20 uur als administratief medewerkster op de maag-, lever- en darm afdeling in een ziekenhuis. 7 keer adem- en ontspanningstherapie tussen 17-3-08 en 18-8-08

2jaar terug: psychotherapie.

particuliere praktijk

 

klachten/probleemstelling

effect

1 Veel buikpijn, opgezette buik, misselijkheid.

Verdwenen

2. Lichtflitsen en daarna flinke hoofdpijn, 1 keer per maand.

Licht verbeterd

NVL: 34

22

1. diagnose

Huisarts: Prikkelbare darmsyndroom. (PDS).

Migraine.

Gastroscopie: geen bijzonderheden.

 

 

2. beperkende voorwaarden:

somatisch, psychisch, sociaal

Mw. G heeft wel doorgekregen dat de pijn met spanning te maken heeft. Als ze gespannen is krijgt ze pijn in haar buik en is haar ademhaling hoog en snel. Ze heeft zoveel geleerd dat ze nu beter met spanning omgaat en ook weet wat ze er tegen kan doen. Ze rekening met eten en voedingsvezels, ze is 2 kg aangekomen. Dat is voor haar al heel wat. Dat is de laatste jaren niet gebeurd. Het staat haar ook fantastisch en ze is hier heel blij mee.

Ze is opener naar haar partner toe en laat oudste kind veel meer zelf de dingen opknappen. De oudste dochter zorgde voor veel spanning, maar gaat nu het huis uit en G laat haar meer los Laat dit dan ook los in haar hoofd.

Ingang: instructies

Lig aandacht achterkant gebruikt Mw. G dagelijks. Ze wordt er rustig van, voelt haar ademhalingfrequentie verminderen. De buikpijn zakt niet direct maar na de oefeningen wel.

Buik lig buikadem met handgreep op bekken. Dit was echt een directe oefening waarbij ze voelde dat de adem veel lager kan dan anders. Ook de borst en rugadem laat ze los en is een ontspanning die ze niet kent.

Armen zwaaien: actieve oefening die veel energie kost maar ook veel ontspanning geeft; doet ze vaak.

Zit voor/achter kan ze overal doen en doet ze heel vaak. Ze wordt er hierdoor bij bepaald hoe ze zit, en hoe haar houding en adem is. Eigenlijk herhaalt ze vaak alle oefeningen wel omdat het haar zoveel rust in haar buik geeft.

handgrepen

Adem naar flanken in buiklig: heel duidelijke verandering van ademhalen. Diep naar het bekken. Adem gaat dieper en langzamer. Deze oefeningen maar dan zonder handgreep doet ze heel vaak. Geeft veel rust in haar buik.

Zijlig: bekken schouders: Ademhaling reageert door heel lang te duren. Diep in en diep uit. En ook de andere kant van het lichaam doet mee terwijl je die niet rekt. In stand een lichaamsbewustwording gevoeld van het hele lichaam. Ze kon dit beter benoemen.

 

 

 

Processen

Aandachtverschuiving: leger in het hoofd, terugtrekken aandacht naar achteren. Lichaamsbewustwording: voelt haar lichaam beter, kan beter verwoorden hoe het met haar is, dan alleen ”die buik”. Voelt ook dat het bekken beweegt bij het ademhalen. Voelt zitknobbels goed.

Spanningsvermindering: het voelen van aanspannen en daarna loslaten geeft achteraf minder spanningsgevoel.

Functioneel ademen: Mw. G. merkt op dat haar ademhaling veel langzamer wordt en dat dat haar ontspanning geeft. Ze wordt er rustig van, leger in haar hoofd. voelt dat de adem dieper kan, langzamer gaat, koppeling maakt met beweging. Ervaart dat met ademhalen er veel meer in haar lichaam beweegt en als ze dat oefent ze daardoor ook gewrichten los krijgt en er meer beweging mogelijk is. zo heeft ze de ademhaling nog nooit gevoeld. koppelen van adem en beweging vindt steeds meer waardering. Een cadans waar je rustig van wordt.

 

De adembeweging was bij het begin hoog-thoracaal en aan het eind van de behandeling laag.

Cognitieve herstructurering: Mw. G. gaat anders om met spanning. Ze gaat anders met haar lichaam om, luistert beter naar wat haar lichaam aangeeft voor spanning en ze kan direct reageren. en is opener geworden en directer. Ze zegt sneller wat er op haar hart is en is dat dan kwijt. Het zit dan niet als een “knoop” in haar buik. Ik vind haar ook directer antwoord geven dan in het begin van de oefeningen.

Heeft veel eyeopeners gehad. De eenvoud van de oefeningen met zo`n groot resultaat is verbazend.

Herstel van evenwicht: Neemt meer rust. De stemming is meer blij. 

Functioneel bewegen: rollen gaat makkelijker, ze voelt dat de borstkas ruimte heeft.

 

 

Conclusie:

Mver. is bewust geworden dat de buikklachten gevolg waren van een te hoge spanning. Bij aanvang van de AOT leken er beperkende voorwaarden voor ontspanning maar deze zijn veranderd en mw. G laat de spanning hieromtrent nu ook los. Ze kan beter met de hoofdpijn omgaan, ze accepteert het als ze het heeft. Ze gaat door met oefenen en ze wil een afspraak maken voor over 2 maanden hoe het gaat. Ook wil ze graag andere patiënten die lid zijn van de Maag-, Lever- en Darmstichting hierop attent maken wat deze therapie met haar heeft gedaan.

 

niveau van overspanning:

in balans: praktisch alle instructies (11 van de 12) lukten van begin af aan goed.