Samenvatting casus door Karin Noorman, postcode: 4707 HB  

e-mail: noorman.mensendieck@tiscali.nl

 

Vrouw, 42 jaar, Administratief medewerkster 30 uur / week, getrouwd, 2 kinderen (12 en 14 jaar).

9 x individuele aot in de periode van november ’07 t/m juni ‘08 

Verwijzing door de huisarts naar aanleiding van de diagnose gesteld door de internist.

klachten/probleemstelling

effect

1 Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd.

Verbeterd, meer onder controle.

2 Benauwdheid.

Sterk verbeterd.

3 Hartkloppingen

Sterk verbeterd.

4 Angst voor autorijden

Verdwenen

5 Vermoeidheid

Verbeterd.

6 Slechte conditie.

Verbeterd.

Nijmeegse vragenlijst: 31

21

1. diagnose

Onderzoek cardioloog, geen bijzonderheden. I.v.m. de hartkloppingen krijgt mevrouw bčtablokkers voorgeschreven.

Onderzoek internist, geen bijzonderheden.

Diagnose: Hyperventilatie

Klachten van duizeligheid  had M. al sinds 1˝ jaar. Ze heeft toen manuele therapie gehad voor de nek.

Deze behandeling is afgesloten. Had geen effect op de duizeligheid.

2. beperkende voorwaarden:

sociaal:

Drukke baan. Een deel van het werk wordt thuis gedaan en 2 dagen per week gaat M. naar kantoor. Zij moet hiervoor ongeveer 30 km reizen met de auto. Dit blijft.

M. kan moeilijk met haar moeder communiceren. Dit speelt al lang maar is bij aanvang van de behandeling een item omdat er een familiefeest georganiseerd moet worden. Dit maakt dat M. zich gespannen voelt. Tijdens de behandeling gaat M. hier makkelijker mee om.

Ingang: instructies

Hoorbaar ademen in en uit.

De oefening heeft direct effect. Ademen wordt dieper, rustiger, de hartslag wordt rustiger. Rustig in het hoofd. Geeft een veilig gevoel. Na de oefening voelden de benen erg zwaar. Ze past het vooral toe tijdens autorijden.

Ruglig voeten optrekken. Adem wordt rustiger en meer voelbaar in de buik. De benen worden zwaarder, lomer. De oefening wordt thuis regelmatig gedaan.

Zit, lendeadem. Het rustig ademen naar de flanken wordt regelmatig geoefend. Het geeft een rustig gevoel, prettig. De adem wordt rustiger en blijft daarna nog geruime tijd zo. De adem is meer rondom voelbaar.

Tijd, ruimte, lucht genoeg. Vooral effect bij  “lucht genoeg”. De adem wordt rustiger,  en gaat makkelijker. Bij benauwd gevoel helpt het om dit gevoel weg te krijgen.

handgrepen

Ruglig, tweetal, wervelkolom schommelen.

Voelde in eerste instantie benauwd, adem ging sneller. Hoorbaar uitademen hielp. Adem werd rustiger met meer pauze tussen uit- en inademen. M. voelde zich na de oefening rustig, ademen ging rustig en makkelijk in de buik. Staan was stevig zowel de benen als de rug.

Ruglig, benen schudden, voeten drukken. Benen voelde zwaar, los. Rug ontspannen, bij staan erg ingezakt, makkelijk. Staan was stevig, heen en weer wiegen was voelbaar.

Tweetal,zit,  lendeadem.

De adem werd rustiger en veel meer naar de buik. “wat een wonderlijk gevoel om zo rondom te ademen”. “Het voelt bevrijdend om lekker veel uit te ademen”.

 

 

 

Processen

Cognitieve herstructurering: ‘Ik sta meer boven de klacht, het overkomt me niet meer ik heb er grip op’. Het is M. duidelijk geworden dat haar stemming van invloed is op de klachten. “Wanneer ik mij emotioneel niet prettig voel dan wordt ik makkelijker duizelig en wat benauwd”.

Spanningsvermindering: Voelt zich na het oefenen rustiger, de adem wordt rustiger. Voelt zich slapper, lomer. 2-tal lende adem gaf het uitademen een bevrijdend gevoel, “lekker lang uitademen. Gewicht links, rechts de beweging gaat makkelijker, vloeiend en voelt prettig ontspannend voor de rug.

 

 

Functioneel ademen: 2-tal lende adem werd de adem rustiger, meer verdeeld. M. vond het een wonderlijk gevoel de adem helemaal rondom te voelen. Zit gewicht links rechts lukte het de tweede keer om

het ademen rustig door te laten gaan los van de beweging. Adem werd rustig en ging makkelijk door.

Lichaamsbewustwording: Ze staat meer stil bij hoe ze zich voelt, praat hierover met haar echtgenoot. Ze is ook beter in staat om haar gevoel onder woorden te brengen.

Functioneel bewegen: Oefeningen die eerder niet lukte of een onaangenaam gevoel gaven, lukken nu wel en geven een positief gevoel. De wervelkolom gaat makkelijker bewegen en de rug voelt meer ontspannen bij gewicht links rechts verplaatsen.

Conclusie:

De interne zelfregulatie is toegenomen. De klachten waren in hoge mate het gevolg van overspanning. De therapie heeft veel duidelijk gemaakt waardoor de klachten beter te plaatsen zijn en niet meer als bedreigend ervaren worden. M. functioneert weer gewoon in haar werk en ze kan gewoon autorijden ondanks de duizeligheid die dan nog wel eens voor komt. “Het kan me niet meer schelen, er gebeurd verder niets”.Deze beperking bleek niet echt beperkend te zijn.  Het moeizame contact met haar moeder geeft minder spanning omdat ze daar nu makkelijker over praat. Ze zegt nu vaker hoe ze zich voelt en dat helpt om gevoelens te plaatsen. Deze beperking veranderde en had minder invloed.

niveau van overspanning:

Enigszins verstoord: ongeveer de helft van de instructies lukte meteen. Zit benen wrijven lukte wel in de praktijk maar thuis niet. Ook niet na herhaling. Zit, gewicht links rechts lukte in eerste instantie niet goed en gaf een onrustig gevoel. Bij herhaling lukte de instructie wel.

 

Follow-up na 4 maanden

Het gaat goed. M. is bezig met het verbeteren van haar conditie door regelmatig te fietsen. Ze is begonnen met yoga en ze voelt zich na een les fitter en meer ontspannen. Ze krijgt veel steun en aanmoediging van haar echtgenoot en haar kinderen. Omdat ze haar gevoel nu beter onder woorden kan brengen is het voor hen beter te begrijpen.

M. heeft gemerkt dat haar menstruatiecyclus van invloed is op haar klachten. Vlak voor haar menstruatie voelt ze zich meer gespannen. Dit gevoel verdwijnt weer na een paar dagen. M. heeft de aot als prettig en leerzaam ervaren. Het werkt nog door.