Samenvatting casus Herman Nederlof, postcode 5631 JB

 

Vrouw van 25 jaar, 10 keren individuele adem- en ontspanningstherapie, in 5 maanden.

Particuliere praktijk voor fysiotherapie, op verwijzing van de huisarts.

Klachten/ probleemstelling

Effect

1duizeligheid

2 benauwdheid

3 druk op de borst

4 wil zich beter leren ontspannen

verdwenen

sterk verbeterd

verdwenen

sterk verbeterd

Beperkende voorwaarden: diagnose

Hyperventilatie

Stoornis, beperking, participatie

Weerstand tegen de diagnose hyperventilatie. In het verleden veel spanningen waarvoor therapie door psycholoog; wil daar nu niet op ingaan.

Ingang: Instructies

"Zit, benen wrijven": als ze zich gespannen voelt of in kleine pauzes overdag, maakt haar rustiger en meer ontspannen, slomer. Voelt na de oefening de benen duidelijker, de voeten warm. Staat stevig en de stemming is beter. De adem gaat dan meer vanzelf.

"Kortlig, voeten trekken/ duwen op ademritme": maakt haar rustiger, staat steviger.

"Stand, voor achter met adem": ze staat zekerder, meer ontspannen en beweeglijker. De adem gaat meer vanzelf en ze ontspant.

"Ruglig, hoofd rollen": voor het slapen gaan, om in slaap te vallen, of in de avond om uitgebreid de tijd te nemen om zich te ontspannen. Voeten en handen warm, staat steviger en de adem gaat vanzelf

"Stand, een been zwaaien": overdag in kleine pauzes om even te ontspannen. Staat gemakkelijker, voelt meer ruimte in de borstkas en bovenrug. De adem gaat vanzelf.

Ingang: handgrepen

"Tweetal, wervelkolom houden/ schommelen": aanvankelijk moeizaam, voelt benauwdheid bij uitademen en gevoel of keel dichtgedrukt wordt.

Ze wordt zich bewust van tegendruk geven en restspanningen. Na de oefening voelt ze zich wel sloom en zwaar. Bij de tweede keer gaat het veel makkelijker. De beweging van de hele romp bij het ademen wordt duidelijker. Na de oefening staat ze ontspannen gestrekt en beweeglijker. Voelt nog wel spanning in de keel.

"Tweetal, onderrug voelen": lukt niet, wordt ze onrustiger van.

Processen

Aandachtsverschuiving: tijdens de oefeningen de aandacht naar binnen, wordt passiever/ slomer, lichaamssignalen meer toegankelijk.

Lichaamsbewustwording: meer bewust van restspanningen en gespannen houdingen, meer bewust van ontspanning en rust momenten in de dag.

Cognitieve herstructurering: ontspannen is niet gemakkelijk en vanzelfsprekend, ontspannen gaat het best als je uitgerust bent, restspanningen bestaan, de relatie van haar klachten en de gespannen situatie met haar zus en ouders is duidelijker geworden.

Functioneel bewegen: ze staat meer ontspannen en beweeglijker, ze beweegt makkelijker. De oefeningen gaan makkelijker.

Herstel van evenwicht: ze slaapt beter, emotionele ontlading, meer neutrale of betere stemming. Minder hoofdpijn.

Spanningsvermindering: ze ligt, zit en staat meer ontspannen na de oefeningen. Tijdens de oefeningen gaan de bewegingen makkelijker

Conclusie: de zelfregulatie is toegenomen. Ze stelt zich reëler op in gespannen privé situatie. Door de grotere interne zelfregulatie kan ze het emotionele probleem nu zelf oplossen, zonder opnieuw de hulp van een psycholoog in te roepen. De klachten waren grotendeels het gevolg van overspanning.

Niveau van overspanning is afgenomen en is nu in balans.