Samenvatting casus J van den Berg, postcode 2023 BR, e-mail: jvandenberg@mduindam.myweb.nl

man; leeftijd: 52, tentoonstellingsfotograaf, gehuwd, 2 uitwonende kinderen.

9 keren individuele adem- en ontspanningstherapie

setting/medebehandeling/verwijzing

Na PTCA geen hartrevalidatie, doet zelfstandig (cardio)fitness

Een cursus autogene training had geen effect

klachten/probleemstelling

effect

1 pijn op de borst

2 angst

3 moe op het werk

 

4 slecht slapen

De klachten van pijn op de borst zijn sterk verminderd.

Angst is verdwenen

Werk is gestopt, algemene vermoeidheid is verminderd

Inslapen gaat goed, doorslapen gaat beter

1. diagnose Atypische klachten van pijn op de borst na ptca en stent, niet gebonden aan inspanning. Bij cardiologisch onderzoek bleek geen ischaemie.

Later blijkt er bij een thallium scintigrafie bij een second opinion wel degelijk sprake van ischaemie.

2. beperkende voorwaarden:

somatisch, psychisch, sociaal

De werksituatie is buitengewoon gespannen. Als dragende kracht in een 2-mans zaak waarvan de eigenaar overspannen is, raakt hij mentaal en financieel ernstig gedupeerd.

Ingang: instructies

Toepassing van alle aangeboden ontspanningsinstructies hebben direct invloed op de klachten.

Liggende instructies worden het meest toegepast. Afwisselend worden de oefeningen ‘voeten optrekken’, ‘aandacht verzamelen’, en in zit: ‘benen wrijven’ en ‘knieën open dicht’ toegepast.

Hij wordt rustiger, meer ontspannen, het geeft energie, hij voelt zich fitter, heeft meer lucht, friemelt minder, hij is aandachtiger en kan makkelijker afwachten. Het is opvallend dat de pijn op de borst en het strakke gevoel rond de borst sterk reageert en verdwijnt, vooral na oefenen in zit.

handgrepen

‘voeten houden’ maakt hem makkelijk passief aandachtig, hij laat zich ‘wegzakken’ en de adem wordt trager en makkelijker.

Processen

Aandacht verschuiven: Hij kan loslaten, ondanks sores kan hij tijd nemen voor zichzelf, voor rust en herstel. Hij kan mentaal de focus verschuiven, zelf de aandacht sturen en stressoren of taken even laten voor wat het is. Het helpt hem te relativeren.

Herstel van evenwicht: Na oefenen voelt hij zich energieker, lichter en frisser. In tegenstelling tot wat hij gewend was, neemt hij pauzes en gaat tussendoor iets anders doen.

Lichaamsbewustwording: Na oefenen voelt hij zich reëler. Hij realiseert zich zijn situatie beter, en stelt bijv. het cardiologisch onderzoek voor de second opinion uit.

Spanningsvermindering: Het drukkende gevoel op de borst is verminderd na oefenen. Daarnaast ook een vermindering van stressgevoel in de hele romp. Het voelt prettig los.

Functioneel ademen: Als gevolg van handgrepen wordt het ademen ruimer, rustiger en makkelijker.

Cognitieve herstructurering: Ontspanning wordt nu als positief gelabeld. Pauzes zijn niet zonde van de tijd, maar een zinvolle investering. Uitstel van een onderzoek wordt niet als tijdverlies gezien, maar als een goede mogelijkheid om zich erop voor te bereiden.

Conclusie:

De pijn op de borst klachten zijn grotendeels het gevolg van overspanning, deels waarschijnlijk van kransslagadervernauwing. Ondanks de extreme situatie rond de afwikkeling van de zaak en de impact die dat voor hem heeft, reageerde de pijn en het spanningsgevoel op de borst direct op de ontspanningsinstructie. De angstklachten zijn door de ontspanningservaringen en een reëler beeld van zijn situatie, opgelost. De vermoeidheid en het slechte slapen zijn een direct gevolg van de externe druk maar deze klachten zijn desalniettemin beter hanteerbaar.

 

Het niveau van overspanning is in balans. Vanaf het begin lukken de instructies verrassend goed en er is een concrete aangename respons op de instructies, het inzicht neemt toe en er ontstaat verandering.