Samenvatting casus door Stef Jonkman,

postcode: 8935 KD,  e-mail: stef_jonkman@hotmail.com

 

vrouw van: 25 jaar, pas afgestudeerd juriste op zoek naar werk, alleenstaand, sinds kort een vriend, 8  keren adem- en ontspannings therapie, in 2 fasen van elk vier keer, in oktober - november en in februari - maart

verwijzing door de huisarts

klachten/probleemstelling

effect

Follow-up na 5 mnd

1 licht gevoel, drukte in het hoofd 

Sterk verbeterd

Sterk verbeterd

2 gespannenheid, benauwdheid, veel zuchten,  

   hartkloppingen

Sterk verbeterd

Sterk verbeterd

3 angst voor een enge ziekte

Beter

Beter

4 pijn in de lage rug-/en nek regio

Verdwenen

Verdwenen

5 Nijmeegse HV lijst: 49

waarbij dyspneu als subscore het hoogst is en in mindere mate gespannenheid.

 21 punten

19 punten bij tijdelijke recidivering

1. diagnose: Hyperventilatie gesteld door de huisarts, zonder nader onderzoek en zonder andere therapie. Sinds 10 maanden aanwezig en begonnen na overlijden van een vriendin.

Medicatie: geen

 

 

 

 

2. beperkende voorwaarden:

1e fase 4x

Sociaal: Ze is aan het afstuderen, zoekt werk en is heel druk hiermee (ambitieus) 

Psychisch/sociaal:  Ze heeft een nieuwe vriend die ze moeilijk vertrouwen kan geven.

Psychisch: Ze is bezig het verlies van haar overleden vriendin te verwerken.

2e fase 4x

Sociaal: Haar nieuwe baan kost haar veel energie, ze wil het heel goed doen.

Psychisch/sociaal: Relatie voelt beter maar kost veel energie. (ze is eerder bedrogen)

Psychisch: Het verwerken van het verlies van haar vriendin is nog steeds actueel. Ze voelt zich hierdoor kwetsbaar.

Ingang: instructies thuis gedaan: 1e fase

Ruglig, voeten optrekken, idem met hoorbaar ademen:  rustiger ademhaling, gevoel meer in balans, stemming meer gelaten, meer bewust-wording van de aanspanning en ontspanning van de onderbeen spieren, meer bewust van haar houding gedurende de dag.

Aandacht verzamelen/Achterkant voelen met ademhaling volgen: meer bewustwording vaak de adem in te houden, nekklachten verminderd.

In  2e fase

Zit, benen wrijven + zit, links/rechts:

De VOERlijst geeft aan dat zij zich: losser, rustiger, prettiger, echter, vrijer en veiliger voelt. Haar ademhaling: trager, voller, rustiger, vloeiender, makkelijker en dieper voelbaar in de onderbuik. Haar hartslag langzamer en rustiger, voelbaar in de borst.

N.B. De instructies uit de 1e fase zijn door haar vervangen voor die van de 2e fase omdat zij die praktischer vindt om uit te voeren tijdens haar werk

Handgrepen: in 1e  en 2e fase

Zit: lendenadem: ook bij voorover zitten

 “een ruimtelijker gevoel van ademhalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Processen:

1 Cognitieve herstructurering: Herhaalde uitleg van o.a. cirkel bewust c.q. onbewust en interne referent zijn voor haar “eyeopeners”. Wil achtergrondinfo d.m.v. lezen van verstrekt boek.

2 Functioneel ademhalen: Houdt de adem minder in en zucht minder vaak, heeft een ruimtelijker gevoel van ademhalen, is minder duizelig, kan beter ademhalen volgen zonder benauwd te worden. Ademt voor mij zichtbaar rustiger en meer in buikgebied.

 

3 Herstel van evenwicht: Voelt zich meer in balans, stemming meer gelaten, minder paniek, minder HV, meer bewust van grenzen, neemt meer pauzes, makkelijker voor haarzelf.

4 Spanningsvermindering: De uitslag van de VOERlijst zoals vermeld bij ingang instructies getuigt hiervan. 

5. Lichaamsbewustwording: Is zich meer bewust van haar houding. Voelt beter verschil tussen spanning en ontspanning.

Conclusie:

De meeste klachten zijn veranderd van chronisch naar incidenteel en ook periodes geheel niet aanwezig. Er was dus sprake van overspanning. De genoemde beperkende factoren hebben minder invloed gekregen door een betere interne  en externe zelfregulatie, wat vooral blijkt uit de follow up na 5 maanden. Ze is nog wel kwetsbaar i.v.m. het overlijden van de vriendin. De angst blijft een rol spelen, de angst voor een enge ziekte is er nog steeds op de achtergrond.  

niveau van overspanning:

in balans, maar nog snel verstoorbaar.

 

Follow-up na 5 maanden:

Het gaat goed met haar nieuwe baan, ze komt minder moe thuis. De relatie met haar vriend verdiept zich. De nek- en rugklachten blijven weg. Toch is er de laatste weken meer duizeligheid en hartkloppingen waar ze angstig van wordt. Dan blijkt dat ze gaat verhuizen en de relatie met twee vriendinnen die betrokken waren bij de overleden vriendin wil beëindigen. Het besef en de uitleg dat dit de klachten versterkt lucht haar op. Twee weken later had zij haar gedrag tov de vriendinnen herzien en waren de klachten verminderd. Er was geen verdere begeleiding nodig.