Samenvatting casus door Petra Hendrickx-Stiekema, e-mail: ptstiek@hetnet.nl

Vrouw, 18 jaar, vriend (niet samenwonend)

Student fysiotherapie

8 keer adem- en ontspanningstherapie

Setting: Revalidatiecentrum

Medebehandeling: Fysiotherapie, Psychologische begeleiding

Klachten/Probleemstelling

1. Pijnklachten rug, bekken, knieën, enkels, schouders, polsen

Effect

Sterk verbeterd

2. Vermoeidheidsklachten

Sterk verbeterd

3. Inactiviteit en daardoor verminderde sociale contacten door pijn en vermoeidheid

Licht verbeterd

Nijmeegse vragenlijst: 35

16

Diagnose/reden van verwijzing

Overbelasting als gevolg van gegeneraliseerde hypermobiliteit

Beperkende voorwaarden

-Belast verleden: misbruik door volleybalcoach

-Perfectionisme

-Stemmingswisselingen

Ingangen

"Lig, hoorbaar uit en in/uit" Dit geeft een rustig gevoel in het hoofd en ontspanning in het hele lichaam

"Lig, knieen open/dicht" Dit geeft een diepere, tragere ademhaling die meer als vanzelf gaat, ontspanning in haar hele lichaam en gemakkelijker rechtop zitten.

"Lig, armen draaien" Dit geeft meer bewustwording van het gehele lichaam en van de ademhaling, een diepere ademhaling en steviger zitten en staan.

"ruglig, voeten optrekken" Dit geeft het gevoel zich helemaal te vullen met adem, het hele lichaam beweegt mee, een zwaar/stevig gevoel bij zitten/staan, ontspanning in rug, bekken en heupen.

"stand, armen zwaaien" Dit geeft een lagere, langzamere, meer bewuste ademhaling, ontspanning en gemakkelijker rechtop staan.

"stand, een been zwaaien" Dit geeft ontspanning, gemakkelijker zitten en staan.

Processen

-Herstel van evenwicht: Ze neemt wat vaker even tijd voor zichzelf. Ze kent haar grenzen beter. Vanaf het begin af aan slaapt ze beter. Na verloop van tijd leert ze haar stemmingswisselingen te relativeren.

-Spanningsvermindering: Mevrouw bemerkt spanningsvermindering in het gehele lichaam, het gevoel van ontspanning kan ze gedurende de dag oproepen, waardoor ze zo nu en dan ruimte voor zichzelf kan creëren.

-Aandachtsverschuiving: ze geeft aan dat het haar steeds vaker lukt gedurende de dag een gevoel van rust in het hoofd op te roepen.

-Lichaamsbewustwording: Ze is zich meer bewust van haar lichaam en haar ademhaling. Ook is ze beter in staat spanning waar te nemen. Ze wordt zich bewust van het feit dat haar lichaam een geheel is, niet langer slechts dat deel dat pijn doet.

-Functioneel ademen: het ademen gaat meer als vanzelf. De ademhaling wordt trager, dieper en beter verdeeld.

-Functioneel bewegen: ze zit gemakkelijker rechtop, ze zit en staat steviger en ze staat minder met overstrekte knieën.

-Cognitieve herstructurering: De verwerking van haar misbruiktrauma maakt goede vorderingen. Ze kan er beter mee omgaan. Ze is minder perfectionistisch geworden en handelt hier ook naar. Ze is gaan inzien dat tijd voor haarzelf belangrijk is, ze kan zich gemakkelijker neerleggen bij dingen. Ze heeft geleerd dingen in stapjes te doen. Ze heeft meer inzicht gekregen in haar stemmingswisselingen (die nog wel aanwezig zijn), ze zijn minder van invloed op haar klachten.

Conclusie

De klachten waren voor een groot deel het gevolg van overspanning. Er zijn namelijk ingangen gevonden en diverse processen op gang gekomen. Er is een duidelijk effect op de klachten. De invloed van spanning op de klachten is mevrouw goed duidelijk geworden en ze handelt hier ook naar. Wat betreft de beperkende voorwaarden maakt ze goede vorderingen bij het verwerken van haar misbruikverleden, ze kan er beter mee omgaan, is ze minder perfectionistisch geworden en zijn haar stemmingswisselingen minder van invloed op haar klachten. Ook hier kan ze beter mee omgaan. Ze hanteert haar grenzen beter, neemt wat vaker tijd voor zichzelf, legt dingen gemakkelijker naast zich neer. De gegeneraliseerde hypermobiliteit blijft aanwezig.

Niveau van overspanning

In balans, omdat de meeste oefeningen goed lukken, er concrete en veelal aangename ervaringen zijn, er een duidelijke relatie is met de klachten en de meeste processen herkenbaar zijn