Samenvatting casus M. Helsper, postcode: 3572 PD, e-mail: miriamhelsper@hetnet.nl

vrouw leeftijd: 28 jaar,

14 keren adem- en ontspanningstherapie, individueel, in 8 maanden (½ juli t/m ½ sept. niet)

setting/ verwijzing: privé Logopediepraktijk, op eigen initiatief

 

Klachten/probleemstelling

Effect

1. Duizelingen

2. Hoogademen

3. Spanningsklachten schouders/ armen/ nek

4. Tintelingen in lippen

 

5. Kan moeilijk ontspannen

 

6. Nijmeegse vragenlijst (HVS)

Verdwenen

Verbeterd: ademing meer totaal in hele lichaam

Beter: kan spanning beter loslaten, minder stram gevoel bij schouders/ borst

Verdwenen

Beter: meer innerlijke rust, voelt eerder wanneer het teveel is/ wordt, geeft grenzen aan en kan beter spanning loslaten

Score van 32 naar 19

1. diagnose

Hyperventilatie/ Spanningsklachten

 

2. beperkende voorwaarden:

  • spanning op haar werk
  • nieuwe baan
  • nieuwe woonsituatie, samenwonen

Ingang: instructies

Ruglig aandacht onderkant: rustgevend, J kan zich hierdoor beter concentreren op haar lichaam/ meer aandacht voor haar lichaam. Ze oefent thuis op bed.

Hoofd rollen en doorademen: J zet haar adem niet meer vast tijdens beweging.

Ruglig voeten optrekken/ duwen bij inademing: lichaam strekt op, meer ruimte voor inademing.

Buik/ borst: adem verplaatsen gaat makkelijker. Adem voelt als een geheel. Blokkade bij middenrif verdwenen, meer beweging in borstgebied.

Ruglig/ zit armen zijwaarts: tijdens dagelijkse activiteiten toegepast om ruimte voor inademing weer te ervaren.

Handgrepen

Ruglig voeten trekken/ duwen: voeten trekken geeft veel ruimer gevoel bij inademing. Door deze ervaring voelt J dat ze kan kiezen, ze weet dat er meer ademruimte is.

 

Processen

Functionele adembeweging: J is zich bewust van haar adembeweging gedurende de dag, ze let op doorademen i.p.v. vastzetten van de adem tijdens activiteiten of in rust. Het voelt vrij om in te ademen. Blokkade bij inademing niet meer aanwezig, ruimer/ adem meer totaal voelbaar in lichaam.

Lichaamsbewustwording: bewustwording van pauzes/ rust nemen/ op tijd ontspannen. Niet meer tot de grens laten komen. J voelt meer, voorheen vee lichamelijke klachten, nu ook gevoelens van teleurstelling/ verdriet die er mogen zijn. Op haar werk voelt ze wanneer het teveel is, dit geeft ze nu ook aan.

Cognitieve herstructurering: loslaten van het oordeel en loslaten van de buik. Link gelegd tussen letterlijk loslaten bij dingen die gebeuren en in het lichaam spanning loslaten. Hoogademen niet meer als ‘fout’ bestempeld.

 

Spanningsvermindering: minder lichamelijke klachten, geen stijfheid in schouders en tintelingen in lippen, rustiger, vrijer, meer innerlijke rust, minder angstig.

Herstel van Evenwicht: J voelt zich uitgerust. Na drukke werkdag niet meer zo moe en stram gevoel. Minder schuldgevoel, waardoor ze zich zelfstandiger en onafhankelijker voelt. Eigen behoeften meer aan bod, meer ruimte voor zichzelf

Functioneel bewegen: begint op gang te komen. Soepeler bewegen met minder moeite bouwt ze steeds meer in tijdens dagelijkse activiteiten, zoals computerwerk/ studeren en sporten (fitness)

Conclusie:

Klachten waren voor een groot deel het gevolg van overspanning. Er is een duidelijke ingang gevonden en meerder processen zijn opgang gekomen. De meeste klachten zijn verbeterd. J kan zich beter ontspannen en voelt zich energieker. De interne zelfregulatie is toegenomen. Ze weet zelf heel goed hoe ze de klachten kan voorkomen.

De beperkende voorwaarden zijn minder belangrijk geworden. Ze kan nieuwe situatie beter aan en spanning op het werk is hanteerbaar geworden.

 

Niveau van overspanning: in balans

De meeste instructies lukken goed, de ervaring is meestal concreet en er is een duidelijk verband tussen (ont)spanning en haar klachten