Opdracht-Schaak

Door Niels van Dam

Afgelopen donderdag (6 november 2014) werd bij VAS mijn nieuwe spel gepresenteerd: Opdrachtschaak. Dit spel bestaat uit 46 verschillende opdrachten die gedurende een schaakpartij behaald kunnen worden en drie verschillende spelvarianten. Een nieuwe dimensie bij het spel dat we allemaal zo goed kennen. Zoals iemand terecht opmerkte, het brengt een soort Risk-element in het spel.
Eerst werd het vol overgave in alle trainingsgroepjes bij de jeugd gespeeld. Ik wil alle trainers bedanken voor hun hulp! Wat me het meest bijbleef was de partij tussen Jasmijn en Rufus. Jasmijn had de opdracht 'Maak remise' en stond iets beter toen ze met het allerzoetste stemmetje tegen Rufus zei: 'Zullen we remise doen?' Rufus, die terecht constateerde dat zijn stelling niet best was, stak blij zijn hand uit en zei: 'Ja, dat vind ik goed!' Hij had amper zijn hand uitgestoken of Jasmijn had haar opdracht al luid juichend in zijn gezicht geduwd...
Ook het stap 5 groepje van Jimmy was uiterst enthousiast. Zij bleven na afloop van de training doorspelen en Khoi kwam gelijk naar beneden om zijn eigen doosje aan te halen.

Ook tijdens het seniorengedeelte van de clubavond was er de mogelijkheid om Opdracht- schaak te spelen. Meerdere clubleden waagden zich hieraan en waren niet meer bij de borden weg te slaan. Zo vochten ondere andere Jack en Roelof een verbeten strijd uit en Yung Hoon de Roover en Morrison Lesger evenzeer. Een leuke match werd ook door Joost en Tex gespeeld. Climax in die match was de pot waarin Joost als opdracht vier pionnen meer moest hebben dan zijn tegenstander. Tegenstander Tex moest een pion met zijn koning slaan. Beiden waren erg tevreden met het verloop van de partij. Toen Joost dacht dat hij er bijna was liet Tex opeens zijn kaart zien. Voor de omstanders die de opdrachten mochten zien was het een komisch spektakel. Het verleidde mensen tot enkele grappige uitspraken: 'Dat gewone schaken heb ik nu wel een beetje uitgespeeld, dat is zo 2014'.
Ik wil VAS en de leden hartelijk bedanken voor de tijd en het enthousiasme! Erg leuk en bemoedigend om te zien.
Mocht je het spel willen kopen dan is dat heel simpel, stuur gewoon een berichtje naar EnPassantgames@gmail.com of trek aan mijn mouw op de clubavond. Tot de volgende donderdag!