VAS-nieuws
Jaargang 17, nummer 1

Vrijdag 29 spetember 2017
Tekst: -- onbekend --
Milan Ramer, Koos Stolk (KNSB) en Jasper Boonstra (SGA)
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Aankomend: lustrum 195 jaar VAS

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Competitie intern (links)
- Actueel (midden)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Wijziging spelregels (rechts)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Algemeen
Berichten van het bestuur
Op donderdagavond 19 oktober; lustrumfeest voor de jeugd.
17:45 : inloop en eten
18:30 : (spel)activiteiten
20:15 : afsluiting

2. Intern
Geen opgave

3. Extern
KNSB-cup
VAS komt uit in poule B. Ronde 1 dient voor 30 oktober gespeeld te zijn.
VAS - Fischer Z
Ronde 2 dient voor 11 december gespeeld te zijn.
De Wijjker Toren (Wijk aan Zee) - winnaar VAS - Fischer Z
Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND
Koos Stolk,
medewerker Competitie en Evenementen

SGA-cup
Hierbij de indeling voor de 1e voorronde + achtste finales naar aanleiding van de loting die ik gezamenlijk met het bestuur heb uitgevoerd.
Voor de voorrondes geldt: voor 1 oktober datum doorgeven, voor 1 november dient wedstrijd gespeeld te zijn.
Voorronde 1: Volewijckers thuis tegen Oosten Toren. Voorronde 2: Laurierboom Gambiet thuis tegen ENPS. Voorronde 3: De Amstel thuis tegen Fischer Z.
Voor de achtste finales geldt: voor 1 december dient datum doorgegeven te zijn. Voor 1 januari dient de wedstrijd gespeeld te zijn.
1: VAS thuis tegen MSK 2: Amsterdam West thuis tegen Almere 3: winnaar voorronde 1 thuis tegen Pegasus. 4: Espion thuis tegen ZZ. 5: Isolani thuis tegen winnaar voorronde 2. 6: Zukertort Amstelveen thuis tegen Chaturanga. 7: Winnaar voorronde 3 thuis tegen de Raadsheer. 8: Caissa thuis tegen Boven IJ.
Het volledige kruisschema plus eerste wedstrijden zal spoedig op de SGA-site vermeld komen te staan.
Met vriendelijke groet, Jasper Boonstra

Competitie intern

Met dank aan: ...
geen nieuws

Actueel

Nieuwe website

vasnieuws.wordpress.com

Competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2C
Nog geen verslag.

Voorschoten - VAS = 5-3
Winst door Jos ten Hacken (1) en Pim Ghijsen (3), remise door Ticho Cornelisse (6) en Morrison Lesger (8), verlies door Kick Langeweg (2), Niels van Dam (4), Ed Baarslag (5) en Khoi Pham (7).

VAS 2 - Klasse 3D
Door Milan Ramer
Soepele Seizoenstart: En Passant 2 - VAS 2 : 2˝ – 5˝ (zaterdag 17 september 2017)
Afgelopen zaterdag was VAS 2 op bezoek bij En Passant in Bunschoten. VAS 2 bestaat dit jaar uit 10 spelers. Dat is maar goed ook want gelijk de eerste wedstrijd konden David en ik zelf niet spelen. Gelukkig kon verder iedereen de eerste ronde vol goede moed achter het bord plaatsnemen. Hieronder de opstelling:
1. Piet van Eeghen; 2. Jouke van Veelen; 3. Han Sinke; 4. Sierk Kanis; 5. Milo Bogaard; 6. Ben Wijgers; 7. Eline Roebers; 8. Elco Hakvoort
Ik ben mee gegaan als mascotte met een pen en schriftje in de hand. Toen ik om 16.15 uur opgehaald werd om naar een bruiloft te gaan, kon ik gelukkig met gerust hart in de auto stappen, maar het was nog wel spannend! Sierk had helaas net verloren. Maar Elco stond een stuk voor in het eindspel en Eline was bezig met een prachtige aanvalspartij. De stellingen van Ben en Milo schatten ik in als gelijk. Piet was hard aan het zoeken naar de beste verdediging, maar stond wel een kwal voor. Jouke zijn stelling was na een paar knappe maneuvers heel mooi gewonnen en hij leek te gaan winnen in de aanval. Han kon na een moeizame opening de aanval openen op de f7 pion van zwart die hij ook veroverde.
Bord 4. Sierk's zijn tegenstander speelde de solide fianciettovariant tegen zijn Koningsindisch. De d6-pion van zwart kwam vroeg onderdruk te staan en Sierk koos ervoor om actief te reageren. Maar na een paar complicaties kwam wit helaas wel erg goed te staan.
Bord 8. De tegenstander van Elco speelde een tikje ongeďnspireerd tegen het Slavisch van Elco. De stelling ging vroeg open en de dames gingen er af. Elco pakte knap het initiatief en de open d-lijn voor zijn toren. Daarna ging hij rap naar voren met zijn meerderheid op de damevleugel. De druk werd te hoog en Elco lokte zijn tegenstander in een dubbele aanval, nice!
Bord 7. Zet Eline maar met de witte stukken tegen het Siciliaans. Wat een prachtige partij! Ze koos voor actief spel en een mooi groot centrum door een pionnetje te offeren (vleugelgambiet). Zwart heeft geen kans gehad, de koning van Eline ging veilig naar h1 en de opmars van de f-pion begon met de zet f2-f4 en eindigde op f7! Het centrum ging helemaal open en zwart kon de koning omleggen.
Bord 5. Met de witte stukken stelde Milo zich op met de pionnenmuur c4, d3, e4, f4 tegen de Koningsindische opstelling van zwart. Er ontstond een zogeheten zenuwblokje toen zwart zijn pionnen ook op e5 en f5 parkeerde. Op een geschikt moment opende Milo na lang denken toch zelf de stelling. Er ontstond een complexe stelling en de spelers hadden weinig tijd.
Bord 6. Met zwart speelt Ben natuurlijk als hij de kans krijgt de Benoni. Wit speelde een mij onbekend systeem met Lg5 en e3. Lijkt solide maar niet erg ambitieus. De partij lijkt te gaan om het veld e4. Ben kwam niet in de problemen en bereikte een gelijke stelling toen de stukken eraf gingen.
Bord 3. Han verslikt zich met wit in de opening. Zwarts stukken staan actief maar Han kan dit mooi ombuigen en neemt in het middenspel het initiatief over. Als ik wegga staat hij een gezonde pion voor in een open stelling zonder torens.
Bord 2. Jouke speelt met zwart de Franse Winawer. Zijn tegenstander kiest voor het populaire gambiet met 4. Pe2. Jouke neemt het niet aan en de bekende Winawerstructuur komt op het bord met de dubbele c-pion van wit en het loperpaar voor wit. Jouke stut zijn koningsvleugel met de slimme pionzet f5. Toch lijkt wit nog goed te staan en Jouke moet goede zetten blijven doen om het droog te houden op de koningsvleugel. Dat lukt en hij komt steeds beter te staan. Bord 1. Piet komt met wit na een Italiaanse opening in een gesloten stelling; zijn tegenstander geeft een kwaliteit voor de loper van Piet om binnen te komen op de zwarte velden. Piet verbruikt veel tijd om naar een goede verdediging te zoeken. Hij ontsnapt naar een eindspel maar heeft geen tijd meer over.
Sierk verloor dus helaas. Elco en Eline speelden goed en wonnen overtuigend. Ben speelde een solide halfje. Milo won in een complexe stelling met weinig tijd. Han kon zijn plus pion omzetten in een heel punt. Jouke kwam na een paar goede zetten met zijn stukken binnen en won een mooie strijd. Piet verloor helaas in het eindspel. Een spannende wedstrijd en een goede 5,5 – 2,5 overwinning!

Wijzigng spelregels

Vandaag beginnen we met een wijziging van de spelregels! Per 1 juli 2017 is het FIDE-reglement “Regels voor het schaakspel” aangepast.
Kort samengevat zijn er de volgende veranderingen:
• Als wordt begonnen met een verkeerde beginstelling moet de partij opnieuw gestart worden ook na 10 zetten.
• Een onreglementaire zet moet ook teruggezet worden, zelfs als er meer dan 10 zetten daarna zijn gespeeld.
• Er zijn een paar onreglementaire zetten bijgekomen zoals:
- zetten met twee handen (rokeren, slaan, promotie)
- indrukken van de klok zonder te zetten
In al deze gevallen wordt 2 minuten tijdstraf gegeven
• Een tweede keer uitvoeren van dezelfde onreglementaire handeling wordt bestraft met verlies.
Zie hier voor nadere informatie.

Competitie SGA

VAS 3 - Klasse 1A
Geen verslag

VAS 4 - Klasse 2B
Geen verslag

VAS 5 - Klasse 2A
Geen verslag

VAS 6 - Klasse 2A
Geen verslag

VAS 7 - Klasse 3B
Geen verslag

VAS 8 - Viertallen
Geen verslag

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD