VAS-nieuws
Jaargang 16, nummer 5

Donderdag 20 april 2017
Tekst: Niels van Dam
Dick Paulis en Lennert van Oorschot
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Met deze keer mededelingen van het bestuur, een leuk verslag van de interne en een interessante analyse van Lennart.

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Competitie intern (links)
- Actueel (midden)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Partij van de week

VAS-kalender

1. Algemeen
Berichten van het bestuur
Op zondag 7 mei 2017 willen we een massakamp spelen tegen een nog nader te bepalen tegenstander. Geïnteresseerde deelnemers kunnen zich hier melden.
jeugdspelers die mee doen bij de senioren mogen hier uiteraard ook aan mee doen. Voor de jongere jeugd zal er een simultaan worden georganiseerd.

Het is nog steeds mogelijk om je op te geven voor de rapidcompetitie. Doe dit dan wel snel bij Niels van Dam. De organisatie wil zo snel mogelijk alle teams kennen, zodat er een indeling gemaakt kan worden.
Aan het begin van het nieuwe seizoen (september) willen we ons jubileumjaar extra gestalte geven met een feestelijke dag. Om dit te kunnen organiseren heeft de club de afgelopen jaren een beetje geld apart gezet. Nu zijn we op zoek naar een commissie die dat geld wil uitgeven. Bij de jubileumcommissie zijn al twee plekken ingevuld, maar graag voegen we daar nog drie namen aan toe. Laat van je horen als je denkt dat jij een van die namen moet zijn.

Voor de Jeugd:
Ook dit jaar organiseert VAS weer een schaakkamp! Het is inmiddels al een behoorlijk lange traditie aan het worden. Deze schaakkamp vindt plaats tijdens het pinksterweekend (3-5 juni) in het ons zo bekende Santpoort.
Aanmelden is mogelijk. Aan de ouders zou ik willen vragen: wij zoeken nog begeleiders. Mocht u het leuk vinden om mee te gaan, laat dit dan weten aan ondergetekende (door een mail te sturen naar vasnieuws@gmail.com) of informeer bij jeugdleider Ben Duivenvoorden.

2. Intern
Geen opgave

3. Extern
Geen opgave

Competitie intern

Met dank aan: Dick Paulis
In de Fidé League won Rob van D. met vertrouwd sterk spel van Henry.
In de Keizercompetitie opende Ben met d4 gevolgd door c3 en verleidde daarmee Jouke tot een actieve aanpak. Dat was misschien niet handig want Ben weerlegde die aanpak en won de pot.
Tigran had een kwaliteit veroverd maar de machtige lopers van Lennert domineerde het spel en Lennert trok aan het langste eind.
Corjan won van Jan na pionwinst wat Jan niet kon voorkomen.
Thang en Eline speelden remise, een resultaat waar ze beiden mee leken te kunnen leven.
Khoi zag tegen Dick enkele wendingen in de Siciliaanse Draak over het hoofd en kon het dreigend verlies niet afwenden.
Andra speelde de afruilvariant in Franse Opening en confronteerde Peter met een sterke pot manoeuvreren en won het punt.
Charles, die zijn avond niet had, verloor van Srini die de avond juist sterk begon.
Johan verloor van Matteo die met zwart een welverdiend punt binnen haalde.
Ingrid kon het niet bolwerken tegen Ben D.
Aan de bar spijkerde Ingrid de kennis van Rob van D. bij wat betreft de papiermolen van Zaandijk.
Kasper wilde graag tegen een sterke tegenstander ingedeeld worden en niet zoals bij Caïssa steeds tegen rating 900. Het werd David met een rating van 2000. Kasper opende met het gevaarlijke g4, oppassen voor zwart maar ook wit kan in eigen valkuil vallen. David ontweek de kuil en leek het beste spel te krijgen maar kon niet doordrukken en Kasper haalde een mooie remise binnen.
Srini en Ben D. speelden een tweede partij die gewonnen werd door Ben D.
Ed was nood gedwongen vrij en werd de analyticus van 13 april en voorzag de hem getoonde partijen van deskundig commentaar.
Han deed de bar en lijkt een gedroomde barkeeper te zijn, maar ja, het is en blijft een schaker, dus zal het wel een droom blijven.

Actueel

Nieuwe website

vasnieuws.wordpress.com

Competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen verslag

VAS 2 - Klasse 3C
Geen verslag

Competitie SGA

VAS 3 - Klasse 1A
Geen verslag

VAS 4 - Klasse 2A
Geen verslag

VAS 5 - Klasse 2B
Geen verslag

VAS 6 - Klasse 2A
Geen verslag

VAS 7 - Klasse 3B
Geen verslag

Partij van de week

Gepeeld op donderdag 13 april 2017:
Door: Lennert van Oorschot
Op vraag van Jouke of ik deze pot (voor clubblad, site en vaderland???) wilde analyseren omdat: "ik 'm wel zag maar de analyse gemist heb en omdat, als je dat doet, we eindelijk misschien een keer die Tigran een keer kunnen binnenhalen!".
Aangezien me dat natuurlijk erg leuk en nuttig voor VAS lijkt (en omdat ik uiteraard ook best wel redelijk tevreden was met deze spannende partij in mijn lievelingsopening!)... ziehier!
Ik moet er wel bij zeggen dat ik uiteraard niet TE DIEP op het zwarte spel ben ingegaan! Ik kan niet al mijn wapens zomaar weggeven! hahaha!

Tigran Spaan - Lennert van Oorschot: 0-1
1. e4 - e6
2. d4 - d5
3. Pc3 - Lb4 !? (zelden speel ik de Winawer. Maar waarom niet dacht ik dit keer..)
4. Ld2 - Pf6 !? (tot zover die Winawer! Ld2 is een van de zijvarianten die wit speelt in plaats van het 'normale' e5. Na Ld2 neemt zwart meestal waarna een "klassieke" W-stelling volgt met Dg4, Pf6, Dxg7, Tg8, Dh6 en dan Tg6, Pc6 of het heftige Dxd4 waarna de zwarte stelling vreemd is maar men wel bij goed spel 2 pionnen voor blijft... Ik had hier echter allemaal niet zo'n zin in omdat voor mijn neus een andere exotische Franse variant op kwam doemen: mijn favoriet nog wel! De McCutcheon...)
5. e5 - Lxc3 (in feite win ik hier een tempo door h6 niet te spelen. Aan de andere kant krijgt wit dat tempo terug door niet Lg5 & terug Ld2 te spelen)
6. bxc3 - Pe4
7. Dg4 - Kf8 (er zijn hier in feite twee mogelijkheden, g6 en Kf8. Ik hou meer van de laatste. Rokeren is zóó passé.
8. Ld3 - Pxd2 (een maand geleden ongeveer bleef een witspeler tegen me deze zet maar uitstellen sloot daardoor bijna z'n eigen dame in. Jammer genoeg wist ik daar geen goed gebruik van te maken en verloor ik die partij uiteindelijk).
9. Kxd2 - c5
10. h4 - c4 (Tigran was verrast door deze zet maar hij is vrij normaal. Bedoeling is de witte loper weg te jagen om voort te zetten met b5 en eventueel a5)
11. Lf1 - Da5 !? (met Lf1 wil wit het veld e2 vrijhouden voor het paard dat daarna naar f4 en h5 of g6 springt. Hoewel dit ook zou kunnen via h3, is dit het veld waar de toren naar toe moet. Het nadeel van Lf1 is natuurlijk dat de loper niet meespeelt. Na Le2 kan die naar h5. Da5 wordt niet echt vaak gespeeld. Meestal volgt meteen Pc6 of b5)
12. h5 - h6 (mij lijkt h5 een beetje tijdverlies. Natuurlijk "lokt het" h6 uit maar meteen Th3 lijkt sneller)
13. Th3 - Pc6 (een machtige verdediger!)
14. Tg3 - Tg8
15. Pf3?! - b5 (wit hinkt op meerdere plannen zoals hij mij later bevestigde. De computer daalt naar -1 en wilt de volgende zet het paard terug zetten naar g1! Punt is dat Ph4 en g6 weinig uithaalt. Naast slaan kan is veld e8 ook nog beschikbaar)
16. Ph4 - b4 (zwart gaat dus gewoon lekker door)
17. Df4 - Tb8 (nu al -2.1... Wit twijfelt nog steeds over hoe de aanval op te zetten en verspeelt veel tijd. Inmiddels heeft zwart 10 minuten meer op de klok. Bij een partij van elke drie kwartier gaat dat behoorlijk tellen! Het leuke van Tb8 is dat het zowel voor de aanval als voor de verdediging is)
18. Tf3 - Tb7 (de verdediging is de beste aanval! Eerst slaan is de keuze van de computer. Maar ik wilde de andere en uiteindelijke optie ook nog openhouden...)
19. g4 - b3?! (b3 gooit eventuele winst allerminst weg maar Da3 is veel nauwkeuriger omdat het a3 of a4 tegenhoudt... Maar dat na cxb3, cxb3 de zet a4! mogelijk is, zag ik ook niet. Na b2, Tb1, Dxa4 geeft de computer het volgende bizarre gevolg: Ld3, Ke8 (!), Ke1 (!) BIZAR zei ik toch?..., a5, g5, Da3, Lc2, a4, gxh6, gxh6, Dxh6... en zwart wint uiteindelijk toch door de "meesterlijke zet" Df8!... waarna de 2 vrijpionnen doodgewoon de zaak beslissen... Toegegeven moet toch worden dat de situatie inderdaad bizar is. De meeste zwarte stukken doen vrijwel niets en staan er een beetje bij te kijken... De dame en de damestoren ondersteunen enkel die twee pionnen. De pionnen die oppermachtig zijn. De dame moet uiteindelijk plaats maken om de a-pion door te laten lopen. En hoe dat beter te doen dan te ruilen? Dit achter het bord vinden? Misschien met flink wat meer tijd. Misschien. Of misschien niet...)
20. cxb3 - cxb3
21. g5?? - Dxa2?? (ach wat zonde! g5 is een grote blunder en verliest direct na hxg5. Maar omdat ik de enige redding van wit gemist had, speelde ik té snel Dxa2... Zó jammer! (De computer springt van -6.1 naar 0.000000)
22. Txa2 - bxa2 (en zwart wint??)
23. ... NEE! Er is 1 zet die wit redt en meteen geforceerd remise is! Iemand?
23. Lb5!! (complimenten voor Tigran. Met minder dan 2 minuten op de klok vindt hij de enig reddende zet. Ik verdiende het dus de hele partij om te winnen maar nu verdiende hij het om remise te maken. Het werd, gelukkig voor mij, tóch nog het eerste...)
23. ... a1D
24. Pg6!+ - Ke8
25. Lxc6+ - Kd8
26. Lxb7 - Db2+ (waar zijn al mn mooie verdedigende stukken gebleven?? Op dit moment echter dacht ik door een bepaalde zetvolgorde toch nog te gaan winnen..)
27. Ke1 - Db1+ (verhinderen dat de witte K nog wegkomt naar f1)
28. Kd2 - Lxb7
29. Dxf7 - Db2+
30. Ke1???? (ach arme... Het staat weer -2. Tigran: "ik was teveel op de zwarte velden geconcentreerd!" Na Kd1 is het nog steeds hartstikke 0.00000)
0-1

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD