VAS-nieuws
Jaargang 16, nummer 4

Dinsdag 11 april 2017
Tekst: Remy Hakvoort
Joost van Dongen en Roelof Reinders
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Denk er alvast om, op donderdag 27 april is er geen clubavond, dit wekens Koningsdag en meivakantie.

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Competitie intern (links)
- Actueel (midden)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie SGA (midden en rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Geen opgave

2. Extern
Geen opgave

Competitie intern

Door: Joost van Dongen
Terwijl VAS 5 voor lijfsbehoud streed en met 4-4 goede zaken deed, werden er 9 partijen voor de interne gespeeld. Helaas geen partijen voor de CL, FD en de LLC's, dus van de voorgenomen inhaalslag is helaas nog niets terechtgekomen. Het goede nieuws is dat de keizer- competitie is uitgebreid met nog maar weer eens vier nieuwe deelnemers. Zoals vorige week al aangekondigd maakte Milo Cornelissen zijn terugkeer. Hij dacht te kunnen ontsnappen met remise, maar Dick gaat altijd tot het gaatje en trok het punt naar zich toe. Milan Ramer heeft als herintreder al een paar keer gespeeld voor VAS 3 en is nu dan ook weer op de interne te bewonderen. Srini vond het wel een keer leuk om tegen een heel sterke tegenstander te moeten spelen, maar moest achteraf toegeven dat hij nergens ooit een eerlijke kans heeft gekregen. Tot slot meldde zich donderdagnamiddag Tigran Spaan en Matteo van Cleef aan. Tigran (was oneven) heeft nog geen partij gespeeld, maar Matteo, jeugdtalent uit VAS 7, debuteerde wel. En hoe! Met een gezicht alsof het de normaalste zaak van de wereld is, schoof hij Sirshendu aan de kant.
De leukste opmerking van de avond kwam van Jouke. Ik meldde hem dat hij tegen Andy was ingedeeld, waarop hij verkneukelend antwoordde: "Leuk, ik wil ook wel eens een spectaculaire partij spelen." Voorwaar een mooi compliment! Jouke kwam volledig aan zijn trekken. De eerste vuur- werkshow was voor Jouke, maar daarna kreeg Andy loon naar werken en pakte een mooie scalp.

Zelf had ik ook weer een bewogen avondje. Indelen, her- indelen, bardienstje draaien, er dan achter komen dat er geen koffie was gezet, dat de koffie vrijwel op was, dat alles zo goed als op was en dat ik beter maar even boodschappen kon gaan doen. Op weg naar de supermarkt moest ik nog een paar klokken bij de VAS 5 herinstellen en bij terugkomst had ik nog een afmelding gekregen, zodat ik ook nog een partij moest spelen. Ik klaag niet, maar het laat wel zien, dat we bij VAS tekortschieten aan vrijwilligers. Vandaar weer een spontane oproep aan jullie: meld je aan, allemaal tegelijk. Er moet van alles gebeuren. Bardienst en tegelijkertijd een partijtje schaken is makkelijk te doen. Twee mensen die om half acht de boodschappenlijst ophalen en even naar de overkant lopen. Kwartiertje werk. 's Avonds even helpen de borden opruimen (gebeurt al een beetje, maar het kan nog beter). Vele handen maken licht werk, het geeft je een goed gevoel en het staat goed op je c.v.

Actueel

Nieuwe website

vasnieuws.wordpress.com

.
Competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen verslag

VAS 2 - Klasse 3C
Geen verslag

Competitie SGA

VAS 3 - Klasse 1A
Geen verslag

VAS 4 - Klasse 2A
Geen verslag

VAS 5 - Klasse 2B
Geen verslag

VAS 7 - Klasse 3B
Geen verslag

Competitie SGA

VAS 6 - Klasse 2A
Gepeeld op donderdag 30 maart 2017:
Wedstrijdverslag EsPion 2 - VAS 6
Door: Roelof Reinders
De avond begon rooskleurig voor VAS 6: enkele teamgenoten hadden van de vooralsnog beste terrasdag van het jaar gebruikgemaakt om onder het genot van een biertje aan hun schakerspigment te werken. Maar bij het betreden van Torendael, de speellocatie van onze sympathieke tegen- stander EsPion, kon men zich pas echt in tropische sferen wanen. De exotische flora in de zaal gecombineerd met de temperatuur (naar schatting een graad of 40) brachten mij in gedachten terug naar mijn jeugd: naar verjaardagspartijtjes in Tropicana, het inmiddels gesloten tropisch zwemparadijs in Rotterdam. Echter waren het vanavond geen schaars geklede jongens en meisjes, maar schaaksgeklede heren en dames die elkaar het hoofd op hol zouden brengen.
Simon was vroeger volgens mij zo'n jongen die bij het betreden van het zwembad direct naar de hoogste duikplank rent om een bommetje te maken. Dit keer maakte hij een bommetje op de koningspositie van zijn tegenstander. Helaas kwam hij net het materiaal tekort om de vogelvrije koning mat te zetten en zag hij zich gedwongen voor eeuwig schaak te gaan.
Jelle speelde op bord 5 en dat is voor hem natuurlijk het pierenbadje. Hij strafte een fout van zijn tegenstander af en maakte een loper buit, en zo kwam VAS op voorsprong. Minder goed nieuws op bord 7, waar Tom geen lekkere stelling op het bord kon krijgen en er een punt verloren ging.
Het spannendste moment van een wedstrijd van VAS 6 is wanneer de wedstrijdleider van dienst de achternaam van onze bord-vierspeler Wesley (Ng) probeert uit te spreken. Voor zijn dappere poging ("Ong") geven we hem een zeven en een half. Wesley's partij was minder spannend, na een tactische lijn in de opening werd snel afgeruild naar een lopereindspel waar geen van beide spelers iets kon halen. Remise.
Kees speelde een stelling zoals hij ze graag heeft, een middenspel met dame, torens en een enkele loper. Hier voelde hij zich als een vis in het water en wist een punt naar zich toe te trekken. Ook Wout had de smaak te pakken en won op bord 8 zijn partij, en mag dus definitief zijn zwembandjes afdoen.
Ikzelf volg op dit moment een online schaakcursus over vreemd uitziende maar sterke strategische zetten in het middenspel. Of ik er echt wat van opsteek of dat ik slechts mijn tegenstander in verwarring bracht met pareltjes als koning naar h1 en paard naar h2 weet ik niet, maar het feit was dat ik een sterke stelling op het bord kreeg die ik kon afwikkelen naar een eindspel met twee pionnen meer. Zo kwam de stand op 5-2.
Remy had zichzelf in het diepe gegooid op bord 2, waar hij tot nog toe een grootmeester-TPR had hoog te houden. Helaas was hij vanavond wat onzorgvuldig waardoor zijn tegenstander kansen kreeg in een verder gelijkwaardig lopereindspel.
Zo eindigde de avond in een belangrijke 5-3 overwinning voor VAS 6 tegen een van onze concurrenten. Hierdoor hebben we weer een goed uitzicht op lijfsbehoud in de tweede klasse, en staan we op bordpunten gelijk met het dit seizoen kwakkelende VAS 4.
Als we in onze laatste wedstrijd niet nat gaan tegen WSC dan kunnen we wat mij betreft terugkijken op een goed seizoen. Extra spannend wordt de strijd om het topscoordersjasje, waar Simon de beste papieren heeft, maar waar Jelle, Wesley en ikzelf ook kansmaken op deze grootst mogelijke eer.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD