VAS-nieuws
Jaargang 16, nummer 1

Maandag 7 november 2016
Tekst: Remy Hakvoort
Ben Wijgers
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

VAS-quote:
"..."

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Competitie intern (links)
- Actueel (midden)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
...

2. Extern

do 10 nov. SGA 2B
VAS 5 - Caissa 7

di 15 nov. SGA 3B
Caissa 9 - VAS 7

za 26 nov KNSB 2A
Assen 1 - VAS 1

za 26 nov KNSB 3C
MuConsult Apeldoorn 2 - VAS 2

do 1 dec. SGA 1A
VAS 3 - Isolani

Competitie intern

...

Actueel

Nieuwe website

vasnieuws.wordpress.com.

.
Competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen verslag

VAS 2 - Klasse 3C
Verslag VAS 2-Zukertort 3 d.d. zaterdag 5 november 2016
Door Ben Wijgers
Op donderdag waren reeds 2 partijen vooruit gespeeld. Ondergetekende speelde met wit tegen schaakjournalist Dirk Goes op bord 4. Al snel werd ik in een opening gemanoeuvreerd waar ik niet thuis in was. Zwart speelde e6, b6, Lb4, f5 en Pf6 en kwam snel lekker te staan. Ik voelde me niet happy en toen Dirk na 15 zetten remise aanbood, nam ik het graag aan. Naast mij zat Han aan bord 5. Hij speelde met zwart en kwam solide uit de opening en ook hij kwam tamelijk snel remise overeen. Ik heb helaas van de partij weinig opgeslagen (sorry Han). De stand dus 1-1.
Op zaterdag dus de overige partijen in een ijskoude aula. Ik hoorde dat de nieuwe Thialf daarmee vergeleken op een sauna leek. Toen ik binnenkwam had Khoi op bord 7 al verloren. In een soort van Engelse Konings-Indir gaf hij al na 13 zetten zijn dame weg, stand 1-2.
Daarna was invalster Eline klaar. Zij speelde met wit een Slavische opening. Op de zesde zet speelde zij Lf4 wat niet gebruikelijk is. Hierdoor bleef zwart een pion voor. Zij speelde ergens het zeer verrassende Ld6!??!?? waar zwart even over na moest denken maar toch afwikkelde naar een gewonnen stelling, stand 1-3.
Op bord 1 Milo die met zwart 2.c3 tegen de Siciliaan kreeg. Na 20 zetten had hij goede controle over de witte velden. Zijn paard op b3 dwong de witte toren naar a2. Toen zwart zijn pion op d2 zette moest wit haar loper daarvoor opofferen waarna de winst gemakkelijk was, stand 2-3.
Op bord 6 onze Elco met wit die wederom fris achter het bord zat. Het werd een typische Najdorf. Wit viel aan op de koningsvleugel waar zwart een beetje achterbleef op de damevleugel. Zwart had nog 8 minuten voor 19 zetten en kwam in tijdnood. Op een gegeven moment hadden echter beide spelers nog 1 minuut voor 10 minuten. In die fase won wit een stuk, offerde deze op zet 40 echter op h7, we kregen het een beetje warm (nou ja, het was nog steeds net boven 0 °r;C) want was dat nodig? Elco ontdeed echter de zwarte koning van zijn beschermers en won, stand 3-3.
Op bord 2 kwam Jouke met wit een beetje in de verdrukking na ook een 2.c3 Siciliaan. Ook hier een zwarte vrijpion op d2. Wit offerde een kwaliteit voor een pion en op een gegeven 2 pionnen met druk via de a1-h8 diagonaal. Zwart leek het spoor een beetje bijster. Waar we eerst dachten dat Jouke voor remise moest knokken, was het plotseling andersom. Zwart offerde een kwaliteit terug en men ging een toreneindspel in met een pluspion voor Jouke. Of het ergens gewonnen was is mij niet bekend, het werd remise. Stand nu 3,5-3,5.
Op bord 3 Ticho met zwart. Een naam voor de opening? U kunt deze inzenden naar het welbekende emailadres. Na 13 zetten al offerde wit een kwaliteit en een pion. Had hij compensatie? Na wat verwikkelingen leek wit toch wel spel te hebben. Nadat Ticho met 26. .. Lxg4 een 2e pion en kwaliteit voor kwam, speelde wit tempo 27.d6. Ticho ging de denktank in (was het daar warmer?). Na 30 zetten stond het plotseling gelijk. Na torenruil kwam er een eindspel op het bord met eerst een pluspion en later 2 pionnen voorsprong voor Ticho maar ongelijke lopers. Dat was toch remise of ...? Ik rekende op een gelijkspel en was inmiddels thuis aan het ontdooien toen een appje binnenkwam van Joost, Ticho wint!! Hierdoor werd de eindstand 4,5-3,5 in ons voordeel. Rest mij nog Eline te bedanken voor haar invalbeurt. Waarschijnlijk was het nog lang onrustig in het Cygnus.

KNSB-cup
Verslag bekerperikelen 31 oktober 2016
Door Niels van Dam
Een uitwedstrijd tegen PSV is voor Amsterdammers traditioneel lastig. VAS ging dan ook gewaarschuwd op bezoek bij de Puttense schaakvereniging PSV/Dodo. Op papier waren we licht favoriet. De bekerwedstrijden van VAS zijn echter vervloekt. Wie de archieven er op na slaat komt tot de ontdekking dat ons team de laatste jaren steeds met 2-2 wordt uitgeschakeld.
Victor Hendriks, Ed Baarslag, Morrison Lesger en Niels van Dam waren geselecteerd voor de missie. In deze volgorde namen ze plaats achter de borden in het speellokaal, gevestigd in de kerk van Putten. Een uitgelezen plek om de vloek te doorbreken.
Na een kleine twee uur spelen begint het er op te lijken dat de God ons niet gunstig gezind is. Niels had weliswaar een zeer prettige stelling, maar hij is de enige van de VAS-spelers. Victor heeft een iets mindere stelling. Ed had aanvankelijk een sterk initiatief in ruil voor punten. Alleen was van dat initiatief weinig meer over. Morrison stond in de verdrukking.
Victor won nadat hij zich had terug gevochten in de partij. Ed miste vlak voor het einde nog een onverwachte kans op remise en Morrison ging ook onderuit. Niels trok zijn voordeel over de streep en zo stond het na ruim 3 uur spelen toch weer 2-2.
Bij de KNSB Cup wordt er dan gevluggerd. Morrison blunderde en verloor snel. Ed nam revanche en trok de stand weer gelijk. Niels won weer overtuigend. Dus lag alle druk op Victor. Bij een gelijkspel zou de tegenstander verder bekeren omdat het vierde bord van de partijen met reguliere speeltijd dan zou afvallen. In een iets minder materieel gelijk eindspel speelde Victor te actief in plaats van te stutten. De Puttense opponent won materiaal en de partij.
Hoe is het mogelijk: weer met 2-2 uitgeschakeld. We dropen enigszins met de staart tussen de benen af. Wie helpen volgend jaar de vloek te doorbreken?

Competitie SGA

VAS 3 - Klasse 1A
...

VAS 4 - Klasse 2A
...

VAS 5 - Klasse 2B
...

VAS 6 - Klasse 2A
...

VAS 7 - Klasse 3B
...

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD