VAS-nieuws
Jaargang 15, nummer 2

Vrijdag 9 oktober 2015
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Tom Flesseman, Peter de Leeuwe en Jouke van Veelen
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord:
"Wordt het klassieke speeltempo gewijzigd op de clubavond? Dan kom ik misschien wel weer eens een keertje."

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Interne competitie Keizer(links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Toernooitijgers (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Donderdag 8 oktober:
ronde 4
Donderdag 15 oktober:
ronde 5
Donderdag 29 oktober:
snelschaken
2. Extern
Zat 10 okt:
SSC 1922 - VAS ?
Vrij 30 okt:
ENPS 2 - VAS 2
Don 5 nov:
VAS 3 - De Amstel
Woe 4 nov:
De Raadsheer - VAS 4
Woe 28 okt:
De Raadsheer 2 - VAS 5
Don 8 okt:
Amsterdam West 4 - VAS 6
Don 29 okt:
VAS 7 - EsPion 3
Don 8 okt:
VAS 8 - Caissa 10
is gespeeld
Don 19 nov:
VAS 8 - De Amstel 3

Interne Competitie Keizer

De Interne Competitie is alweer een tijdje bezig. De clubavonden worden redelijk bezocht.
In verband met internet- problemen bij het Cygnus, volgen nu even geen uitslagen of standen. Deze worden in de volgende mailing getoond.

Externe competitie SGA

VAS 2 - Prom.-klasse
VAS 2 - VAS 3 5˝ - 2˝
Gedetailleerd:
1 Victor Hendriks - Ben Wijgers 1-0
2 Joris van Vuure - Sietske Greeuw 0-1
3 Niels van Dam - Dick Paulis 1-0
4 Milo Bogaard - Chris van Bockel ˝-˝
5 Morrison Lesger - Bčr Deuss 1-0
6 David Kleeman - Corjan Nota 0-1
7 Elco Hakvoort - Rob van Dongen 1-0
8 Marten v.d.Veen - Benno Drewes 1-0

VAS 3 - Prom.-klasse
Zie hierboven.

VAS 4 - Klasse 1
Geen nieuws

VAS 5 - Klasse 1
Geen nieuws

VAS 6 - Klasse 2
Geen nieuws

VAS 7 - Klasse 3
Geen nieuws

VAS 8 - Klasse 3
Geen nieuws.

Toernooitijgers

Avonturen van Giri in Bakoe
Door: Tom Flesseman en Peter de Leeuwe
Natuurlijk hebben wij VAS’ers de avonturen van Anish Giri in de World Cup 2015 Bakoe gevolgd. En wat was het jammer dat hij in de halve finale sneuvelde tegen Peter Svidler. Op dat moment was hij verreweg de hoogst gerate speler van de vier overblijvers en een werkelijk fantastisch resultaat lag voor het grijpen. Gelukkig gaat hij zeer waarschijnlijk volgend jaar maart op ratinggrond toch meedoen in het elitegezelschap van acht kandidaten op weg naar de scalp van Magnus.
In De Volkskrant van 30-9 noemt Gert Ligterink de nederlaag in de eerste partij tegen Svidler – met wit nog wel! – absoluut onnodig. In een gezonde stelling vergat hij adequate maatregelen tegen het spartelen van zijn opponent.
Peter (De Leeuwe, niet Svidler) en ik hebben urenlang naar de stelling gekeken en waren het na afloop met Ligterink eens.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Zaterdag 26 september 2015:
VAS - Assen 2˝ - 5˝
Verslag door Jouke van Veelen.
Op zaterdag 26 september was de eerste KNSB-wedstrijd van het eerste team. De dag begon lastig, omdat Jordi ziek. Dus moest er op het laatst moment een invaller worden geregeld. Gelukkig kon Sietske Greeuw invallen. Joost en ik werden ook nog eens opgehouden doordat de deur van het Cygnus van binnenuit dicht was en er stond een klein groepje mensen. Een of andere paradijsvogel vond het ook nog leuk om te zeggen dat ze de hele nacht in het Cygnus hadden overnacht. Net toen we overwogen om de deur met een koevoet open te breken, kwam er een zeer vriendelijke fitnesstrainer de deur opendoen. Vervolgens hadden we ook nog eens wat probleempjes om de klokken goed in te stellen. Al met al niet de ideale start.
Op bord 1 en 2 werd die lijn doorgetrokken. Pim Ghijsen sloeg met zijn dame een vergiftigde pion op b7. Door een handig zetje van zijn tegenstander moest hij zijn dame ruilen tegen twee kleine stukken. Bij Han Sinke ging het ook al snel mis te gaan. Ik dacht zelf dat Han nog wel kansen had en op een gegeven moment was het nog wel even spannend, maar na afloop kwam Han vertellen dat hij na zet 12 al verloren stond.
Ed Baarslag speelde op bord 4 een mooie partij in het Konings-Indisch. Zijn tegenstander werd vastgezet en met een handigheidje won Ed een toren tegen loper. Stukken in de doos.
Ikzelf speelde op 3 en was er in het begin er een potje van aan het maken. Ik dacht een half uur lang dat ik mijn dame had ingesloten. Bleek natuurlijk helemaal niks van waar. Mijn tegenstander reageerde er ook niet heel handig op en nadat de dames geruild waren, offerde mijn tegenstander een pion om mijn pionnenstructuur te slopen.
Stand na de 31ste zet van wit:
Wit: Kg1, Tb2 en b4, Lf3 en e3, P e2, pionnen a3, c5, d4, f2, g2 em h3.
Zwart: Kg8, Td7 en d8, La6 en f6, Pf8, pionnen a7, b7, c6, e6, f7, g7 en h6.
Na 31….e5! 32. Lg4 Pe6?! xd4! wint een stuk. 33. Lxe6 xe6 34. Td2 Lxe2 35. Txe2 xd4. 36. Ld2 e5. En toen stond het 2-2.
Ik zag de toekomst zonnig in, op de rest van de borden leek het best goed te gaan. Ik wist haast zeker dat Gerrit Visser zou gaan winnen. Gerrit had bijna al zijn stukken geofferd voor een winnende mataanval. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken restte er niets anders dan remise.
Niek Oud had ondertussen de moeilijkheden in zijn stelling opgelost, maar hij kwam weer in de moeilijkheden en dit keer kon hij de kansen niet meer keren.
Bij Kick Langeweg ging ondertussen het ook mis. Het was een beetje een vreemde en lastige partij, waar ik te weinig van mee kreeg, maar het kwam er op neer dat zijn tegenstander erg goede zetten deed en Kick een paar kansjes miste; 4,5-2,5 en dus een zeer kostbare thuisnederlaag.
Sietske was ondertussen dapper als laatste nog bezig. Na meer dan 2 uur schaken waren er minder dan 20 zetten gedaan. De opening was al lastig, het eindspel was nog lastiger. Sietske en haar tegenstander hadden alleen nog hun lopers en een handvol pionnen. Sietske had een actievere koning, maar haar tegenstander had meer vrijpionnen. En die bleken de doorslag te geven. Een afgetekende thuisnederlaag met 5,5-2,5. We misten Alejandro en Jordi hoewel de invallers het goed deden, denk ik dat we het nog beter doen als het team helemaal compleet is. Met een beetje geluk zat er een beter resultaat in. De volgende wedstrijd is een uitwedstrijd op 10 oktober tegen Soest.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD