VAS-nieuws
Jaargang 15, nummer 1

Vrijdag 18 september 2015
Tekst: Remy Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord:
"Een bloedeloze remise"

Aldus Niels van Dam over zijn partij tegen Jouke van Veelen, die daar overigens heel anders over dacht...

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Interne competitie Keizer(links)
- Parij van de week (links)
- Toernooitijgers (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Donderdag 17 september 2015:
De 2e ronde van de Keizer staat op het programma
2. Extern
De indeling is nog niet bekend, maar zal spoedig volgen

Interne Competitie Keizer

De Interne Competitie heeft zijn kick- off gehad. Vorige week donderdag (10 september) was de eerste ronde. Er waren maar liefst 22 mensen op de clubavond. Een wereld van verschil met de tweede helft van vorig seizoen!

Uitslagen:
Yong-Hoon de Rover - Ed Baarslag 1-0
Niels van Dam - Jouke van Veelen -
Ben Wijgers - Dick Paulis -
Rob van Dongen - Elco Hakvoort -
Jaap Jung - Andy Soest -
Jan Stegeman - Joost van Dongen 0-1
Ben Duivenvoorden - John Pex 1-0
Kenzo Dolce - Wesley Ng -
Frits Locher - Khoi Pham 0-1
Ivo Kroon - Thang Pham 1-0
Morrison Lesger - Sierk Kanis 1-0

Partij van de Week

Deze week nog niet, of het zou de partij tussen Ben Duivenvoorden en Sietske Greeuw kunnen zijn, zie het verslag van Sietske hiernaast.

Toernooitijgers

Schaakzomer in Praag
Door Sietske Greeuw
Ik ben een schaaktoerist. Ik vind het leuk om schaaktoernooien te spelen in het buitenland. Je ontmoet allerlei internationale schaakspelers en kunt naast het schaken de stad verkennen. Deze zomer speelde ik in juli mee in de Politiken Cup in Denemarken vaste prik voor mij. Daarna wilde ik een vriendin in Praag opzoeken en besloot ik mee te doen aan de Summer Prague Open. Dit toernooi (van 7 t/m 14 augustus) is onderdeel van de Czech Tour, een serie van schaaktoernooien door heel Tsjechië, met als bekendste toernooi Pardubice.
Dit zou voor mij een low budget-toernooi worden. Heen met de trein voor 68 euro, geen hoog startgeld (48 euro) en een gratis slaapplaats. De terugreis boekte ik niet, ik hoopte bij het toernooi een Nederlander of Belg of Duitser tegen te komen met wie ik mee kon rijden. Af en toe hield ik de startlijst in de gaten. Geen Nederlanders. Wel een sterk toernooi, ik lag rond plek 80 van de 120 deelnemers. Toen in juli zag ik ineens dat er nog een Nederlander zich had aangemeld. Ben Duivenvoorden! Wat een toeval. Gezellig om iemand bij het toernooi te kennen en ik mocht ook met hem mee terug rijden. Ook voor Ben was Praag zijn tweede toernooi deze zomer, na een redelijk verlopen toernooi in Amsterdam. Ben heeft ambitie, is bezig met het vernieuwen van zijn openingsrepertoire en scoort steeds beter tegen spelers met een rating boven 1900 (zijn FIDE-rating is 1749). Zijn ultieme doel is het bereiken van dezelfde rating als zijn geboortejaar, 1957. Ikzelf had een goed toernooi gespeeld in Denemarken en hoopte deze lijn voort te kunnen zetten in Praag. Ben begon zijn toernooi zeer goed, met twee degelijke remises tegen 1900-spelers. Tussendoor verloor hij van een FIDE-meester. Ikzelf scoorde 1 uit 3 volgens verwachting. Allebei n uit drie, het zal toch niet?! Jawel, in ronde vier mochten wij tegen elkaar!
Ik werd nerveus van de goede vorm van Ben, bereidde mij goed voor op zijn nieuwe opening en het werd een zeer spannende partij. Ben had goede aanvalskansen, maar verkeek zich op mijn tegenaanval en uiteindelijk won ik de partij. Link naar deze partij met analyse.
Dit is dan ook tegelijkertijd het enige goede dat ik over mijn toernooi kan vertellen (geëindigd met 2,5 uit 9) dus laten we ons nu richten op het toernooi van Ben.
Na verlies tegen mij won hij in ronde vier van een speler met 1957 en daarna verloor hij van een Italiaan, waarbij moet aangetekend worden dat er een remise pionneneindspel op het bord stond. Ben wil soms wat teveel, niets doen was genoeg geweest in deze stelling maar hij forceerde een doorbraak waardoor zijn tegenstander uiteindelijk een gedekte vrijpion kreeg en de partij won. Er volgden twee verliespartijen en Ben sloot zijn toernooi af met winst. Drie uit negen en zestien elopunten gewonnen, een zeer mooi resultaat!
De omstandigheden in Praag waren niet geweldig. Er was een hittegolf, het was elke dag warmer dan 35 graden, waardoor het lastig was om in slaap te vallen. Gelukkig had de speelzaal airconditioning. Het toernooi was goed georganiseerd maar enigszins ongezellig. De speelzaal was in een hotel, er was weinig ruimte om te analyseren (dat moest aan statafels gebeuren) en om andere spelers te ontmoeten. Ik voelde mij als schaker niet echt welkom in het hotel. Wellicht ben ik bevooroordeeld omdat ik mij zeer thuis voel in Denemarken, maar Politiken Cup is echt een veel gezelliger toernooi. De terugweg begon op vrijdag na de laatste ronde in een heet busje om drie uur s middags. Om half twee s nachts waren we terug in Amsterdam. Onderweg nog wat gefilosofeerd over nieuwe openingen, hogere ratings en een volgende schaakvakantie: Riga, Budapest, Wenen. Er is genoeg keus (kijk op www.fide.com bij de toernooikalender) en Ben heeft na zijn eerste schaaktoernooi in het buitenland de smaak te pakken.
Link naar de resultaten.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen nieuws.

Externe competitie SGA

VAS 2 - Prom.-klasse
Geen nieuws.

VAS 3 - Prom.-klasse
Geen nieuws

VAS 4 - Klasse 1
Geen nieuws

VAS 5 - Klasse 1
Geen nieuws

VAS 6 - Klasse 2
Geen nieuws

VAS 7 - Klasse 3
Geen nieuws

VAS 8 - Klasse 3
Geen nieuws.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD